Μεταρρυθμίσεις με σχέδιο και ταχύτητα

theodorikakos takis

του Τάκη Θεοδωρικάκου

Αλήθεια, ενότητα, εμπιστοσύνη, ρεαλισμός. Αυτές είναι οι τέσσερις πιο σημαντικές «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν μέσα σε 365 ημέρες.

 

Tώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία κλείνουν έναν χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας έχει έρθει η ώρα για τον πρώτο απολογισμό. Να δούμε τι πραγματικά άλλαξε μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Να δούμε πόσο προχώρησε η πολιτική μεταρρύθμιση και η αλλαγή της νοοτροπίας πολιτικών και πολιτών. Αυτό, ίσως, είναι και το πιο σημαντικό.

Ασφαλώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε με πανθομολογούμενη επιτυχία δυο πρωτοφανείς κρίσεις: τις προκλήσεις της Τουρκίας στον Έβρο και τον κορονοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως με σύνεση, τόλμη και αποφασιστικότητα μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Το σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο ανάγκασε τον Ερντογάν να οπισθοχωρήσει.

Στη μάχη κατά της πανδημίας, για πρώτη φορά το κράτος κατάφερε να προλάβει τη ζημιά. Αποφύγαμε την καταστροφή.

Είχαμε συνηθίσει για πολλά χρόνια να ψάχνουμε να δούμε «τι έφταιξε». Να θρηνούμε απώλειες. Και να ρίχνουμε εκ των υστέρων τις ευθύνες στο κράτος. Η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στους πολίτες. Το κράτος τους προειδοποίησε και στάθηκε δίπλα σε όλους.

Η επιτυχία ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Θυσιάσαμε χρήμα και χρόνο για να σώσουμε ζωές. Αποδείξαμε πως αν έχουμε το σωστό σχέδιο και είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος από όσα έχουμε ζήσει τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε και στην επόμενη ημέρα.

Δεν έχουμε περιθώρια για να διχαστούμε ξανά. Δεν πρέπει να αφήσουμε δημαγωγικές, λαϊκίστικες φωνές να δημιουργήσουν νέες αυταπάτες.

Με ταχύτητα, ρυθμό και σχέδιο γκρεμίζουμε νοοτροπίες, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις αλλάζοντας πράγματα που κρατούσαν την Ελλάδα κολλημένη στο παρελθόν.

Πρώτος χρόνος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και πρώτος χρόνος ενός πραγματικού μεταρρυθμιστικού έργου στο υπουργείο Εσωτερικών.

Απελευθερώνουμε την αυτοδιοίκηση από το κράτος. Ενισχύουμε τις συμπράξεις της με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιώτες μπορούν πλέον να αναλαμβάνουν έργα καθαρισμού, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού.

Κλείσαμε μια εκκρεμότητα μισού αιώνα. Διευκολύναμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού με ρεκόρ συναίνεσης. Με έναν αναγκαίο συμβιβασμό επιλύσαμε καθολικά το πρόβλημα της ψήφου για τη γενιά του brain drain χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Έχουμε ουσιαστική συμβολή στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών ήδη δεκάδες πιστοποιητικά εκδίδονται ηλεκτρονικά, ενώ έρχονται και άλλες διευκολύνσεις προς τους πολίτες.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτεί πλήθος καινοτομιών που οδηγούν στις smart cities και στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών στους δήμους. Παράλληλα, ξεκινούν χιλιάδες έργα σε όλες τις γωνιές της χώρας που θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.

Δημιουργούμε έναν καινοτόμο τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση του νέου συστήματος θα υπάρχει:

  • Νέο πλαίσιο ορισμού τυπικών προσόντων για την εισαγωγή στο Δημόσιο
  • Ένα νέο προσοντολόγιο
  • Ένα ολιστικό σύστημα τηλεργασίας 
  • Σύνδεση ουσιαστικά της αξιολόγησης με την στοχοθεσία.

    Θεσμοθετούμε ένα νέο σύστημα απονομής ιθαγένειας. Βάζουμε τέλος στην αδιαφάνεια με πανελλαδικές εξετάσεις κύρους όπου οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν τη γνώση γλώσσας, ιστορίας, θεσμών.

    Και τώρα προετοιμάζουμε δυο μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα. Το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με το οποίο θα προχωρήσουμε στη θεσμική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης σταματώντας την αέναη επικάλυψη αρμοδιοτήτων κράτους, δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης.

    Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο. Χτίζουμε το ψηφιακό ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση.

    Η μεγάλη πολιτική αλλαγή ξεκίνησε πέρσι από τις ευρωεκλογές και ολοκληρώθηκε στις βουλευτικές κάλπες της 7ης Ιουλίου. Πολλοί ίσως να θεωρούσαν απίθανο για ένα κόμμα να επιστρέψει στο 40%. Τα ποσοστά της προ-μνημονιακής εποχής φάνταζαν άπιαστα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία ύστερα από πολλά χρόνια.

    Οι πολίτες πίστεψαν και συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν ρηξικέλευθες πολιτικές. Πολιτικές με ρεαλιστικό σχεδιασμό. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει δέσμια σε ιδεοληψίες, μικροσυντεχνίες, μεγαλοσυμφέροντα. Πρέπει, επιτέλους, να δοθούν και να κερδηθούν οι μάχες για τα αυτονόητα.

    Ο Πρωθυπουργός κάνει πράξη υπερβάσεις με τις οποίες βάζει τέλος στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Ένωσε δυνάμεις ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Ενίσχυσε και διεύρυνε τις κοινωνικές αναφορές της παράταξης.

    Απέδειξε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει φωτεινό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Νιώσαμε και πάλι περήφανοι. Επανακτήσαμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθησή.

    Μπορούμε να πάμε γρήγορα μπροστά, με τόλμη και αποφασιστικότητα.

* Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι υπουργός Εσωτερικών

Πηγή: Protagon.gr

eep logo