Νέα γενιά μέτρων για ανάκαμψη επιχειρήσεων από τον Ιούνιο

korkidis peiraias

του Βασίλη Κορκίδη

Τον Ιούνιο ξεκινά από την κυβέρνηση η μετατόπιση των προσωρινών μέτρων στήριξης προς τη κατεύθυνση της ανάκαμψης των επιχειρήσεων. Την 1η Ιουνίου ξεκινούν από το υπουργείο Οικονομικών τέσσερα μέτρα στήριξης συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ με στόχο να αποτελέσουν την τελευταία «γενιά» μέτρων στήριξης για τις συνέπειες του κορονοϊού. Πριν όμως περάσουμε στα μέτρα ανάκαμψης το τελευταίο γενναίο μέτρο στήριξης, πρέπει να είναι μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση για τις νέες οφειλές, άνω των 3 δις ευρώ προς την εφορία, που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας, πέραν των όσων έχουν «παγώσει» και ήδη καλύπτονται χρονικά.

Τα μέτρα «νέας γενιάς» στοχεύουν στη ρευστότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα ενεργοποιούν όλα όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί, ώστε να δημιουργήσουν μια ασφαλή γέφυρα επιστροφής στη κανονικότητα.

Το πρώτο μέτρο, είναι οι αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ για περίπου 100.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές και τον Απρίλιο, πέραν βεβαίως αυτών της εστίασης που εντάσσονται στο πρόγραμμα κεφαλαίου επανεκκίνησης των 330 εκ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ισχύει μέχρι και την 1η Ιουνίου και αμέσως μετά ξεκινούν οι πληρωμές. Το πρόγραμμα, σε πρώτη φάση θα διαθέσει 130 εκ. ευρώ, ενώ θα επαναλαμβάνεται και για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάϊο.

Το επόμενο πρόγραμμα που μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή είναι το «Γέφυρα ΙΙ» για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες με επιδότηση που θα φτάνει το 90%. Η επιδότηση θα ξεκινά για ενήμερα δάνεια από τα 600 ευρώ τον μήνα και θα φτάνει μέχρι και τα 50.000 ευρώ, για τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες από 500 έως και 40.000 ευρώ και για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τα 300 έως και τα 25.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει έως και 100.000 επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής και μετά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων έχουν συγκεντρωθεί περίπου 45.000 αιτήσεις. Η πρώτη επιδότηση θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο αναδρομικά για την δόση του Μαΐου, ενώ θα διευκολύνουν την ένταξη περισσότερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου η ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις θα ανοίξει τον δρόμο για το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών.

Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις έχει προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει έως και 50.000 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας το έλλειμμα που έχουν μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό κάλυψης θα ξεκινά για ΜμΕ επιχειρήσεις από το 70% και θα φτάνει το 90% για τις πολύ μικρές. Η ενίσχυση θα δίνεται με τη μορφή πιστωτικού, που θα αναλώνεται για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι δικαιούχοι μέσω της σχετικής πλατφόρμας θα έχουν περιθώριο έως τις 17 Ιουνίου, να κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τέλος τον Ιούνιο, θα τρέξει και το μέτρο που συνδέεται με το «κούρεμα» των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από 30% έως και 50%, εάν η μείωση υπερβαίνει το 30% του τζίρου. Εναλλακτικά θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης έως το 35% της συνολικής ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά σε αυτή τη περίπτωση θα χάνεται το δικαίωμα της οριζόντιας έκπτωσης στο επιστρεφόμενο ποσό. Όσοι έχουν ρευστότητα και δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων μέχρι τέλος του έτους θα έχουν 15% επιπλέον της έκπτωσης που προβλέπεται με τις 60 δόσεις και στους επτά κύκλους.

Οικονομικοί αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, με κριτήριο το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, την ανάκαμψη του τουρισμού και τους κοινοτικούς πόρους «βλέπουν» αφύπνιση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο. Παράλληλα, πολλά από τα μέτρα στήριξης και τα «κορονο-επιδόματα» μπαίνουν στη τελική ευθεία τερματισμού, ενώ στην αφετηρία βρίσκονται έτοιμα νέα μέτρα για να εκκινήσουν. Τη σκυτάλη παίρνουν με τη σειρά, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ιδιοκτητών ακινήτων, η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων με 350 εκ. από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και βεβαίως αναμένεται μια βελτιωμένη ρύθμιση «κορονο-οφειλών».

* Άρθρο του προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη στην «Political»

 

eep logo