Αμελείς κάτοικοι ενός ανόητου κράτους

glampedakis manos 2

Του Μάνου Γλαμπεδάκη

Η ηλεκτρονική ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων και η απειλή υψηλού πρόστιμου για όσους δεν τα ασφαλίσουν –λήγει την Δευτέρα

η προθεσμία- οδήγησε πλήθη στις εφορίες. Εύκολη διαδικασία για όσους είχαν αυτοκίνητο και δεν το είχαν ασφαλίσει.
Ο Γολγοθάς περίμενε καρτέρι όμως τους αμελείς. Εκείνους που κάποτε εγκατέλειψαν το σαραβαλάκι τους, εκείνους που το έχασαν και δεν το δήλωσαν, εκείνους που το έχασαν, το δήλωσαν και δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία οι ίδιοι, γιατί η αστυνομία δεν ειδοποιεί το υπουργείο Συγκοινωνιών ή τις εφορίες. Η διαδικασία για τις περιπτώσεις αυτές είναι παλαβομάρα.

Η Εφορία ζητά βεβαίωση είτε από τον δήμο για απόσυρση είτε από την αστυνομία ότι δηλώθηκε κλοπή.
Ουρές στην αστυνομία για δήλωση κλοπής. Μιας κλοπής που δεν είναι κλοπή αλλά εγκατάλειψη που κατέληξε σε κάποια ανακύκλωση πιθανόν και από γυρολόγους, όμως η Εφορία θέλει δήλωση κλοπής. Αντιδρά η Αστυνομία στον χείμαρρο δηλώσεων κλοπής –λογικό ακούγεται- και βρίσκει ότι δικαιολογία μπορείς να φανταστείς για να μην την δεχτεί. Αν το καλοσκεφτούμε, σ αυτό το 15νθήμερο της παράτασης, στατιστικά θα κλαπούν στην Ελλάδα όσα αυτοκίνητα δεν έχουν κλαπεί από την μεταπολίτευση και δώθε. Αν υπάρχουν στόχοι από πλευράς αστυνομίας για την πάταξη της εγκληματικότητας έστω και κατά τομέα, οι δείκτες της θα πάνε στον ουρανό. Εκτός της «άδικης» εντατικοποίησης της καθημερινής γραφειοκρατικής εργασίας τους.

Υπάρχει άλλος τρόπος;
Φυσικά υπάρχει! Αρκεί να σκεφτούμε τι ακριβώς πετυχαίνουμε εμπλέκοντας την αστυνομία και την δήλωση κλοπής. Η δήλωση κλοπής από την στιγμή που την κάνει οποιοσδήποτε πολίτης βεβαιώνεται. Θεωρητικά όμως, ποτέ δεν αποδεικνύεται ότι έγινε κλοπή εκτός αν βρεθεί το αυτοκίνητο κάπου, σε όποια κατάσταση και προφανώς στις περιπτώσεις που τώρα δηλώνονται δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ούτε προφυλακτήρας.

Γιατί έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η δήλωση κλοπής στην αστυνομία από την υπεύθυνη δήλωση απώλειας του ιδιοκτήτη κατευθείαν στην Εφορία; Και στις δυο περιπτώσεις δεν έχει ποινική ευθύνη αν κάνει ψευδή δήλωση; Αν βρεθούν οι πινακίδες να κυκλοφορούν, υποθέτω η ποινική διαφορά θα βρίσκεται ανάμεσα σε κλεμμένες ή πλαστές. Όμως αυτό δεν αφορά την Εφορία η οποία κατά δήλωση του ιδιοκτήτη κατευθείαν ή μέσω αστυνομικής βεβαίωσης θα τις αποσύρει.

Το κέρδος του κράτους και των πολιτών σε χρόνο θα ήταν τεράστιο. Ήδη θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, ήδη δεν θα χρειαζόταν να σκέφτεται κανείς νέα παράταση. Αν μάλιστα οι υπεύθυνες δηλώσεις μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά, όπως έγιναν οι ειδοποιήσεις, δεν θα χρειαζόταν ούτε η προηγούμενη παράταση. Δεν θα έμπαιναν σε δοκιμασία και οι στατιστικές εγκληματικότητας της Αστυνομίας.

Γιατί στόχος του νόμου είναι να εξασφαλίσει ότι δεν θα κυκλοφορούν ανασφάλιστα αυτοκίνητα κι όχι να πιάσει κορόιδο τους αμελείς πληρώνοντας πρόστιμα καθυστέρησης, ούτε να τους αναγκάσει να πληρώσουν έστω ένα μήνα ασφάλιστρα για αυτοκίνητα που δεν υπάρχουν, ώστε να επιμεριστεί ο φόρτος εργασίας στα αστυνομικά τμήματα και να μπορέσουν με την άνεση τους να δεχτούν «καταγγελίες κλοπής».

eep logo