Και βέβαια, εμβολιαζόμαστε!

nina kasimati

της Νίνας Κασιμάτη

Είμαι υπέρ του εμβολιασμού γενικά και αυτονόητα θα κάνω το εμβόλιο για τον φονικό Covid-19, όταν αυτό θα εγκριθεί από τους αρμόδιους υγειονομικούς οργανισμούς και θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας.

Όμως η επιδημία του νέου κορονοϊού – που εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία στον 21ο αιώνα όχι εκ θεού, αλλά από λανθασμένες εθνικές και υπερεθνικές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες (με εξαίρεση την κομμουνιστική Κούβα αλλά και την καπιταλιστική Νέα Ζηλανδία) πάρθηκαν με γνώμονα μόνο την οικονομία – θα μπορούσε να είχε προληφθεί, αν υποσύνολα του ωκεάνιων κεφαλαίων που τώρα καταστρέφονται, καθώς και των δημόσιων πόρων που δαπανώνται για να καλύψουν τις ζημιές τρισεκατομμυρίων, είχαν ως άλλο «εμβόλιο» επενδυθεί συστηματικά στην επιστημονική έρευνα ιών και ασθενειών που έχουν μικρή ή καθόλου «ζήτηση»... Όπως και γενικότερα αν κατανέμονταν για τη βέλτιστη παροχή των δημοσίων αγαθών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς ανισότητες σε όλες τις ηπείρους, αφού η υγιεινή τροφή, το πόσιμο νερό, το σύστημα υγείας, το κοινωνικό κράτος, η παιδεία, η ενέργεια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ., αποτελούν μαζί με την εργασία τον κορμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επαρκή και ποιοτική πρόσβαση στα οποία κάθε δημοκρατική πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες της. Ααφενός ως τεκμήριο αξιοπρέπειας, προόδου και πολιτισμού, αφετέρου για την ίδια την αυτοσυντήρηση και συνέχειά της, όπως θλιβερά αποδείχθηκε με την πανδημία. Η «παγκόσμια διακυβέρνηση» δεν έχει επιδείξει αυτή τη σοφία.

Τώρα κανείς δεν μπορεί να φέρει πίσω τους 1,5 εκατομμύριο νεκρούς του Sars-Cov-2, αλλά με το εμβόλιο, αν γίνει μαζικά, φαίνεται πως μπορούμε να ανακόψουμε την αύξηση των θυμάτων για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον ιό και να τον αντιμετωπίσουμε.
Θα πρέπει όμως να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια για να αγοραστεί και να φτάσει γρήγορα παντού, ώστε να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός σε όλες τις ηπείρους μέχρι και το τελευταίο χωριό. Και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο λόγω των διαφορετικών ισοζυγίων οικονομικής ισχύος κρατών και περιφερειακών ολοκληρώσεων.
Συνεπώς το πρόβλημα είναι βαθύτερο και απαιτούνται πολλά περισσότερα από μια επικοινωνιακή-εμβολιαστική καμπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, δεν θα ξεμπερδέψουμε από την τρέχουσα πανδημία και από άλλες μελλοντικές, αν δεν αναληφθεί επιτέλους η ευθύνη να αντιμετώπισουμε τις συστημικές αιτίες τους με τεκτονικές μετατοπίσεις. Ξεκινώντας από την επιστημονική έρευνα, που θα πρέπει να γίνει δημόσια, να χρηματοδοτείται γενναία και να είναι ανεπηρέαστη από τους νόμους της αγοράς και άλλες αιρεσιμότητες, δηλαδή να μην υπόκειται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κερδοφορίας και η εξέλιξή της να μην εξαρτάται από τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των μετόχων των πολυεθνικών φαρμακευτικών μεγαεταιρειών (big pharma), όπως τώρα συμβαίνει.
Μάλιστα το γεγονός αυτό συνιστά μία από τις παραμέτρους της επιφύλαξης ή της άρνησης πολλών πολιτών να εμβολιαστούν παγκοσμίως, από έλλειψη εμπιστοσύνης δηλαδή στο σύστημα, που καταλήγει σε έναν ψευδοεπιστημονικό, ανεπεξέργαστο «αντισυστημισμό», για τον οποίον οι ελίτ δεν είναι καθόλου αθώες.

Δυστυχώς, η τάση των ηγεσιών διεθνώς δεν δείχνει περισυλλογή για αλλαγή ή έστω σημαντική τροποποίηση του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής, αλλά ένταση των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων υπέρ των μονοπωλίων και των μεγαλοϊδιοκτησιών, των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών, των συστημάτων υγείας και ασφάλισης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της απορρύθμισης της εργασίας, της καταστολής και της περιστολής των ελευθεριών.
Στα καθ’ ημάς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν έπραξε τα δέοντα για να αποτραπεί το δεύτερο και φονικότερο κύμα της πανδημίας, θα κάνει φυσικά αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Ιδεοληπτική εισαγωγή της ίδιας νεοφιλελεύθερης τεχνογνωσίας, που πλήττει καίρια τα 2/3 της κοινωνίας, ιδιωτικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων καθιστώντας τη χώρα υπότροφο των ισχυρών, και επικοινωνία εις βάρος της ουσίας πάντα με το αζημίωτο για τους ημετέρους.

Εμείς, εκκινώντας από τη χώρα μας και την Ευρώπη, θα συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε και να αγωνιζόμαστε για μια εναλλακτική, ανθρωποκεντρική και κοινωνικά δίκαιη οργάνωση του κόσμου.
Και, βέβαια, εμβολιαζόμαστε!

eep logo