Ο Πειραιάς μετά την Cosco

peiraias limani_2• Προσδοκίες και ενστάσεις μετά τη συμφωνία με τον κινέζικο κολοσσό

Του Νότη Ανανιάδη

Η κύρωση από τη Βουλή της αναθεωρημένης συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ - Cosco, με την οποία θεωρείται ότι η Κινέζικη εταιρεία ρίχνει για τα καλά «άγκυρα» στο λιμάνι του Πειραιά, οπωσδήποτε ανοίγει για το λιμάνι αλλά και την πόλη, τον «όλον Πειραιά» μια νέα εποχή.

Κατ' αρχήν καλλιεργούνται σοβαρές προσδοκίες: Μια επένδυση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, η ολοκλήρωση του τρίτου Δυτικού Προβλήτα στο Πέραμα, η ανάδειξη των εγκαταστάσεων της Cosco εκεί σε στρατηγική πύλη εισόδου των κινέζικων προϊόντων στην Ευρώπη, συνθέτουν ένα σκηνικό που θεωρητικά τουλάχιστον δεν μπορεί παρά να επηρεάσει θετικά την εθνική οικονομία και μοιραία την τοπική
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πάντως, χρειάστηκαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, με τους Κινέζους να εκμεταλλεύονται αφ ενός μεν την πρόβλεψη για το «φιλικό διακανονισμό» αφ' ετέρου δε την εξουθενωμένη ελληνική οικονομία και την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις. Έτσι, πέτυχαν μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω του ελάχιστου εγγυημένου μισθώματος, του ενοικίου δηλαδή, που προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση του 2008. Θεωρητικά, στο διαγωνισμό που αναμένεται να οριστικοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ για τα τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή μέσα στο πιο καυτό πολιτικά τρίμηνο των τελευταίων ετών, εκτός από την Cosco, τη σύμβαση παραχώρησης θα διεκδικήσουν και οι άλλοι υποψήφιοι που είχαν προκριθεί στην β' φάση. Θα αποτελέσει όμως έκπληξη πρώτου βαθμού αν δεν είναι τελικά οι Κινέζοι εκείνοι που θα επικρατήσουν.

Το παιχνίδι παίζεται στο Πέραμα
Το επίκεντρο της όλης ιστορίας πάντως, βρίσκεται στο Πέραμα. Ήδη, άλλωστε, από τη δεκαετία του '90, σχεδόν το 70% των εσόδων του ΟΛΠ προερχόταν από τις δραστηριότητές του στο ΣΕΜΠΟ, το Car Terminal και τις δεξαμενές. Όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται στο Πέραμα και ειδικότερα στο Νέο Ικόνιο. Εκεί άλλωστε στηρίχτηκαν και τεχνοκράτες που απέρριψαν την πρόσφατη πρόταση του νέου δημάρχου Πειραιά Γ.Μώραλη να σπάσει το λιμάνι και να δημιουργηθεί Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Πειραιά στη ζώνη της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. Αυτές οι δραστηριότητες χρηματοδοτούνται ουσιαστικά από την εμπορική-βιομηχανική ζώνη του ΟΛΠ. Η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στις προβλήτες που διαχειρίζεται πλέον η Cosco στο Νέο Ικόνιο, φέρνουν ουσιαστικά, εδώ και χρόνια, την τοπική Αυτοδιοίκηση σε σύγκρουση με το λιμάνι. Κατά περιόδους, όπως για παράδειγμα στις αρχές του 2000 μέχρι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πολιτική έργων από τον ΟΛΠ οδηγούσε σε ύφεση αυτή την αντιπαλότητα. Πλέον, στο Πέραμα ιδίως, αντιλαμβάνονται ότι δε θα διαπραγματεύονται με μιαν εταιρεία της οποίας τον έλεγχο έχει το δημόσιο, αλλά με ένα κινέζικο κολοσσό, που όπως έχει αποδειχτεί σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ σκληρός παίκτης - και οπωσδήποτε καθόλου «κοινωνικά ευαίσθητος».
Στο Πέραμα πλέον μιλούν ανοιχτά για τις βλέψεις που έχει η Cosco για επέκταση και στη σημερινή ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Στο όλο σκηνικό έχουν πλέον αναδειχθεί και δυο νέοι παίκτες. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ.Γαβρίλης και ο νέος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Κι οι δυο είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ.Βρεττάκος, που επίσης εμπλέκεται με το λιμάνι). Μια πιθανή πολιτική αλλαγή μάλιστα θα ενισχύσει περαιτέρω τον ήδη σημαντικό ρόλο τους.

Το saronicmagine ζήτησε μια σύντομη δήλωση από τους δυο αυτούς «παίκτες».

Γιώργος Γαβρίλης
«Η πόλη αναζητά μια νέα αφήγηση. Πρέπει να σχεδιάσουμε τον Πειραιά του μέλλοντός μας. Από τη μια η επέκταση των εγκαταστάσεων της Cosco, από την άλλη τα σχέδια για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας πετρελαιοειδών και οι σχεδιασμοί που επιτρέπουν ακόμη και βιομηχανικές χρήσεις στο χώρο των Λιπασμάτων, δημιουργούν ένα τοπίο, στο οποίο οι πολίτες αποκλείονται από το θαλάσσιο μέτωπο και η ποιότητα ζωής τους αντικειμενικά υποβαθμίζεται χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτή η προοπτική πρέπει να ανατραπεί προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας».

Γιάννης Λαγουδάκης
«Η Cosco έχει δημιουργήσει ήδη τη δική της επικράτεια στις εγκαταστάσεις της. Δεν μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί χωρίς ειδική άδεια. Παράλληλα, αυτή την περίοδο των εργασιών στη δυτική προβλήτα, η όχληση στο Νέο Ικόνιο είναι τεράστια, καθημερινή και συνεχής μέρα-νύχτα. Επιπλέον, το όλο τοπίο τείνει να γίνει ακόμη πιο εφιαλτικό αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί των Κινέζων που θέλουν να επεκταθούν και στην παλιά ναυπηγοεισκευαστική ζώνη. Το Πέραμα τότε, όχι μόνο θα έχει αποκλειστεί από το θαλάσσιο μέτωπο, αλλά θα ασφυκτιά από την πίεση μιας ιδιότυπης κινέζικης επικράτειας γύρω του. Κι όλα αυτά, χωρίς να πέφτει ούτε ένα ευρώ στην πόλη. Αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Οφείλουμε στους πολίτες του Περάματος να το ανατρέψουμε. Η τελευταία γραμμή υποχώρησης είναι τουλάχιστον να μείνει η Cosco εκεί που είναι σήμερα.»

από το saronicmagazine που κυκλοφορεί