Παιχνίδια με τη Δημοκρατία...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Το non paper του Πρωθυπουργού με το οποίο επιτίθετο στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον « θεωρητικό της δραχμής» κ.Λαπαβίτσα ήταν πράγματι σκληρό και εντυπωσιακό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας απαντώντας στους εσωκομματικούς επικριτές του, αποδέχτηκε ότι ήταν αληθινά όσα συζητούνταν και κατακεραυνώνονταν από τα γνωστά παπαγαλάκια του Μαξίμου ως αβάσιμα ! Αναφέρομαι στην ύπαρξη προετιμασιών για grexit με το οποίο ερήμην του λαού οδηγούμασταν στην χρεωκοπία και την δραχμή ,στην αποδοχή από τον αριστερό οικονομολόγο του Σχεδίου Σόιμπλε (!), αλλά βεβαίως και της προετοιμασίας για ντου στον Χολαργό και τα σημεία που υπάρχουν συγκεντρωμένα χρήματα! Για πολλούς αποτέλεσε δείγμα αποφασιστικότητας του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην προετοιμασία ,ψήφιση και υλοποίηση του 3ου και σκληρότερου Μνημονίου και ασφαλώς την « επανίδρυση » του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ακραίους.

Μακάρι όλα αυτά να είναι για να σωθεί η πατρίδα, για να μην ζήσει ο Ελληνικός λαός όσα δεν υποψιάζεται ,να μην ζήσουμε σε Κόλαση .Ας μου επιτραπεί πάντως να έχω τα ερωτήματά μου και τις αμφιβολίες μου και για το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες ,αλλά και για το τι πιθανότατα θα ζήσουμε στο επόμενο διάστημα. Ας μην βιαζόμαστε όμως .Εδώ είμαστε και θα είμαστε … Στην ζωή θα φανεί αν ο κ.Τσίπρας είναι « πανίσχυρος σαν βασιλιάς » όπως τον αναφέρει η Die Welt και αυτό θα μεταφραστεί σε μια νέα πορεία της χώρας, πορεία σωτηρίας και ανόδου της η θα μεταφραστεί σε μια καταστροφή που απλά μετατέθηκε για λίγο. Φαντάζομαι, ότι όλοι οι λογικοί άνθρωποι επιλέγουν ,ελπίζουν ,θέλουν την πρώτη εκδοχή. Όσο δε πιο καθαρά φαίνεται ότι ισχύει η πρώτη εκδοχή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα εξασφαλίζει και την μεγαλύτερη λαική στήριξη παρά το έγκλημα κατά της οικονομίας που διετελέσθη επί πέντε μήνες και ιδιαίτερα μετά το «ακατανόητο» ακόμα δημοψήφισμα. Έγκλημα που διετελέσθη αν μη τι άλλο υπό την επίβλεψή του.

Ωστόσο, πέραν των οικονομικών εξελίξεων που θα μας απασχολήσουν ξανά και ξανά, έχουν τεθεί πια στο τραπέζι κρίσιμα θέματα Δημοκρατίας και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, τα όσα είπε δηλαδή ο Πρωθυπουργός σε «στενούς συνεργάτες» και στην συνέχεια τα διέρρευσε. Όποιος δεν τα βλέπει, απλά εθελοτυφλεί και χάνει χρόνο στην συνειδητοποίηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην χώρα.

- Ας πάρουμε για παράδειγμα τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την δράση του κυρίου Βαρουφάκη , αλλά και όσα απάντησε μέσω CNN ο π. Υπουργός Οικονομίας. Αναφερόμαστε σε παραδοχή ύπαρξης προετοιμασιών για έξοδο από το ευρώ και μάλιστα κατά τρόπο πολύμηνο και συστηματικό. Η ύπαρξη επιτροπής στο Υπουργείο που εργαζόταν μυστικά , η ύπαρξη war room για μια τέτοια επιχείρηση συνιστούν παραδοχή εκτροπής ,παραδοχή λειτουργίας Κέντρων κόντρα στις προβλέψεις του Συντάγματος για τυχόν αλλαγή νομίσματος της χώρας και δεν αποτελούν απλά πολιτικές κινήσεις. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για Μελέτη των παρενεργειών από τυχόν grexit που θα μας επιβαλλόταν ,όμως ο Υπουργός του τον διαψεύδει. Μιλάει για προετοιμασία δική μας για έξοδο από το ευρώ χωρίς να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός ,ενώ είχαν πραγματοποιηθεί εκλογές με δέσμευση για λύση εντός ευρώ και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα. « Δίνει » τον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο ως γνώστη, αλλά και εντολέα όλων αυτών των αδιαφανών , αντιδημοκρατικών , αντισυνταγματικών κινήσεων. Ποιος έχει δίκιο; Ποιος λέει την αλήθεια ; Ποιος κυβερνούσε αυτή την χώρα ,αν δεχτούμε ότι δίκιο έχει ο Πρωθυπουργός; Αυτά τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα .Αυτά και άλλα πολλά …. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τακτική « δημιουργικής ασάφειας» .Φαίνεται να υπήρχε πλήρης σαφήνεια σχεδίου που μας οδηγούσε στην χρεοκοπία και το ευρώ. Φαίνεται ότι συνειδητά υπήρχε σχέδιο παρελκυστικής τακτικής που φόρτωσε την χώρα και τους πολίτες αρκετές δεκάδες δις. ευρώ και μας οδήγησε σε μια επώδυνη Συμφωνία με δυσβάστακτα μέτρα και ένα νέο δάνειο 85 δις. ευρώ !

Αυτά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Αποτελούν « παιχνίδια » οικονομίας και πολιτικής που πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους .Μια πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού θα ήταν να ενημερώσει πλήρως τους Έλληνες με εκείνο το σημείωμα που το είδε…Μάρτιο – Απρίλιο για τις επιπτώσεις από ένα πέρασμα στην δραχμή και … πείστηκε ! Να πρωτοστατήσει σε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών που να αποδεικνύει ότι η δραχμή ποτέ δεν θα είναι λύση . Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αφού είδε τους κινδύνους , συνέχισε με μια από τα ίδια, γιατί δεν συνείψε Συμφωνία πολύ νωρίτερα που θα την καθιστούσε πολύ ελαφρύτερη, γιατί τίναξε το Τραπεζικό Σύστημα και την Οικονομία στον αέρα με το δημοψήφισμα που οδήγησε σε κλείσιμο των Τραπεζών και capital controls που ακόμα πληρώνουμε … Καλό θα ήταν δε να μας πει και πως ανεχόταν όλη αυτή την τακτική από τον Υπουργό του , τις δηλώσεις του , τις αναφορές σε IOU που σήμερα κατακεραυνώνει και ειρωνεύεται. Τα άλλα είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα τα βρουν άλλοι . … Σκοτεινές καταστάσεις …..

- Ας πάρουμε όμως και όλα αυτά περί ντου στο/στα σημεία ύπαρξης αποθεματικών ποσών ( Σχέδιο Αριστερής Πλατφόρμας ) και την προετοιμασία για πέρασμα στην δραχμή από αυτή την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται ένα μεγάλο λάθος από όλες τις δυνάμεις σ΄αυτό το σημείο . Γραφικοποιούν το Σχέδιο, το γελοιοποιούν και μ΄αυτόν τον τρόπο το υποβαθμίζουν. Τα πράγματα όμως είναι πολύ ,πολύ σοβαρά. Όταν ένα τέτοιο Σχέδιο περιλαμβάνει ντου στο Νομισματοκοπείο , « απαλλοτρίωση » ποσών , πιθανή σύλληψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και άλλα πολλά ,μιλάμε για ένα κανονικό πραξικόπημα ,όσο και αν η χρήση κάποιων λέξεων φθείρει την ουσία τους . Μιλάμε για πραγματική εκτροπή και μ ΄αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να παίζει κανείς . Θυμίζω δε , ότι την ίδια περίοδο η κυρία Βαλαβάνη ανακάλυψε τις θυρίδες και είχε την φαεινή και πρωτοφανή ιδέα να μην μπορεί να πάρει τα χρήματα που έχει κάποιος σ΄αυτή , την δήλωση του κυρίου Καμένου που ασφαλώς δεν ανήκει στην αριστερή πλατφόρμα περί « Στρατού εγγυητή της εσωτερικής ομαλότητας » που σε άλλες εποχές θα προκαλούσε την οργισμένη αντίδραση των δημοκρατών και αριστερών πολιτών .

Τα ερωτήματα είναι πολλά : Δεν είχε ακούσει ποτέ τίποτα ο Πρωθυπουργός για αυτά ; Συζητιόντουσαν σε ευρεία έκταση στο μισό του Κόμματός του περίπου τέτοιες αντιδημοκρατικές , αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και δεν άκουσε έστω και ως φήμη τίποτα για όλα αυτά ; Δεν είχαν ακουστεί ποτέ ως απόψεις σε όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης ; Γιατί στελέχη του αριστερού ρεύματος έδειχναν να ξέρουν πολύ έγκαιρα για το κλείσιμο Τραπεζών και τα capital controls ; Υπάρχει πουθενά το βίντεο από την σύσκεψη εκατοντάδων στελεχών του αριστερού ρεύματος όπου όλα αυτά αναφέρονται πολύ πολύ αναλυτικά ; Θα είχε ενδιαφέρον να προβληθεί στην Τηλεόραση η να πάει και στον Εισαγγελέα. …

Άσχημη οσμή πάντως .Άσχημη και επικίνδυνα παιχνίδια με τους κανόνες που συγκροτούν μια δημοκρατική λειτουργία και όλα αυτά στην Ελλάδα του 2015 ,αφού κάποιοι δίχασαν τους Έλληνες , αφού φώλιασαν μίσος για κάθε αντίθετη άποψη , αφού χαρακτήρισαν την μισή Ελλάδα νενέκους και δοσίλογους , αφού συζητούσαν ανοικτά πως θα φιμώσουν τον Τύπο και θα « αναδομήσουν » Συνδικαλιστικές Οργανώσεις . Γι αυτό πρέπει να ξεκαθαριστούν όλα και να ξεκαθαριστούν ΤΩΡΑ. Γιατί η αντίληψη « κάτσε να σωθεί η παρτίδα τώρα και θα τα δούμε αυτά » θα οδηγήσει πιθανότατα και σε μη σωτηρία της Ελλάδας και σε χρεοκοπία και σε εκτροπές και σε εμφύλιο . Γιατί με την Δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να παίζει σάυτόν τον τόπο .

Μήπως θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες για να τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά ; Μήπως οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης πρέπει να παρέμβουν σ΄αυτά τα πεδία ,πριν είναι αργά ;

eep logo