Μια πλατεία που δεν είναι πλατεία θα καταστραφεί ολοκληρωτικά

belavilas talking

του Νίκου Μπελαβίλα

Η πλατεία Καρπάθου, μία ιστορική πλατεία της Πειραϊκής, άλλοτε αποτελούσε το δημόσιο κέντρο της ομώνυμης μεγάλης νησιωτικής κοινότητας των Καρπάθιων. Σήμερα είναι ένας προβληματικός περιφραγμένος χώρος που λειτουργεί μόνο ως παιδική χαρά. Η πρόταση της προσθήκης σε αυτή και εντός της, περιφραγμένου γηπέδου 5x5 θα διαλύσει τελείως τον ελάχιστο αυτό δημόσιο χώρο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση δίχασε. Κάτοικοι και καταστηματάρχες διαφωνούσαν με την κατασκευή, ενώ άλλοι και η παράταξη του Δημάρχου υποστήριζαν τη δημιουργία του γηπέδου.

Δεν διαφωνούμε με τη δημιουργία των μικρών χώρων άθλησης στις συνοικίες. Όμως ένα γήπεδο 5x5 περιφραγμένο και καγκελόφρακτο αποκλείει τις γυναίκες, τα κορίτσια, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους συμπολίτες μας μειωμένης κινητικότητας και όλους όσους δεν θέλουν να παίξουν μπάλα. Ένα τέτοιο περιφραγμένο γήπεδο, δεν επιτρέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία να χωροθετηθεί σε πλατεία. Ειδικά στην πολύ μικρών διαστάσεων πλατεία Καρπάθου!
Να προχωρήσουμε γρήγορα και σχεδιασμένα στα "Ανοιχτά Σχολεία", στην ελεγχόμενη δημόσια απογευματινή χρήση των αυλών για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των δημοτών, των συλλόγων γονέων, των μαθητών, των τοπικών συλλόγων. Αυτή είναι η λύση.

Μία γενναία απόφαση για την ανάπλαση της πλατείας, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την Περιφέρεια Αττικής ΟΧΕ, ως ανοικτού δημόσιου χώρου με καθιστικά, υψηλό πράσινο, παιδική χαρά και χαμηλή καλαίσθητη περίφραξη για το παιδικό παιχνίδι.
Αυτά υποστηρίξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, με μία εμπεριστατωμένη εισήγηση του επικεφαλής Νίκου Μπελαβίλα που εξήγησε τα πολεοδομικά και τεχνικά δεδομένα και με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων του "Πειραιάς για Όλους".

 

eep logo