Ευτελίζοντας το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Την μια μέρα η Αντιτρομοκρατική εξαρθρώνει μια ακόμα τρομοκρατική Οργάνωση, την «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Γράφεται στα blogs και στα sites, ενημερώνουν τα Κανάλια και όλα τα Μ.Μ.Ε. Ακολουθεί σιωπή από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Επικρατεί αμηχανία, μικροψυχία και ανευθυνότητα απέναντι στο γεγονός αλλά και μια απλή αλήθεια: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Δύση που ακόμα «γεννάει» τρομοκρατικές Οργανώσεις. Σ΄όλες τις χώρες του πλανήτη όταν πια μιλάνε για τρομοκρατία, εννοούν την τρομοκρατία από ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις, για τζιχαντιστές κ.λ.π Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Γιατί υπάρχει αυτό το « φυτώριο»; Το φαινόμενο χρήζει ανάλυσης, αλλά ας σταθούμε στα αυτονόητα. Η ανοχή τμημάτων του πολιτικού κόσμου έως και η χαλαρή συμπαράσταση, αλλά και η γενικευμένη ανομία σε περιοχές της Αθήνας μέσα στην οποία « εκπαιδεύονται» οι αυριανοί τρομοκράτες, δημιουργούν το έδαφος. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια για να εξαρθρωθεί η 17 Νοέμβρη αφού αφαίρεσε δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι τυχαίο, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν κάποιο κοινωνικό περιεχόμενο και κάποιο ιδεολογικό άλλοθι σ΄αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Είναι η γνωστή αντίληψη ότι υπάρχει καλή και κακή βία. Θα συμφωνήσουμε επιτέλους, ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να εξαρθρωθούν όλα τα πλοκάμια της τρομοκρατίας κάθε μορφής; Αυτό θα κρίνει και την πραγματική δημοκρατικότητα καθενός. Τα άλλα είναι λόγια.

Την άλλη μέρα, η Αστυνομία μπήκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και βρήκε κοντάρια, κράνη, κουκούλες, άδεια μπουκάλια κ.ά! Βρήκε δηλαδή ένα κέντρο τροφοδότησης έκνομων ενεργειών, ένα κέντρο εξορμήσεων μπαχαλοποίησης της ζωής στην Πρωτεύουσα. Φαντάζομαι πως δεν θα πει κανείς ότι επρόκειτο για υλικά κάποιου εργαστηρίου της Σχολής. Και πάλι σιωπή από τους ίδιους κύκλους. Είχαν προηγηθεί οι έφοδοι της Αστυνομίας για την πάταξη του παραεμπόριου, οι απειλές και προπηλακισμοί κατά Πανεπιστημιακού, η έφοδος μπαχαλάκηδων που έτρεξαν θρασύδειλα να κρυφτούν ανάμεσα στους φοιτητές που ήταν στα μαθήματα, οι καταγγελίες φοιτητών ότι... φοβούνται και που πάνε στην Σχολή! Ακολούθησε η Απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει η Σχολή μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου και η αντίδραση φοιτητών(;) την άλλη μέρα και η παρέμβαση ΜΑΤ και Αστυνομίας. Και τότε η σιωπή τέλειωσε. Οι καταγγελίες ήταν έτοιμες. Για τον αυταρχισμό, για την ακροδεξιά και για όσα αντιδημοκρατικά ζούμε αυτή την περίοδο. Γελοιότητες, όπως και οι δηλώσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αστειότητες όπως πολλές αναρτήσεις στα social media που παράπεμπαν σε ταινίες της εφηβείας μας όπως το « Φράουλες και αίμα» !

Αν καταλαβαίνω καλά, η παρέμβαση των Σωμάτων Ασφαλείας για να τηρηθεί ο Νόμος είναι για κάποιους δείγμα ακροδεξιάς πολιτικής. Μάλλον πολλοί δεν έζησαν τις παρεμβάσεις των Σωμάτων Ασφαλείας στις χώρες που εφαρμόστηκε το κοινωνικό μοντέλο που υπερασπίζονται. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι σ΄αυτή την χώρα η τήρηση της Νομιμότητας που είναι προϋπόθεση για να υπάρχει Δημοκρατία, δεν είναι κάτι το αυτονόητο και η παρέμβαση της Αστυνομίας θεωρείται εξ ορισμού δείγμα αυταρχισμού. Ευτυχώς όμως, το κλίμα αλλάζει. Όσο ισχυρές και αν είναι οι αντιδράσεις, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει πια να γίνουμε μια κανονική χώρα, όπου τηρούνται οι Νόμοι και όποιος θέλει δεν μπορεί να βεβηλώσει, να καταστρέψει και να καταλάβει ένα Πανεπιστήμιο ή και να προπηλακίσει ένα φοιτητή, ένα Πανεπιστημιακό. Γι αυτό και πάνω από 70% τασσόταν υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου στην έρευνα της OPINION POLL. Γι αυτό και όποιοι επιμένουν στην ίδια ρητορική, θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι απομονώνονται. Γι αυτό και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξαναδεί πολύ καλά την στάση του αν θέλει βέβαια να αποτελεί μια εναλλακτική λύση εξουσίας.

Αυτά λίγες μέρες πριν την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου. Καλό θα ήταν κάποιοι να σταματήσουν να ευτελίζουν την αξία της Εξέγερσης. Οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου δεν πάλεψαν για να γίνουν τα Πανεπιστήμια ορμητήρια επιθέσεων μπαχαλάκηδων, άντρα κατασκευής μολότοφ και άλλων απαραιτήτων αξεσουάρ, τόποι συνάντησης δήθεν αγωνιστών και τρομοκρατών με ποινικούς, ούτε χώροι παραεμπορίου. Πάλεψαν για Δημοκρατία και Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός της Νομιμότητας, Ανοικτά Πανεπιστήμια, ο λόγος στην πλειοψηφία και όχι σε δικτατορίσκους που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και όπου θέλουν.

 

eep logo