Ακτοπλοΐα δεν είναι μόνο τα βαπόρια

kapranos d

του Δημήτρη Καπράνου

Είναι ο κλάδος που απασχολεί αποκλειστικώς Έλληνες ναυτικούς.
Ο κλάδος ο οποίος κρατά τα πολυάριθμα ελληνικά νησιά σε επαφή και σχέση με την ηπειρωτική χώρα.
Ο κλάδος μέσω του οποίου μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στο εξωτερικό τα προϊόντα των ελληνικών νησιών.
Είναι η ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία αποτελεί για την Πολιτεία το "αποπαίδι" του κλάδου των μεταφορών, που δέχεται την πίεση του ανταγωνισμού από το -φθηνό πλέον- αεροπλάνο, αλλά αντέχει...
Είναι η ακτοπλοΐα, η οποία "έστειλε αδιάβαστο" μέχρι τώρα όποιον επεχείρησε να την υπηρετήσει (Τυπάλδοι, Ευθυμιάδης, Καραγεώργης, Βεντούρηδες, Αγούδημος, Σφηνιάς, Κυρτάτας, Σφηνιάς, Βγενόπουλος), η ελληνική ακτοπλοΐα η οποία σήμερα διαθέτει έναν σύγχρονο και αξιόπιστο στόλο...

Δεν επιτελεί, όμως, μόνο μεταφορικό έργο η ελληνική ακτοπλοΐα. Αναπτύσσει και δράσεις κοινωνικές, σημαντικές για την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Και ήταν εξαιρετικά όμορφη η εμπειρία μας από την επαφή με τους εκπροσώπους της Blue Star Ferries και του "Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για ένα ταξίδι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικών Σχολείων των νησιών του Αιγαίου

Με την δράση "Επιστήμη εν πλω", επιτυγχάνεται η επαφή και ενημέρωση των μαθητών με τις εξελίξεις της επιστήμης και η διάχυση της γνώσεως, μέσω ειδικά σχεδιασμένων διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Και ήταν ωραία όσα ακούσαμε από τους εκπροσώπους του "Δημοκρίτου" οι οποίοι οργάνωσαν και εξετέλεσαν την "δράση" στην Ρόδο, φέροντας τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού σε επαφή με την χημεία, την βιολογία, την πληροφορική, με σκοπό να αντιληφθούν την σημασία των τεχνολογικών επιτευγμάτων, την σημασία της παρατηρήσεως του πειράματος και την αξία της ερευνητικής διαδικασίας για την κοινωνία.

"Ήρθε ένα διθέσιο σχολείο ενός χωριού 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, χωρίς να μας έχει ειδοποιήσει. "Δεν είχα δικαίωμα να αρνηθώ σε αυτά τα παιδιά!" μου είπε ο δάσκαλος και με παρακάλεσε να βρω κάποιο κενό, κάποια θέση, για τους μαθητές του.
Συγκινήθηκα και του είπα: "Μα τι λέτε; Εμείς σας είμαστε ευγνώμονες" και, φυσικά, βρήκαμε θέσεις. Στα παιδιά εκείνα δεν χρειάστηκε να μιλήσουμε ούτε μια φορά για "συνεργασία". Ήξεραν καλύτερα από όλους μας τί σημαίνει να συνεργάζεσαι!" μας είπε ο συνεργάτης του "Δημοκρίτου" κ. Κουκιανάκης.
"Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα και την συνεργασία με τον "Δημόκριτο" και θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου" ανέφερε κ. Πασχάλης της Blue Star.
"Δημιουργούμε δυναμικές συμμαχίες και στον χώρο της Εκπαιδεύσεως και της επικοινωνίας της Επιστήμης. Ο στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την αγάπη για τις θετικές επιστήμες.
Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη οι μαθητές να αναπτύξουν δημιουργική, κριτική σκέψη.
Η άμεση επαφή με το πείραμα και την έρευνα, βοηθά ακριβώς την κατεύθυνση αυτή" ανέφερε ο πρόεδρος του "Δημοκρίτου Κ. Νούνεσης.

Φύγαμε με εξαιρετική διάθεση και με την πεποίθηση ότι καλώς αγαπάμε την ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην πολυετή κρίση. Ας την αγαπήσει και το κράτος...

eep logo