Από την Ψυτάλλεια στην Αίγινα…

psitaliaΤου Νότη Ανανιάδη

Λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του 2012 είχα αποκαλύψει από αυτήν εδώ την στήλη του Portnet ότι μόνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Α’ Και Β’ Πειραιά, Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν κοινή τροπολογία όλων των βουλευτών των δύο περιφερειών Πειραιά για να μην υλοποιηθεί η προωθούμενη από την ΕΥΔΑΠ μεταφορά των λυμάτων της Αν. Αττικής στην Ψυττάλεια.

Υπήρξε δημόσιος διάλογος με τον φίλο βουλευτή Θ. Δρίτσα ο οποίος απέδωσε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψει οτιδήποτε με τους «μνημονιακούς» βουλευτές την μη στήριξη εκείνης της τροπολογίας. Δεσμεύτηκε δε ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε στη Βουλή δική του πρόταση που θα απέτρεπε την μεταφορά των λυμάτων από το ένα άκρο της Αττικής στην κορεσμένη Ψυττάλεια.
Δυόμιση χρόνια μετά οι (τρεις πλέον) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν καμιά σχετική παρέμβαση στη Βουλή. Οι περισσότεροι ξέχασαν το θέμα.

Τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί τους κι η Ρεπούση) αρνήθηκαν να στηρίξουν μια τροπολογία με τη οποία εξασφαλίζεται η υλοποίηση του έργου που αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού για την ύδρευση της Αίγινας. Δίνουν κάποιες εξηγήσεις (δεν είχαν εγκαίρως ενημερωθεί, η τροπολογία αφορούσε και άλλα θέματα) και δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού.
Δεν ξέρω ποιους πείθουν. Κι αυτό γιατί οι δυο υποθέσεις είναι φαινομενικά μόνο άσχετες μεταξύ τους. Το νήμα που τις ενώνει είναι μια ισοπεδωτική αντίληψη που θυσιάζει τα πάντα στο όνομα του κομματικού συμφέροντος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι προσωπικά πιστεύω πως το πρόβλημα ύδρευσης της Αίγινας δεν λύνεται με τον υποθαλάσσιο αγωγό, αλλά (και) με μονάδες αφαλάτωσης.

eep logo