Μορατόριουμ: Μια πρόταση για φθηνές εντυπώσεις δίχως ουσία

zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη

Ας πάμε κατευθείαν στην ουσία. Με λίγα λόγια, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για "μορατόριουμ" είναι απλά η εξής: μην φέρνετε νομοσχέδια που δε γουστάρουμε για να μη δημιουργούμε προβλήματα στη προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ο κυνισμός σ΄όλο του το μεγαλείο... Και η ομολογία, αποκάλυψη του αρνητικού ρόλου που έχει διαδραματίσει στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας επίσης.

Ο κ. Α. Τσίπρας πριν ένα μήνα εμφανίστηκε πολύ αγωνιστικός και αποφασισμένος να προχωρήσει σε συγκεντρώσεις. « Παίρνω το ρίσκο» είπε με πλήρη ανευθυνότητα , απαντώντας σ΄όσους του σημείωναν την επικινδυνότητα όσον αφορά στην διάδοση του κορονοϊού. Τώρα τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής έχουν αρχίσει να φαίνονται στον αριθμό των κρουσμάτων. 120 συγκεντρώσεις μέσα σε ένα μήνα με διοργανωτή, συνδιοργανωτή συγκεντρώσεων και 31 συγκεντρώσεις μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο κατά την στοιχειώδη λογική ισοδυναμούν με υγειονομική βόμβα , άρα με συνειδητή υπονόμευση της προσπάθειας που γίνεται και ακραίο τυχοδιωκτισμό. Κάποιοι αρνούνται ότι οι συγκεντρώσεις επέδρασαν, ωστόσο τα στοιχεία λένε άλλα. Ασφαλώς δεν οφείλεται στις συγκεντρώσεις μόνο, οφείλεται όμως και στις συγκεντρώσεις και αυτό ο Α. Τσίπρας το ξέρει. Γι αυτό και τρέχει να κρυφτεί πίσω από μια πρόταση που ισοδυναμεί με συνδικαλιστική τακτική άπειρου συνδικαλιστή δεκαπενταμελούς.

Η πρόταση για μορατόριουμ εμφανίζεται ως «πρόταση ευθύνης ». Αποτελεί όμως ομολογία της ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κατάσταση στην χώρα , πρόταση ακυβερνησίας. Είναι δυνατόν να ζητείται από την Κυβέρνηση να μην νομοθετεί και ως « αντάλλαγμα» ο κ. Α. Τσίπρας να υπονοεί ότι δεν θα συνεχίσει να κάνει συγκεντρώσεις; Πρόκειται για αντιδημοκρατική, αντιθεσμική και αντιο κοινοβουλευτικού χαρακτήρα πρόταση που πέραν άλλων υποτιμά την κοινωνία. Στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL στο ερώτημα αν θα πρέπει να οργανώνονται συγκεντρώσεις σ΄αυτές τις κρίσιμες συνθήκες , ΝΑΙ απαντούσε μόλις το 21% και μάλιστα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 28.6%.Εν ολίγοις , με όσα κάνει ο Α. Τσίπρας έρχεται σ΄αντίθεση με το 79% της κοινής γνώμης και το 71.4% των ψηφοφόρων του του 2019. Άρα ο Α.Τσίπρας είναι υπόλογος απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Δεν είναι σε θέση να απειλεί ή και να εκβιάζει, ούτε να κρύβεται πίσω από εξυπνακιστικες προτάσεις. Αν δεν το καταλάβει, θα βρεθεί προ απροόπτων, μεγάλων απροόπτων.

Ωστόσο, ας επιμείνουμε. Μήπως η ευθύνη των αντιδράσεων οφείλεται στην προκλητική – όπως λένε- νομοθετική δραστηριότητα της Κυβέρνησης; Ας σταθούμε στα τρία βασικά θέματα που αποτέλεσαν τις σημαίες των διαδηλώσεων.

  • Οι μισές συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν για την υπεράσπιση του Κουφοντίνα και του « δικαιώματος » ενός δολοφόνου βαρυποινίτη να θέλει να διαλέξει σε ποιες Φυλακές θα πάει. Η υπόθεση έκλεισε και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και εκτεθειμένος για τις θέσεις που υιοθέτησε στο ζήτημα και αποδέκτης προτάσεων δημιουργίας ρεύματος « αντίστασης » από τον δολοφόνο και τον Ρουβίκωνα. Δεν θεωρείται και πολιτική επιτυχία , να βρίσκεται ουρά των μπαχαλάκηδων και όσων θαυμάζουν τον εκτελεστή.
  • Μα το Νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι πέραν περιθωριακών κινήσεων συνάντησε την μεγάλη συναίνεση της κοινής γνώμης. Στην αναφερθείσα έρευνα της OPINION POLL , υπέρ της θέσπισης αστυνομίας στα Α.Ε.Ι και της ελεγχόμενης εισόδου τασσόταν το 59% ( 33% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ) και υπέρ θέσπισης ελάχιστης βάσης εισόδου στα Α.Ε.Ι και διαγραφής των αιώνιων φοιτητών τασσόταν το 67% της κοινής γνώμης ( 50.6% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ)! Ποιος αραγε έχει το πολιτικό, θεσμικό και ηθικό ανάστημα να εκβιάσει μια Κυβέρνηση να μην ψηφίσει ένα Νόμο τέτοιας κοινωνικής αποδοχής;
  • Οι κινητοποιήσεις ενάντια στον αυταρχισμό ακόμα και αν κάποιος δεχθεί την απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού στην Ν. Σμύρνη πήραν ένα εξωπραγματικό περιεχόμενο που φτάνει στα όρια της παράνοιας. Πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ότι ζούμε κρεσέντο βίας , ότι η Αστυνομία κυκλοφορεί και χτυπάει όποιον βλέπει μπροστά της η ότι είμαστε στα όρια χούντας; Η πιστεύει κανείς ότι απαγάγονται και βασανίζονται πολίτες , όπως κατήγγειλε με πρωτοσέλιδα επί δύο μέρες η ΕΦ.ΣΥΝ , για να τρέξουν και να το καταγγείλουν στην Κομισιόν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκθέτοντας την χώρα, για να διαψευστούν από τον αναρχικό που φερόταν ως το θύμα , όταν καλέστηκε να καταθέσει; Ας το προσέξουν. Είναι στα όρια της αστειότητας. Μπορεί να συσπειρώνουν όσους φαντασιώνονατι ότι παλεύουν ενάντια σε χούντα, αλλά αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε και θα τους έχει αν δεν τους χάσει κι αυτούς. Παν μέτρον άριστο.

Όλα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν, πολύ απλά γιατί όλα στηρίζονται σε ψεύδη. Δεν υπάρχει νοήμων πολίτης που να μην καταλαβαίνει τι επιδιώκει η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλήθεια στο πλαίσιο του μορατόριουμ θα ήθελε να παγώσει και η διερεύνηση της υπόθεσης Παππά- Καλογρίτσα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει, ότι όταν θα τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας , κινδυνεύει να καταγραφεί ως το Κόμμα που κατεξοχήν είχε από μηδενική έως και αρνητική συμβολή. Ποτέ δεν πρότεινε κάτι σοβαρό. Οι προτάσεις του ήταν επικίνδυνες, όπως π.χ πέρυσι που πρότεινε εμπροσθοβαρή οικονομικά μέτρα στη βάση της λογικής μέτρα Κυβέρνησης επί δύο, που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία. Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητούσε την ύπαρξη εμβολίου τον Νοέμβριο και μιλούσε για « εμπόριο ελπίδας ». Ο εμβολιασμός προχωράει και το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί του. Από την αρχή που ο Κ.Μητσοτάκης κατέθεσε την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού το πολέμησε και το πολεμάει ακόμα και τώρα που το υιοθέτησε όλη η Ε.Ε! Εν ολίγοις η τακτική του ήταν μόνιμα αρνητική, χωρίς να παίρνει θέση για τίποτα. Γι αυτό άλλωστε και στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL μόλις το 24% θεωρούσε ότι μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα χειριζόταν καλύτερα την υγειονομική και οικονομική κρίση καλύτερα από την σημερινή Κυβέρνηση.

Μάλλον πρέπει να ξανασκεφτούν πολύ καλά τι λένε και τι κάνουν.... Κανένα κόμμα δεν προχώρησε ποτέ, ευρισκόμενο σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με τις απόψεις , τις εκτιμήσεις, τα προτάγματα της κοινωνίας....

eep logo