Μερικές σκέψεις για το μεταναστευτικό κύμα

metanastes maghi

Του Γιώργου Τουρλίδη.
 
Παρακολουθώ την κατάσταση με τους μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και στα λιμάνια της Μάγχης. Από την μια πλευρά κατανοώ τους λόγους που δεν ανοίγουν τα σύνορα από την άλλη δεν μπορώ να δω ή να σκεφτώ πως θα κρατηθούν έξω όλα αυτά τα εκατομύρια κόσμου, μακροπρόθεσμα.
Η ιστορία από την αρχαιότητα και η αρχαιολογική σκαπάνη για το πιο μακρινό παρελθόν μας δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία μια συνεχή κίνηση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μετακινείται για μια σειρά από λόγους. Υπάρχει όμως μια σταθερά, ο υπερπληθυσμός. Δεν έχω βρεί ιστορικό παράδειγμα που ο υπερπληθυσμός να μην οδήγησε σε μεταναστευτικό κύμα κάποιας μορφής.

Στο βάθος του χρόνου είμαστε όλοι μετανάστες.
Νομίζω το πιο χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι οι ΗΠΑ κι ή Αυστραλία. Χώρες πρόσφατων μεταναστών που έκλεισαν τα σύνορα τους. Σήμερα όμως θα ήθελα να σταθώ στην περίπτωση του Η.Β
Ποιοί είναι οι σημερινοί βρεττανοί; Ένα μίγμα λαών που είτε ως κατακτητές είτε ως πρόσφυγες κ μετανάστες βρέθηκε στο νησί.
Τα κέλτικα φύλα στην εποχή του χαλκού είναι η πρώτη ιστορική αναφορά που μπορούμε να βρούμε. Ακολούθησαν οι Ρωμαίοι με τον πολυεθνικό στρατό τους. Με την κατάρευση της Ρώμης και την πίεση εισβολέων από την ανατολή ήρθαν τα γερμανικά φύλα, οι Άγγλοι, οι Σάξωνες οι Γιούτες. Και τα ξαδέλφια από τον βορρά οι Βίκινγκς. Οι οποίοι είχαν πάει κ στην βόρειο Γαλλία αναμείχθηκαν με τον τοπικό πληθυσμό και ως Νορμανδοί κερδίζουν τους αγγλοσάξωνες και τους Βίκιγκς, το 1066 είναι οι τελευταίοι κατακτητές.

Οι επόμενοι θα έρθουν ειρηνικά. Είναι οι προτεστάντες από την Ευρώπη και οι εβραίοι σε διάφορες περιόδους διώξεων, οι δεύτεροι μέχρι τον 20ο αιώνα. Είναι οι μετανάστες από την Βρετανική αυτοκρατορία από την Ινδία, τις δυτικές Ινδίες, τις αφρικάνικες κτίσεις. Μέχρι κι από την Κύπρο.
Στο εν τω μεταξύ οι κάτοικοι του νησιού μεταναστεύουν μαζικά (ο υπερπληθυσμός που λέγαμε) σε νέες ηπείρους και σταδιακά φτιάχνουν νέα κράτη τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον καναδα.

Αυτοί οι ίδιοι σήμερα προσπαθούν να κρατήσουν το επόμενο κύμα έξω από τα σύνορα. Θα τα καταφέρουν; Δεν έχω απάντηση. Με βάση το ιστορια και τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού στις χώρες προέλευσης το βλέπω δύσκολο.

Pin It