Επτά πράγματα που καταλάβαμε από την «υπόθεση Μπαλτάκου»

notis 1

Του Νότη Ανανιάδη

Από την αποκάλυψη των «στενών επαφών» που είχε ο τέως γεν. γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου με βουλευτές της Χρυσής Αυγής και από την δημόσια συζήτηση που παρακολουθήσαμε καταλάβαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

1. Κατ' αρχήν το οφθαλμοφανές. Θύλακες της ΝΔ (ακραίοι, αλλά υπαρκτοί κι ίσως όχι τόσο περιθωριακοί) «συνομιλούσαν δια παν ενδεχόμενο» (για να το θέσουμε κομψά) με τους ναζί - χαρακτηρισμό που έχει κατ' επανάληψη χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη «Χρυσή Αυγή».

2. Όσον αφορά τον Σαμαρά, δεν μάθαμε, αλλά θυμηθήκαμε, ότι ένας πολιτικός και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να είναι ανεύθυνος. Η πολιτική ευθύνη του είναι βαρύτατη. Πόσο μάλλον που ο Μπαλτάκος δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «υπεράνω υποψίας», δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που «έπεσαν από τα σύννεφα», μαθαίνοντας ότι ο Μπαλτάκος συνομιλούσε με την ΧΑ, ενώ επιπλέον ήταν δίπλα του πάνω από 30 χρόνια.

3. Μάθαμε ακόμη ότι ο Κασιδιάρης (και κατ' επέκταση οι τύποι της «Χρυσής Αυγής») μόνο «αντισυστημικοί μάγκες», όπως πλασάρονται, δεν μπορούν να το παίζουν. Ακροδεξιοί είναι. Σαρξ εκ της σαρκός της πιο ακραίας δεξιάς τάσης της ΝΔ. Απλώς έκαναν μια τακτική επιλογή να κάνουν ένα άλλο πιο δεξιό κόμμα, που ανεξαρτήτως του πως προσδιορίζεται κατά καιρούς (από παγανιστικό, αντιχριστιανικό έως ανοικτά ναζιστικό με αντισυστημική σως πάντα), συνομιλεί άνετα με την όμορη τάση του πατρώου κόμματος. Εξ ου και η άνεση και η φιλική συζήτηση που είχαν Μπαλτάκος - Κασιδιάρης. Εξ ου και η αυθόρμητη αντίδραση του Κασιδιάρη για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Η Γκουτζαμάνη, αυτά τα πράγματα που έκανε, που εγώ πράγματι είχα τις πληροφορίες ότι ήτανε δεξιά και με το γράμμα του νόμου». Ήταν δεξιά, δική μας, δηλαδή, κι έκανε «αυτά τα πράγματα», λέει ο Χρυσαυγίτης. Πόσο πιο καθαρά να μας πει τι είναι πολιτικά ο άνθρωπος;

4. Πάλι για τον Κασιδιάρη, μάθαμε ότι δεν τρέφει και τόσο «συναγωνιστικά» αισθήματα για τον αρχηγό του και τους άλλους προφυλακισμένους πλέον ομοιδεάτες του. Το επίμαχο βίντεο (και ίσως και τα άλλα για τα οποία προειδοποίησε ο Παναγιώταρος ότι υπάρχουν) δεν το έβγαλε όταν προφυλακίζονταν ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές και άλλοι «συναγωνιστές» του, αλλά όταν ερχόταν η ώρα του. Για να σώσει την πάρτη του, δηλαδή.

5. Ακόμη μάθαμε (κάποιοι το ήξεραν και απλώς θυμηθήκαμε) τον λαϊκισμό και την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει την αντιπολιτευτική ρητορική της αντιπολίτευσης. Οι ΑΝΕΛΛ λίγο απέχουν από το να δηλώσουν επισήμως ότι επιδιώκουν να υποκαταστήσουν την Χρυσή Αυγή, υπό ένα πιο «ήπιο» προσωπείο.

6. Μάθαμε ακόμη χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για το κόμμα του Αλ. Τσίπρα. Γι' αυτό ζητούν την παραίτηση Δένδια και Αθανασίου, υιοθετώντας ουσιαστικά την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Γιατί είτε έχουν δίκιο οι ναζί ότι, δηλαδή, οι διώξεις εις βάρος τους είναι "στημένες" πολιτικές διώξεις, οπότε, ναι, να παραιτηθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Είτε δεν είναι έτσι τα πράγματα, οπότε, ενώ οι δυο υπουργοί απλώς έκαναν τη δουλειά τους, στην Κουμουνδούρου «μιζάρουν» ζητώντας την παραίτηση τους. Ντόρος να γίνεται.

7. Μάθαμε τέλος ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όταν θέλουν και σοβαροί και χρήσιμοι μπορεί να είναι. Με τις ουσιαστικές τοποθετήσεις στελεχών τους (παρά το γεγονός ότι το ένα κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση και το άλλο έχει αποχωρήσει), με θαρραλέο λόγο και τεκμηριωμένη κριτική, έδειξαν πόσο αδικούν τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς οι μικροκομματικοί υπολογισμοί που τα έχουν οδηγήσει στα χαρακώματα. Αλλά γι' αυτό περισσότερα με μια άλλη ευκαιρία. Και ευκαιρίες τέτοιες, να είστε σίγουροι, δεν θα λείψουν.

eep logo