Για τη μείωση των ενοικίων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

louketo

Δήλωση του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου Ε.Β.Ε.Π.

«Η μείωση των ενοικίων το επόμενο δίμηνο κατά 80%, που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, για τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή, αλλά και εκείνων που λειτουργούν με click away δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Και τούτο γιατί η εν λόγω ρύθμιση, σε συνδυασμό με το ελάχιστο τα 1.000 € στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον Ιανουάριο, έρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή, όπου οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων «τρέχουν», ενώ ο τζίρος τους είναι ελάχιστος ή μηδενικός.

Σαφώς, η παράλληλη εξασφάλιση της αποζημίωσης με 60% των ιδιοκτητών που προβλέπεται λειτουργεί εξισορροπητικά, καθώς καλύπτει, και για αυτούς, ένα μέρος των απωλειών στα εισοδήματά τους, ενώ, δικαίως ή αδίκως, εξαιρούνται οι εταιρίες-ιδιοκτήτες. Είναι πάντως καλύτερα, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, τα «κουρεμένα» ενοίκια για τα καταστήματα, παρά τα «λουκέτα» που συνεπάγονται ξενοίκιαστα καταστήματα και απώλειες θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, πρέπει να θυμίσω ότι, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, με 7,5 δις ευρώ επιπλέον ενισχύσεων στην οικονομία, νέες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και τη συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, απαιτείται, εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, να συμφωνηθεί ένα συνολικό «μορατόριουμ» οφειλών και πληρωμών, καθώς η σοβούσα κρίση δεν αναμένεται να αναταχθεί προ της επίτευξης της πολυπόθητης ανοσίας του πληθυσμού από τα εμβόλια.»

Pin It