Να μη γίνει εμφύλιος στο κέντρο της πόλης !

dimotiko theatro_pirea

Του Νότη Ανανιάδη

Κατά την ορκωμοσία των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης κι ενώ όλοι κοίταζαν το άστρο του Δαβίδ που κρέμασαν στο πέτο τους ο Γ. Μπουτάρης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι για να τιμήσουν τη μνήμη των 50.000 πολιτών της συμπρωτεύουσας που εξολόθρευσαν οι ναζί, λίγοι πρόσεξαν μια δήλωση του δημάρχου σχετικά με τους υμνητές του Χίτλερ. «Κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας ψήφισαν αυτούς τους φασίστες, πείτε τους να μη τους ξαναψηφίσουν» είπε ο Μπουτάρης απευθυνόμενος στους ακροαριστερούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκλογή μελών της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο και την συνακόλουθη παρουσία τους στην ορκωμοσία.


Την Κυριακή το πρωί μαζί με τους νέους δημοτικούς συμβούλους Πειραιά ορκίζεται και ο βουλευτής – δημοτικός σύμβουλος της ΧΑ, που πήρε ολιγόωρη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού για να ορκιστεί. Δυστυχώς οι πολίτες που τον ψήφισαν ήταν τόσοι που τον έστειλαν και στο Κοινοβούλιο πριν δυο χρόνια και στο δημοτικό συμβούλιο τώρα. Νόμος που να απαγορεύει τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες όσων απροκάλυπτα αγωνίζονται για την κατάλυση της Δημοκρατίας δεν υπάρχει – ακόμη.Μέχρι τότε, οι εκπρόσωποι των φασιστών απολαμβάνουν των δικαιωμάτων ενός πολιτεύματος που θέλουν να καταλύσουν. Είναι η αδυναμία της Δημοκρατίας – για άλλους η δύναμη της.

Προς το παρόν, αυτό που έχει σημασία είναι η παρουσία ενός φασίστα στην τυπική διαδικασία της ορκωμοσίας να μην γίνει αφορμή ώστε το κέντρο μιας δημοκρατικής πόλης , όπως είναι ο Πειραιάς, να μετατραπεί στο θέατρο ενός εμφυλίου. Όσοι ζητούν το «μπλοκάρισμα» της ορκωμοσίας των φασιστών, εν αγνοία τους, παίζουν στο γήπεδο αυτών των φασιστών. Οι δυναμικές αντιδράσεις λίγο θέλουν να προκαλέσουν τους τραμπουκισμούς τους ως δήθεν απάντηση. Οι τραμπουκισμοί και η ρητορική του μίσους τροφοδοτούν τη δυναμική των φασιστών – το μάθαμε καλά δυο χρόνια τώρα. Η νομιμότητα και η νηφαλιότητα τους αποδυναμώνουν. Ας το θυμόμαστε καλά αυτό, ιδίως οι πολίτες του Πειραιά, μιας πόλης που τελικά έδωσε ένα από τα μικρότερα ποσοστά σ’ ολόκληρη την χώρα στους υμνητές του Χίτλερ.

ETEKA_Desktop

eep logo