Εμβολιασμός - Η περίπτωση του Ισραήλ

chlomoudis kostas wnt

του Κώστα Χλωμούδη*

Ο θαυμασμός για το Ισραήλ και την επιτυχία του στις εμβολιαστικές του επιδόσεις (χωρίς να καταγράφουμε την διαχείριση στα τρία κύματα της πανδημίας...).
Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκτός άλλων πολλών, που διαφέρουν από την Ελλάδα.
1. Το σύστημα υγείας είναι απολύτως κρατικό... Ο Ιδιωτικός τομέας δεν έχει το ρόλο που παρουσιάζει στο δυτικό σύστημα εν γένει.
2. Οι νοσοκομειακοί μόνον εμβολιάζονται στα νοσοκομεία. Ο υπόλοιπος λαός εμβολιάζεται σε εμβολιαστικά κέντρα της ευθύνη των οποίων έχουν τα τέσσερα ασφαλιστικά τους ταμεία.
3. Δεν επιλέγει να εμβολιαστεί το σύνολο του προσωπικού των μονάδων υγείας αλλά ΜΟΝΟΝ οι νοσοκομειακοί άνω των 60 ετών...
4. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε στους εκπαιδευτικούς, για να λειτουργήσει η εκπαίδευση με τους λιγότερο πιθανούς κινδύνους στην κοινωνία και τη συνεχή τους λειτουργία..
Ας συγκρίνουμε αυτοτελώς ένα προς ένα τα προηγούμενα και όλα μαζί και ας εκτιμήσουμε στο επόμενο διάστημα για να βγάλουμε συμπεράσματα.

*Ο Κώστας Χλωμούδης είναι Κοσμήτoρας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής του Τμήματος Nαυτιλιακών Σπουδών

eep logo