"Γενική" ασυδοσία...

kapranos rect

του Δημήτρη Καπράνου

Όταν έχεις εξοχικό, έχεις και ψυγείο. Τα ψυγεία έχουν "πλακέτες". Η πλακέτα του ψυγείου στη Σαλαμίνα κάηκε. Κάλεσα στον Σωτήρη, τον ψυκτικό. "Πλακέτα θέλει, πήγαινε στον "τάδε" να την παραγγείλει". Ο "τάδε" κάπου τηλεφώνησε κι έδωσε τα στοιχεία που είχα γράψει σε ένα χαρτάκι. "Εκατόν πέντε η πλακέτα και πενήντα πέντε το ντουλαπάκι που θες, εκατόν εξήντα όλα, μεθαύριο τα έχεις" μου λέει. "Καλά θα σου τηλεφωνήσω" απαντώ. Τηλεφώνησα, όμως, στην "Πίτσος" και μου είπε "Πενήντα οκτώ η πλακέτα και εικοσιπέντε το ντουλαπάκι, συν δώδεκα ευρώ μεταφορικά, αύριο τα έχετε"!
Δηλαδή με ένα τηλεφώνημα, ο"τάδε" θα έβγαζε ένα ογδοντάρι με "αέρα"! Πάει καλά. "Πότε τα θέλετε; από δέκα με δυο το πρωί ή δυο με πέντε το απόγευμα;" με ρωτάει ο "Πίτσος". Του λέω "δυο με πέντε" και την επομένη στήνομαι να περιμένω.
Στήσιμο κανονικό, λες και ήταν κοπέλα που το ξανασκέφτηκε! Κατά τις έξι παίρνω τηλέφωνο, αλλά η φωνή μου λέει "Τα γραφεία είναι ανοιχτά μέχρι τις τέσσερις". Τηλεφωνώ την επομένη. "Γιατί με στήσατε;" ρωτώ. "Α, δεν είναι δικό μας θέμα. Καλέστε τη "Γενική Ταχυδρομική" στον Πειραιά. Αυτή τα έχει τα πράγματα. "Ναι, αλλά εγώ τα παρήγγειλα σε εσάς. Εσείς να την πάρετε και να μου τα φέρει τώρα". "Α, δεν γίνεται, πάρτε τους εσείς, κάπου κοντά σας είναι τα γραφεία" μου λένε.
Παίρνω το αυτοκίνητο και φθάνω στη ¨"Γενική", στην Γρηγ. Λαμπράκη 5, στον Πειραιά. "Γειά σας, είμαι ο τάδε, που σας πήρα τηλέφωνο, θα ήθελα το δέμα που περιμένω". Μου φέρνει μια κούτα. "Ανοίξτε το να δω αν είναι τα πράγματά μου μέσα, διότι έχω ήδη δείγμα ότι δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας" λέω στην κοπέλα.
Εκείνη φωνάζει έναν νεαρό. "Δεν μπορούμε να το ανοίξουμε αν δεν πληρώσετε τα δώδεκα ευρώ". μου λέει. "Τα δώδεκα ευρώ ήταν για να μου τα φέρετε χθες σπίτι μου και όχι για να έλθω εγώ εδώ να τα παραλάβω" του λέω. "Ε, τι να κάνουμε, έγινε ένα λάθος" απαντά. "Ναι, αλλά το λάθος κάποιος πρέπει να το πληρώσει και δεν το έκανα εγώ". απαντώ. "Και τι θέλετε;" μου λέει. "Να μου κόψετε έστω και ένα ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι έχασα εξ αιτίας σας την ημέρα μου" λέω εγώ. "

Έχετε δίκιο, αλλά δεν γίνεται. Ή πληρώνετε και τα παραλαμβάνετε ή τα στέλνω πίσω" μου απαντά. Πλήρωσα και τα πήρα. Αυτή είναι η Ελλάδα, κι έτσι λειτουργεί. Κι αν ποτέ φτιάξει, να μου τρυπήσετε τη μύτη!

eep logo