Αόρατοι ήρωες

trapalis giorgos

Του Γιώργου Τράπαλη

Ο Άγιος Σάββας, όπως και εν γένει το σύνολο των νοσοκομείων, τρομοκρατεί τον μέσο άνθρωπο.

Ως παιδάκι πήγαινα συχνά στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας, για να δω τη μητέρα μου, όπου εκείνη, ως πυρηνικός γιατρός, πάλευε με τα τέρατα....
Δεν θα ξεχάσω, μάλιστα, όταν είχαμε μαζευτεί μια Κυριακή πριν 20 χρόνια, να δούμε το πρώτο ντέρμπι αιωνίων, την χρονιά της επιστροφής του ΠΑΟ στο Απόστολος Νικολαΐδης. Βλέπετε το τμήμα της πυρηνικής ιατρικής ήταν ακριβώς από πάνω από την έδρα του εχθρού. Το 0-0 δεν άφησε κανένα ικανοποιημένο...

Ποτέ δε μπόρεσα να δώσω μια σωστή ερμηνεία του "πυρηνικού γιατρού". Ο Βασίλης είναι παιδοχειρουργός- κάτι που αρκετά εύκολα το λες στα συνομήλικα παιδάκια. Η Ξένια όμως; Ήταν και είναι κάτι σαν ήρωας που αντιμάχεται το πεπρωμένο. Τα χρόνια πέρασαν, η Ξένια ανέλαβε την διεύθυνση του τμήματος στο Αττικό, όμως ο Άγιος Σάββας αποτελούσε για εμένα κάτι σαν παιδική χαρά, καθώς είχα την αμέριστη προσοχή όλων με τις σκανταλιές μου-πράγμα που με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο.

Όσο έβλεπα να χαίρεται η μητέρα μου όταν προσπαθούσε -και μάλιστα πολλές φορές κατόρθωνε- να νικήσει το τέρας, που όχι σπάνια έμοιαζε με τη Λερναία Ύδρα και να χαρίζει στιγμές ανακούφισης και ευτυχίας στους νοσηλευόμενους και στους συγγενείς, τόσο ευτυχισμένος αλλά και υπερήφανος αισθανόμουν.
Όταν καμία φορά την έβλεπα εκνευρισμένη, απογοητευμένη ή ακόμη και δακρυσμένη, αντιλαμβανόμουν ότι αυτό το αδηφάγο τέρας είχε επικρατήσει... Γιατί έτσι έμοιαζε και μοιάζει στο μυαλό μου: ένα αχόρταγο τέρας, που η μητέρα μου με πάσα τρόπο προσπαθεί να εξοντώσει.

Χτες διάβασα πως η οικογένεια των Αγγελόπουλων, θέλοντας να βελτιώσει το κομμάτι των ακτινοθεραπειών, προσέφερε έναν νέο και υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή στο Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας", ανακαινίζοντας παράλληλα και την Ακτινοθεραπευτική πτέρυγα. Πριν λίγο καιρό η Ιωάννα Αγγελοπούλου είχε χάσει την μάχη απέναντι στην επάρατη νόσο.

Μακάρι όλοι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ήρωες αυτούς γιατρούς στην αντιμετώπιση της μάστιγας, οι οποίοι μπορεί να μην μείνουν στην ιστορία, σίγουρα όμως θα είναι ήρωες για τους ασθενείς και τους οικείους τους.