Μία Αυτοδιοίκηση που θα συγχρονίζει το βήμα της με το μέλλον που έρχεται

giorgos ioakeimidis

Του Γιώργου Ιωακειμίδη*

Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια δεκαετία, μια τεράστια κρίση πλήττει τη χώρα μας. Η πρώτη ήταν οικονομική και συνοδεύτηκε από διαδοχικά μνημόνια και βαριές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.
Στην έξοδο και πάνω που όλοι προσμέναμε την ανάκαμψη της οικονομίας, έρχεται η υγειονομική κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις και απροσδιόριστες επιπτώσεις για όλο τον κόσμο.

Στα χρόνια των μνημονίων, η Αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε για τις αντοχές και την ετοιμότητά της. Έδωσε εξετάσεις στη στήριξη των αδυνάτων και μπόρεσε να απαλύνει τις επιπτώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη βοήθειας. Αυτή η συμβολή έχει αναγνωριστεί από όλους. Και από τις κυβερνήσεις, την Πολιτεία γενικότερα, αλλά και από τον κόσμο που έτυχε αυτής της υποστήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κοινωνική προσφορά των Δήμων, πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που ελέω μνημονίων η χρηματοδότησή τους από το κράτος περικόπηκε κατά 65%!

Στην προσφορά αυτή των δήμων πρέπει να συνυπολογίσουμε και μία σημαντική παρακαταθήκη που αφορά την κοινωνική μας συμπεριφορά για την σημερινή κρίση που βιώνουμε αλλά και το μέλλον. Μαζί με τους συμπολίτες μας αναπτύξαμε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που αυτό συνεχίζει να υπάρχει στη συνείδηση όλων. Ο εθελοντισμός θέριεψε, η ατομική και η κοινωνική προσφορά μεγάλωσαν, τα χέρια παραμένουν απλωμένα και οι αγκαλιές ανοιχτές. Είμαι αισιόδοξος λοιπόν ότι παρά τις σημερινές δυσκολίες και αδιέξοδα, οι Δήμοι με τους μηχανισμούς και τις δομές τους και οι συνάδελφοί μου Δήμαρχοι, θα ανταποκριθούμε για άλλη μια φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ήδη είναι σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δομές των Δήμων που έχουν σκοπό την κοινωνική προσφορά και υποστήριξη των αδυνάτων, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή όχι μόνο να προσφέρουν, αλλά και να βελτιώνουν την προσφορά τους προς τους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αξιοποίησαν την δυνατότητα που τους δόθηκε από το Νόμο για άδειες ειδικού σκοπού και είναι όλοι καθημερινά στη μάχη για να κρατηθεί για άλλη μια φορά η πόλη όρθια. Ταυτόχρονα, δεν σταματάμε να προσφέρουμε ό,τι είναι δυνατόν σε αυτό που ονομάζουμε «δημόσια υγεία» με απολυμάνσεις και καθημερινή φροντίδα στους δημόσιους χώρους. Μια σειρά από επιπλέον μέτρα όπως καθημερινή ενημέρωση του κοινού, βελτιώσεις στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών, έρχονται να συνταχθούν με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες αλλά και την εμπιστοσύνη στον δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών όπως είναι: η καθαριότητα των πόλεων, η Υγεία, η Παιδεία κλπ. Αυτά δηλαδή και τόσα άλλα ακόμα που κατά το παρελθόν έχουν συκοφαντηθεί με σκοπό να παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι των Δήμων αυτό το διάστημα μπορούν να δώσουν την δική τους απάντηση υπερασπίζοντας το ρόλο τους και την αποστολή τους, εντείνοντας την δική τους προσπάθεια. Είναι στο χέρι τους να αποδείξουν ότι είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για το κοινωνικό σύνολο.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Δήμοι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, χωρίς οικονομική και υλική υποστήριξη και να φορτωθούν και επιπλέον ευθύνες ή αρμοδιότητες που δεν πρέπει να έχουν. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει με έκτακτα κονδύλια την Αυτοδιοίκηση προκειμένου αυτή να παίξει το ρόλο που πρέπει. Στην ΚΕΔΕ ήδη έχουμε συζητήσει και το ύψος αυτών των κονδυλίων που απαιτούνται, που αντιστοιχούν περίπου σε δόσεις δύο μηνών ΚΑΠ. Οι Δήμοι έχουν άμεση ανάγκη από υλικοτεχνική υποδομή και μέσα, όπως απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου, αυτοκίνητα για τη μεταφορά τροφίμων, τη διανομή καθημερινού συσσιτίου και φαρμάκων, αλλά και υγειονομικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό που εκτίθεται στον κίνδυνο του κορωνοϊού. Οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των Δήμων αυτή την περίοδο προκύπτουν και από το γεγονός ότι μία σειρά από έσοδα όπως δημοτικά-ανταποδοτικά τέλη και άλλα, είναι δραματικά μειωμένα και πρέπει να καλυφθούν τόσο θεσμικά από την Κυβέρνηση όσο και χρηματοδοτικά, ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να αντέξουν την οικονομική πίεση.

Τα όργανα της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ πανελλαδικά, είναι σε πλήρη λειτουργία και η καθημερινή αγωνία των συναδέλφων μου για τα προβλήματα που προκύπτουν και πρέπει να επιλυθούν, εκφράζεται τόσο στις συνεδριάσεις που παρακολουθώ και συμμετέχω, όσο και στις συζητήσεις που κάνω μαζί τους. Ένα κορυφαίο παράδειγμα που πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει λύση είναι το εξοντωτικό επιτόκιο του 4,3% με το οποίο αποπληρώνουν τα δάνειά τους οι Δήμοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το θέμα αυτό απασχολεί περίπου το 1/3 των Δήμων της χώρας που ζητούν την άμεση μείωση των επιτοκίων. Όσο αυτή η κατάσταση παραμένει, ουσιαστικά μιλάμε για χρηματοδότηση του κράτους από τους Δήμους. Και κάτι τέτοιο σε οποιεσδήποτε συνθήκες, πόσο μάλλον στη σημερινή έκτακτη συγκυρία, είναι απαράδεκτο. Το πρόβλημα το έχω θέσει επανειλημμένα τόσο στις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ όσο και στον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών και ελπίζω να δοθεί λύση άμεσα.

Ωστόσο, και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πιστεύω για άλλη μια φορά ότι οι Δήμοι θα κρατήσουν τις πόλεις όρθιες και την κοινωνία ζωντανή. Η κοινωνική αλληλεγγύη θα νικήσει την κοινωνική απομόνωση και στο τέλος θα βγούμε ακόμα πιο ισχυροί, αν όλοι συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυταπάρνηση. Εγώ και οι συνεργάτες μου ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε ότι αυτή η περίοδος προσφέρεται για να «κρυφτούμε» από τις ευθύνες που πέφτουν στους ώμους μας. Ίσα-ίσα που δουλεύουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς στα όρια της αυταπάρνησης μαζί με όλο το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Δήμου, για να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που θα αισθανθεί μόνος ή αβοήθητος για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση.

Αυτό που πρέπει από σήμερα να μας απασχολεί όμως, είναι το «αύριο» που ξημερώνει για τον κόσμο μας, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Σχεδόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με το «χθες». Η δοκιμασία που περνάει σήμερα η ανθρωπότητα θα αλλάξει πολλά από αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που ονομάζουμε «Δημόσιο Σύστημα Υγείας» για κάθε χώρα χωριστά και για τον κόσμο ολόκληρο. Αλλά και οι ανθρώπινες συμπεριφορές και οι κοινωνικές σχέσεις θα περάσουν σε μία πρωτόγνωρη νέα φάση. Εμείς οι Δήμαρχοι πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νέα εποχή που είναι σίγουρο ότι θα έχει καινούργιες προκλήσεις.

Αυτό που θα αφήσει πίσω της η κρίση της πανδημίας, αν δεν είναι θετικό, πρέπει εμείς να το μετατρέψουμε σε θετικό! Να κρατήσουμε δηλαδή όλα όσα γρήγορα και κάτω από την ανάγκη εφαρμόσαμε και να τα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο προς όφελος των συμπολιτών μας. Το «αύριο» για εμένα σημαίνει νέες τεχνολογίες σε σύγχρονες πόλεις, με νέες υποδομές και νέα έργα. Καλύτερη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα πρωτοβάθμια, νέες μεθόδους εκπαίδευσης και διδασκαλίας στην δημόσια παιδεία, ώστε η νέα γενιά να αναλάβει τις τύχες της κοινωνίας που θα της παραδώσουμε με περισσότερα εφόδια. Μόνο έτσι μπορώ να δω τον ρόλο μου ως Δήμαρχος, μόνο μέσα απ’ αυτή την συμβολή μπορώ να αισθάνομαι και να είμαι χρήσιμος, σε μία Αυτοδιοίκηση που θα συγχρονίζει το βήμα της με το μέλλον που έρχεται.

* Ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι Δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη

eep logo