Οι εξωστρεφείς και οι άλλοι…

evaggelismos parelash

Του Μανώλη Γλαμπεδάκη

Πόσο «εξωστρεφείς» ήταν τελικά οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της Επανάστασης;
Δεν κατάφερα να το «ποσοτικοποιήσω».
Παρά τις βεβαιότητες πολλών ότι οι αριστεροί σνομπάρουν τις παρελάσεις για ποικίλους λόγους, μπορώ να βεβαιώσω ότι για ποικίλους λόγους μαζί με πολλούς φίλους σπάνια χάναμε τις δυο ετήσιες παρελάσεις, στην γειτονιά μας. Τις σχολικές δηλαδή. Παρακολουθούσαμε πάντα ευχάριστα τα πιτσιρίκια έως εφηβάκια να περνούν καμαρωτά, να το διασκεδάζουν, να επιδεικνύονται και να φλερτάρουν. Και πάντα ανταλλάσσαμε «χρόνια πολλά».
Τα fakenews για την αποχή μας εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την ανάπτυξη των επερχόμενων επιχειρημάτων απαξιωτικού περιεχομένου. Μπορώ να πω μάλιστα, ότι τα σκληρά πολιτικά χρόνια μετά την μεταπολίτευση, όταν απαγορευόταν η συμμετοχή των οργανώσεων π. μελών της Εθνικής Αντίστασης κι αυτοί με μαχητική διάθεση εμφανίζονταν με τα πανό και τις σημαίες τους στο τέλος των παρελάσεων και εφορμούσε η αστυνομία να τους διαλύσει και αντιστέκονταν και γινόταν ο χαμός και συμπαραστεκόμασταν από τα πλάγια και αναβίωνε το αίσθημα θυμού -απαραίτητου για κάθε πολεμική δράση- η παρουσία μας ήταν και καθήκον και έδινε το σωστό χρώμα στις παρελάσεις.

Όλα αυτά ήταν εσωστρεφή. Όπως είναι και οι πολεμικές εμπλοκές και οι νίκες και οι ήττες.
Με αυτά μπερδεύτηκα και δεν διέκρινα εξωστρέφεια προ ημερών. Να ήταν τα συγχαρητήρια και τα χρόνια πολλά που ακούσαμε από- και τις γαλανόλευκες φωταψίες σε- πολλές μεριές του κόσμου; Πολύ όμορφα και ως εκεί.

Διέκρινα όμως 2-3 νεωτερικές προσπάθειες, δειλές μα αισιόδοξες.
Πρώτη, η παρουσία των επίσημων στην εξέδρα μετά των συζύγων τους. Κάτι που πολύ εκνεύρισε τους αφιερωμένους στην τήρηση του πρωτόκολλου. Βέβαια, έχεις προσκαλέσει τον Βρεττανό πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου μετά της συζύγου του, Δουκίσσης του ξερωγώ, και θα της πει «μανδάμ εσείς περιμένετε παραπέρα μέχρι να τελειώσει η παρέλαση»; (Αυτή δεν ξεκόλλαγε από πάνω του όταν ήταν παντρεμένος, στην Ελληνική παρέλαση θα τον άφηνε μόνο; ) Εντελώς ανθελληνική στάση ακόμη κι αν συνάδει με το πρωτόκολλο. Το ίδιο και με την σύζυγο του Ρώσου υπουργού. Δεν γίνονται αυτά. Και θα επιτρέψεις σ αυτούς να συνοδεύονται και θα κόψεις τον σύντροφο της δικής μας Προέδρου σα να είναι παρακατιανή; Δεν γίνονται αυτά. Με Πάκη μπορεί και να γινόταν. Με Σακελλαροπούλου δεν…

Στις νεωτερικότητες και αυτό που εκνεύρισε τον αρχιεπίσκοπο. Η έλλειψη αναφοράς στο μήνυμα της Προέδρου, στον ρόλο της εκκλησίας στην Επανάσταση. Να το πούμε καθαρά. Οι αναφορές στον ρόλο της εκκλησίας είναι μέχρι σήμερα κατηγορίας γλειψίματος. Οι δυο διακριτές έννοιες, εκκλησία-πίστη, από την εποχή του Όθωνα έχουν ενωθεί σε μια, στην εκκλησία. Όταν και εάν διαχωριστούν τότε μόνο βλέπουμε τον ουσιαστικά θετικό ρόλο της πίστης στην Επανάσταση και τον αντεπαναστατικό ρόλο της εκκλησίας. Είναι παράλογο να τιμάς τους ήρωες-φιλικούς και ταυτόχρονα τον φορέα που τους αφόρισε από τις τάξεις της εκκλησίας για όσα έκαναν.
Η παράβλεψη του ρόλου της εκκλησίας είναι ένα δειλό νεωτερικό βήμα και μπράβο στην κ. Πρόεδρο.
Μη ξεχάσουμε να πούμε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι προσκεκλημένοι δεν υποχρεώθηκαν να φάνε σφυρίδα.

Χρόνια μας πολλά και του χρόνου.
Και μην ξεχνάμε. Φέτος κλείνουμε 2.500 χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, χωρίς την νίκη εκείνη όλα θα ήταν αλλιώτικα.
(Αλλού περίμενε τον αποκλεισμό η εκκλησία, αλλού της ήρθε).

eep logo