Για την πλαζ της Φρεαττύδας

freattyda skylospita

Με αφορμή ρεπορτάζ του Portnet για την πλαζ της Φρεαττύδας ο κ. Γιάννης Πατσόπουλος μας έστειλε την παρακάτω επιστολή

την οποία ευχαρίστως δημοσιεύουμε.


Αξιότιμοι Κύριοι του Portnet,

Ως κάτοικος της περιοχής, θεωρώ επιτακτική την υποχρέωσή μου να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με την παραπάνω δημοσίευσή σας.

Κεντρικός πυρήνας της οποίας, όπως εκφράζεται στο κείμενό σας, είναι η λειτουργία καντίνας ή και καντινών, ώστε να επέλθει η καθαριότητα στο χώρο και η δυνατότητα των περιοίκων να χρησιμοποιούν την παραλία.

Αυτή η άποψη ενέχει μία αλήθεια, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια και λύση σε όλα τα προβλήματα. Κατά τη λειτουργία της καντίνας τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε η έλλειψη καθαριότητας στην παραλία, το παρκάρισμα που αναφέρεται κάτω από τον "Αχινό" ήταν πιο έντονο, η προσέλευση ναρκομανών και η χρήση ουσιών δεν είχε εκλείψει. Η λειτουργία της λοιπόν δεν απέτρεψε κανένα από τα παραπάνω φαινόμενα. Στις διαμαρτυρίες μας για παραβατικές συμπεριφορές υπάρχει διχογνωμία αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις υπηρεσίες. Η Αστυνομία θεωρεί υπεύθυνο το Λιμενικό και αντίστροφα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Δήμος υποχρεούται να φυλάσσει τον χώρο επαρκώς (φύλακες στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, ικανοποιητικός φωτισμός σε όλους τους χώρους, κάμερες ει δυνατόν κλπ). Επίσης να διατηρεί καθαρή την παραλία, όχι μόνο με τα καλαθάκια και τους κάδους που παρεπιπτόντως αδειάζονται μια φορά την εβδομάδα, αλλά και με τα μηχανήματα που διαθέτει να απομακρύνει τα μπάζα από την αριστερή πλευρά της παραλίας (κάτω από την Πισίνα), να ομαλοποιήσει τον χώρο από τις μεγάλες κοτρώνες, να καθαρίσει τα σίδερα οικοδομών κλπ.

Σχετικά με τη φωτογραφία που δημοσιεύετε, πρέπει να μάθετε ότι όντως είναι η προφύλαξη τριών αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι αφέθησαν από το ΔΙΚΕΠΑΖ μετά την ιατρική τους περίθαλψη, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος για αυτούς.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ως φιλόζωοι στην πράξη και όχι στα λόγια, με δικά τους έξοδα και συνεισφέροντας όλοι στον κοινό σκοπό, προσπαθούμε να προσφέρουμε μια ελάχιστη σταγόνα αγάπης και φροντίδας σε τρεις ψυχές που έμελλε να αφεθούν στην τύχη τους και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη προς επιβίωση.

Δυστυχώς, από την προηγούμενη εβδομάδα είναι δύο τα σκυλάκια που φροντίζουμε γιατί το τρίτο αποδήμησε, δεχόμενο τουλάχιστον τις αμέριστες φροντίδες μας και κάνοντας το απολύτως ανθρωπίνως δυνατό (σε χρόνο και χρήμα) προς αποφυγή του μοιραίου, χωρίς όμως να τα καταφέρουμε.

Εάν λοιπόν νομίζετε ότι η ύπαρξη ενός πια σκυλόσπιτου "προσβάλλει" την όποια αισθητική και καθιστά μη επισκέψιμη την παραλία, οφείλετε να προτείνετε λύσεις και να αγωνιστείτε για την υλοποίησή τους. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια έχει να "αντιμετωπίσει" αδέσποτα και άστεγους, όπως διαβιούν στην πολύπαθη παραλία μας.

Για όλα τα παραπάνω και για να μην εκληφθεί το άρθρο σας ως μέσο πίεσης προς το Δήμο για την ανάθεση αναψυκτηρίων, άρα μικροσυμφερόντων, χρηματισμού και διαφθοράς, σας καλώ όποιο απόγευμα επιθυμείτε να επισκεφθείτε το χώρο, ώστε να καταστεί δυνατό να επανέλθετε με ένα ολοκληρωμένο και όχι ημιτελές κείμενο, το οποίο θα λαμβάνει υπ' όψιν του όλες τις παραμέτρους.

Απάντηση του Portnet

1. To Portnet πιστεύει και έχει επανειλημμένα αρθρογραφήσει σχετικά ότι όντως μια μικρή και ελεγχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα βοηθάει στη συντήρηση τη φροντίδα και την ανάδειξη δημόσιων ελεύθερων χώρων.
2. Η άποψη του κ. Πατσόπουλου ότι όσο λειτουργούσε η καντίνα στη Φρεαττύδα υπήρχε πρόβλημα καθαριότητας είναι για γέλια.
3. Μια σύγκριση της σημερινής κατάστασης της ακτής Φρεαττύδας με τα Βοτσαλάκια πείθει και τον πιο ιδεοληπτικό για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο η πλαζ της Φρεαττύδας
4. Η γραφειοκρατική αντιδικία Αστυνομίας και Λιμενικού για το ποιος έχει την ευθύνη για το χώρο, ισχύει δυστυχώς στην Ελλάδα για όλες τις παραλίες της χώρας. Δυστυχέστατα η Φρεαττύδα έχει τα σημερινά χάλια και είναι μάλλον η χειρότερη πλαζ του Σαρωνικού.
5. Φυσικά ο Δήμος πρέπει να φυλάσσει και να φωτίζει τον χώρο. Το σημειώνουμε άλλωστε στο ρεπορτάζ μας.
6. Ότι το παρκάρισμα ήταν πιο έντονο όταν λειτουργούσε η καντίνα είναι επίσης αστείο. Σε κάθε περίπτωση το Portnet υποδεικνύει να κλείσει ο δρόμος που κακώς έχει ανοιχτεί και κατεβαίνει στον Διογένη.
7. Αν η φωτογραφία που συνόδευε το ρεπορτάζ μας -και επαναδημοσιεύουμε σήμερα- δεν προσβάλει αισθητικά τον κ.Πατσόπουλο, τα να πούμε; Έχουμε διαφορετικά αισθητικά κριτήρια.
8. Είναι σαφές ότι είμαστε φιλόζωοι, αλλά σαφέστατο είναι ότι καμιά ακτή δεν μπορεί να μετατραπεί αυθαιρέτως σε κέντρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων
9. Η σχεδόν ταύτιση αδέσποτων και αστέγων που επιχειρείται στην επιστολή του κ.Πατσόπουλου προσβάλει πρώτα από όλα τους ανθρώπους.
10. Το Portnet , 18 χρόνια τώρα υπηρετεί τις αρχές της ανεξάρτητης αδέσμευτης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας , αρθρογραφώντας με αίσθηση ευθύνης για θέματα που αφορούν την ναυτιλία και τον Πειραιά. Η όποια υπόνοια του όποιου κ. Πατσόπουλου για μικροσυμφέροντα, χρηματισμό και διαφθορά επιστρέφεται απλώς ως απαράδεκτη.

Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου του Portnet δεν έχει ανάγκη από καμιά πρόσκληση κανενός κυρίου Πατσόπουλου για να επισκεφθεί την πλαζ της Φρεαττύδας.
Μια περιοχή στην οποία μεγάλωσε, κολύμπησε και την οποία αγαπάει χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σε οποιονδήποτε κ.Πατσόπουλο.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ