Ανθρώπινα, θεσμικά, πολιτικά…

skoupidia peiraias7


• Ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές

Του Νότη Ανανιάδη

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας και από την επαναληπτική εκλογή που οριστικοποίησε το αποτέλεσμα στους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας.

Μέσα στα όποια θετικά και τα σοβαρά αρνητικά που μπορεί να βρει κανείς στον περίφημο «Καλλικράτη» είναι η ταύτιση της μεταβατικής περιόδου (που γίνεται πλέον τρεις μήνες από δύο που ήταν στο παρελθόν) με τη θερινή περίοδο και την ελληνική παραδοσιακή υστέρηση των ρυθμών, για να το θέσουμε κομψά, του ευρύτερου Δημόσιου, άρα και των Δήμων. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το ενδεχόμενο της αλλαγής Δημοτικής Αρχής, όπως συνέβη στο Δήμο Πειραιά, τότε μπορεί να δει διαλυτικά φαινόμενα σε απειλητικό βαθμό.

Είναι ίσως ανθρώπινο να έχει «κατεβάσει στροφές» μια Δημοτική Αρχή που δεν πέτυχε την επανεκλογή της αν και η ίδια περίμενε πως οι προσπάθειές της θα επιβραβεύονταν. Θεσμικά φυσικά είναι ακόμα δημοτική Αρχή και έχει στο ακέραιο υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από το ρόλο της. Πέραν των παραπάνω όμως, υπάρχουν η πόλη και οι πολίτες. Υπάρχουν οι κάτοικοι του Πειραιά οι οποίοι βλέπουν την πόλη τους να διολισθαίνει στο καθεστώς της «μπίχλας» και της βρώμας στο οποίο την είχε καταδικάσει η Δημοτική Αρχή Φασούλα. Τα σημάδια είναι ορατά στις γωνίες των δρόμων και άκρως ανησυχητικά. Είναι πολύ εύκολο, το κυριότερο που έχτισε επί 3,5 χρόνια η δημοτική Αρχή Μιχαλολιάκου, και για το οποίο δικαίως υπερηφανεύεται, μια καθαρή πόλη, να ακυρωθεί. Μικροκομματικές σκοπιμότητες ηλιθίων υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να προσληφθούν οχταμηνίτες για την καθαριότητα τώρα, αλλά μετά την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής Μώραλη, το Σεπτέμβρη.

Υπάρχει κίνδυνος η «ανθρώπινη παραίτηση», το θεσμικό λάθος και η ακατανίκητη ηλιθιότητα, όλα μαζί, να ξανακάνουν τον Πειραιά σκουπιδαριό. Τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα και για το Γιαννη Μώραλη, όσες καλές προθέσεις κι αν έχει – και είναι βέβαιο ότι έχει. Πέρα από τα θεσμικά δεδομένα, απαιτείται άμεση πολιτική αντίδραση από τη νέα δημοτική αρχή. Η συγκρότηση μιας «σκιώδους κυβέρνησης» Μώραλη που θα συνεργάζεται με τους αντιδημάρχους του Β.Μιχαλολιάκου και θα υποστηρίζει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα αυτή την κρίσιμη ενδιάμεση περίοδο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει ήδη συμβεί.

ΥΓ
Η αναφορά στον τομέα της καθαριότητας δεν είναι συμπτωματική, καθώς σε αυτό το «αυτονόητο» επίπεδο θα κριθεί κατ’ αρχήν και η νέα δημοτική αρχή. Τα ίδια πάντως ισχύουν και όλους τους άλλους τομείς λειτουργίας του Δήμου.

eep logo