Δεν είναι πανάκεια το πράσινο πιστοποιητικό!

Kokkalis petros

του Πέτρου Κόκκαλη*

Επειδή πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη των ασυντόνιστων ενεργειών των κρατών μελών του περασμένου καλοκαιριού, που επιταχυναν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καλωσορίζουμε τη πρόταση της Επιτροπής για ένα κοινό αξιόπιστο πιστοποιητικό COVID 19 με γνώμονα την ασφάλεια όλων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

H ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ, γι’ αυτό, πρέπει ως συν-νομοθέτες, να διασφαλίσουμε ότι το πιστοποιητικό δεν θα εισάγει νεους ελέγχους στα σύνορα και νέες διακρίσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Θέλουμε επίσης να δούμε μια ρήτρα λήξης στον Κανονισμό που να εγγυάται ότι τα πιστοποιητικά θα ισχύουν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο για ιατρική χρήση.

Παρόλα αυτά δεν είναι το πράσινο πιστοποιητικό η μαγική συνταγή για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της πανδημίας, αλλά η ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας, ο εμβολιασμός, οι θεραπείες και εν τέλει η κατάργηση του συστηματικού βιασμού της γης.

Επομένως, άμεση εντατικοποίηση των εμβολιασμών και πίεση στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή με παράλληλη άρση των πατεντών για να βοηθηθούν και χώρες όπως η Ινδία με την εκατόμβη νεκρών.

Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη θέση της στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου για την άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων.

*Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

eep logo