Η (χαμένη;) ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Όλες οι έρευνες δείχνουν το ΠΑΣΟΚ καθαρά στην τρίτη θέση, ίσως μάλιστα λίγο ενισχυμένο σε σχέση με την 21η Μαΐου.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει κι άλλο από το 20% των προηγούμενων εκλογών.
Αλλά είναι άραγε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μια σχέση π.χ 18-13, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτυχία για την Χαριλάου Τρικούπη;

Αν σταθεί κανείς στους αριθμούς και θυμηθεί ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 31,5% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 8%, τότε ναι. Μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Η ψαλίδα κλείνει του μικρότερου πόλου.

Αν όμως δει ένα τέτοιο αποτέλεσμα από μία γωνιά που επιτρέπει μία συνολικότερη θέαση, πότε δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ένα ενδεχόμενο 13%. Δίπλα σου γκρεμίζεται μία πολυκατοικία και εσύ από τα υλικά οικοδομών παίρνεις λίγα τούβλα να σηκώσεις ένα χαμηλό μαντρότοιχο.

Και δεν είναι ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό. Στο ίδιο κοινό με αυτό που απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα κουραστεί να καταγράφει κανείς τις προεκλογικές ανακοινώσεις των δύο κομμάτων που η μία αντέγραφε την άλλη. Με την εξαίρεση της υπόθεσης της Κομοτηνής, από την επίθεση στην τράπεζα θεμάτων έως τη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα, αλλά και την ρητορική που υιοθέτησαν σε μία σειρά ζητημάτων (υπεράσπιση συμφερόντων λίγων οικογενειών, μέχρι και η ανάσυρση του όρου "πλουτοκρατία"), ήταν εντυπωσιακή η ομοιότητα των ανακοινώσεων των δύο κομμάτων.
Σαν το ΠΑΣΟΚ να στοχεύει σε εκείνους τους ψηφοφόρους του, που το είχαν εγκαταλείψει τα χρόνια της κρίσης, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ, και να τους λέει τώρα: περασμένα - ξεχασμένα γυρίστε στο σπίτι σας. Βεβαίως την ίδια στιγμή φαίνεται να χαρίζει στον Μητσοτάκη τους - κάθε άλλο παρά λίγους - κεντρώους ψηφοφόρους του που ψηφίζουν σταθερότητα, που εμφανίζεται να τους εγγυάται τη Νέα Δημοκρατία. Το ισοζύγιο όμως εισερχόμενων- εξερχόμενων "δεν βγαίνει".

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται σαν να μη θέλει ή να μην μπορεί να αμφισβητήσει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ίσως παραπέρα να στοχεύει στον επόμενο Μάιο όταν θα έχουμε ευρωεκλογές. Φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα ότι αν κλείσει την ψαλίδα τώρα, του χρόνου μπορεί να ανατρέψει την σειρά. Μπορεί; Θα δείξει, θα φανεί. Μέχρι τότε ο Μητσοτάκης θα παίζει μόνος του και το ΠΑΣΟΚ θα έχει χάσει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε σοβαρό αντιπολιτευτικό πόλο. Άσε που κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τις ευκαιρίες του για μια ενδεχόμενη ανασυγκρότηση του χώρου του...

Ν.Α.

eep logo