Μάθημα δημοσιογραφίας

kapranos rect

Του Δημήτρη Καπράνου

Μαθήματα αντικειμενικής δημοσιογραφίας και αληθινής τηλεόρασης παρέδωσαν οι συντελεστές της εκπομπής Die Anstalt του γερμανικού δημόσιου καναλιού ZDF. Είδα την εκπομπή και συγκλονίστηκα. Βεβαίως, διάβασα ότι πρόκειται για «σατιρική» εκπομπή. Προφανώς από κάποιο ύποπτο κέντρο διοχετεύθηκε (και αναπαρήχθη από τα ελληνικά ΜΜΕ) η πληροφορία.
Μέγα ψέμα και απάτη! Επρόκειτο για μια «Μπρεχτική» παρουσίαση, σε ελάχιστο χρόνο, της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Με σκηνικό μια ελληνική ταβέρνα την οποία η Τρόικα μετονομάζει από «Διόνυσος» σε «Αυστηρός», αποτυπώνεται η παράνοια της «συνταγής διάσωσης» των δανειστών και με την καταλυτική παρουσία του 75χρονου Αργύρης Σφοντούρη, ο οποίος σε ένα μεσημέρι έχασε την οικογένειά του και 30 συγγενείς στο Δίστομο, η εκπομπή κονιορτοποίησε την υποκριτική , απάνθρωπη και αναχρονιστική λουθηρανική υποκρισία της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
«Το χρέος είναι χρέος. Πρέπει να πληρώνεται. Όχι κόλπα!» λένε οι Γερμανοί στην Ελλάδα, με βάση τα γραφτά του Λούθηρου. Ε, λοιπόν, «Αφού είναι έτσι, πρέπει κι εμείς να πληρώσουμε» είπαν οι συντελεστές της εκπομπής και οι θεατές (που κατέβαλαν εισιτήριο για να παραστούν) αποθέωσαν τον συμπατριώτη μας που είπε απλώς την ιστορία του και ζήτησε δικαίωση! Συγκλονιστικό το εύρημα με το μικρό αγόρι που παρουσιάστηκε σε φωτογραφία και ήταν ο Σφοντούρης, τον Ιούνιο του 1944, λίγο πριν τη σφαγή! Η κάμερα, από το παιδάκι, πέρασε στον ασπρομάλλη Έλληνα, που μόλις είχε στείλει δυο ούζα-κέρασμα στους πρωταγωνιστές του σκετς.
Να, λοιπόν, πόσο καλό έκανε ο Βαρουφάκης, τον οποίο στέλνουμε τώρα στο πυρ το εξώτερον! Μίλησε ανοιχτά-πρώτος- για τις αποζημιώσεις και το δάνειο και η Γερμανία άρχισε να το συζητάει. Όχι η κυβέρνηση, αλλά η Γερμανία, δηλαδή οι Γερμανοί, που θέλουν με κάθε τρόπο να αποτινάξουν από πάνω τους τη ναζιστική στάμπα! Είδα την εκπομπή παρέα με φίλο, Γερμανό. «Ρε μια χαρά ήμασταν πριν τον Λούθηρο. Όποτε κάναμε καμιά αμαρτία, στέλναμε τα λεφτά στον Πάπα και παίρναμε συγχώρεση. Ήρθε ο Λούθηρος (τον χαρακτήρισε με την πιο γνωστή ελληνική λέξη) και μας έκανε σαν τα μούτρα του! Όποιος αμάρτησε πρέπει να τιμωρηθεί! Και για τα λουθηρανικά κιτάπια, το χρέος είναι «αμαρτία»! Καταλαβαίνεις λοιπόν τη θέση μας, ως κοινωνία, σε μια Ευρώπη που μάλλον τείνει προς την ελευθεριότητα;» μου είπε ,ενώ χειροκροτούσε με θέρμη τον εβδομηνταπεντάρη Έλληνα, που μιλούσε άπταιστα τα γερμανικά!
Να δείτε που το θέμα των αποζημιώσεων και του δανείου θα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσει και τελικά θα πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση. Λίγο είναι αυτό;

eep logo