«Μένουμε Όρθιοι» -Αυτοκτονώντας!

avrantinis tasos

του Τάσου Αβραντίνη*

Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το πρόγραμμα #Μένουμε Όρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ριμέικ των απατηλών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ηρωική - πρώτη αντιπολιτευτική του θητεία. Εν ολίγοις, εκ του ασφαλούς πλειοδοσία σε παροχές και πομφόλυγες, για να έχουμε να λέμε.

Η πιο σημαντική επισήμανση για το νέο πρόγραμμα παροχών ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι ότι αγνοεί επιδεικτικά τα οικονομικά δεδομένα.

Σταχυολογώ από την πρόταση τα πιο βασικά σημεία:

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ #Μένουμε Όρθιοι: «Ταμειακό Απόθεμα Ασφαλείας (μαξιλάρι): 20 δισ.ευρώ (...) Προτείνουμε τμήμα αυτού του ταμειακού αποθέματος ύψους 20 δισ. να χρησιμοποιηθεί καθώς συνιστά διαθέσιμο σε ενεστώτα χρόνο ποσό του ελληνικού δημοσίου που μπορεί άμεσα να δαπανηθεί για την κάλυψη μέτρων αμιγώς δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίς να χρειάζεται δανεισμός. Τούτο σημαίνει ότι η αξιοποίησή του δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Χρόνος ενεργοποίησης: άμεσα».

Απάντηση: Το τμήμα του ταμειακού αποθέματος αναλύεται σύμφωνα με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ σε 14,3 δισ. €. Από την πρώτη στιγμή είναι σαφές ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω δημοσιονομικά και μάλιστα για τα καλά. Ειδικότερα, διέφυγε από τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτός των 14,3 δισ. €, άμεσο δημοσιονομικό κόστος ύψους 12 δισ. € έχουν ασφαλώς και οι αναστολές των διαφόρων υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο. Άρα 14,3 δισ. € + 12 δισ. € = 26,3 δισ. €. Δεν τελειώσαμε εδώ καθώς μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε χρεολύσια ύψους 5 δισ. € περίπου. Ήτοι 31,3 δισ. €. Το δημόσιο έχει ακόμα και κάτι τρέχουσες τακτικές υποχρεώσεις περίπου 6,25 δισ. € μηνιαίως (75 δισ. € σε ετήσια βάση). Το ποσό αυτό εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ότι μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα του δημοσίου. Άρα κοστολογημένη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά εύκολα τα 33 δισ. €.

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ #Μένουμε Όρθιοι: Επιστροφή ANFAs και SMPs: 3,5,δισ.ευρώ
Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και SMPs που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να κατευθυνθούν στις δαπάνες συγκράτησης της ύφεσης και ανάκαμψης της οικονομίας. Χρόνος ενεργοποίησης: άμεσα

Απάντηση: Λυπάμαι αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε ήδη από το Μάιο του 2018, ότι τα λεφτά από τα ANFAs και SMPs θα τα πάρουμε μέχρι το τέλος του 2022 και υπό τον όρο ότι θα έχουμε τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει μετά το πέρας του τρίτου Μνημονίου (συνέχεια μεταρρυθμίσεων, ρήτρα συμμόρφωσης, μη αναστρεψιμότητας και διασφάλισης όλων των ψηφισθέντων με τα τρία Μνημόνια μέτρων κοκ.). Συνεπώς καθόλου άμεσα. Μείον άλλα 3,5 δισ. € από τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ #Μένουμε Όρθιοι: Πρόσθετος δανεισμός του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ: 12 δισ.€. Πρόκειται για παροχή ρευστότητας των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών της αγοράς που προκύπτουν από την πανδημία. Χρόνος ενεργοποίησης: άμεσα.

Απάντηση: Η πρόταση υπολογίζει ως διαθέσιμα άμεσα τα χρήματα της ΕΚΤ. Αλλά καθόλου άμεσα δεν είναι. Κατ΄αρχάς οι ελληνικές τράπεζες δε διαθέτουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 12 δισ.€ Είναι ζήτημα εάν έχουν στα χέρια τους 6 δισ.€. Η ένταξη στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που -ειρήσθω εν παρόδω- επέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατ΄εξαίρεση για τη χώρα, βοηθάει κυρίως στη μείωση του spread και ασφαλώς έχει δημοσιονομική επίπτωση αλλά δεν εξασφαλίζει ότι θα μπουν στην αγορά «άμεσα» 12 δισ.€.

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ #Μένουμε Όρθιοι: Πρόγραμμα SURE (ύψους 100 δισ. € για όλη την Ευρώπη, κατ΄ελάχιστο 2 δισ.€ για την Ελλάδα). Χρόνος ενεργοποίησης: 1 μήνας.

Απάντηση: Εξαγγέλθηκε πράγματι αλλά δεν έχει καν αποφασιστεί. Ο ένας μήνας για τα δεδομένα της Ε.Ε. μοιάζει με όνειρο απατηλό.

Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα παντελώς αβάσιμο -κάτι μας θυμίζει- ανεφάρμοστο και ανακριβές, το οποίο, εάν ο μη γένοιτο, εφαρμοζόταν θα είχε ως συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία και με μαθηματική βεβαιότητα σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

*αναδημοσίευση από το liberal.gr

eep logo