Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…

Τελικά δεν σημειώθηκε καμία «απόδραση», όπως συχνά – πυκνά προέβλεπε ο Αλέξης Τσίπρας, εδώ και ένα χρόνο, όταν ζήτησε για πρώτη φορά εκλογές. Εδώ που τα λέμε δεν θα μπορούσε να γίνει «απόδραση» (από την εξουσία), όταν και όλο αυτό το διάστημα η ΝΔ προηγείτο σταθερά, όπως άλλωστε προηγείται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απόδραση από την εξουσία και τις ευθύνες της είχαμε τελευταία φορά το 2009. Όταν ο Κώστας Καραμανλής πήγε σε πρόωρες εκλογές, που ήξερε ότι θα έχανε και πέταξε την καυτή πατάτα της χρεοκοπίας στον ανύποπτο Γιώργο Παπανδρέου. Καμία σχέση με το 2022, τις σημερινές συνθήκες και τους σημερινούς συσχετισμούς.

Πλέον, αφού φυσικά δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές μέχρι τα Φώτα, επιβεβαιώνεται η σταθερά επαναλαμβανόμενη θέση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι ακριβώς το τέλος της τετραετίας. Το ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα γίνουν μέσα στο διάστημα αυτό. Θεωρητικά θα μπορούσαν να προκηρυχθούν έως και ένα μήνα μετά την λήξη της θητείας της Βουλής, δηλαδή έως και τις 7 Αυγούστου. Σενάριο που, θεωρητικά πάντα, πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, αφού θα «χαλούσαν τα μπάνια του λαού» - για να θυμηθούμε και την περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα καλοέβλεπαν την διεξαγωγή τους στην αρχή του καλοκαιριού όταν πολλοί νέοι (όπου υστερεί το κυβερνών κόμμα) φεύγουν για διακοπές ή για να δουλέψουν σε τουριστικούς προορισμούς. Μάλλον αδύνατο σενάριο.

Τον Ιούνιο έχουμε πανελλαδικές εξετάσεις και δεν θα έχουμε σχολεία και εξεταστικά κέντρα. Συνεπώς κι αυτός ο μήνας βγαίνει από την εξίσωση. Επίσης δεδομένου ότι θα έχουμε δυο φορές εκλογές σε διάστημα περίπου 30 -40 ημερών κι ο Μάιος βγαίνει εκτός, τουλάχιστον για την πρώτη κάλπη. Τον Απρίλιο έχουμε Πάσχα στις 16 του μηνός και ευλόγως η Κυριακή αυτή αποκλείεται. Η συγκεκριμένη Κυριακή όμως, όχι οι άλλες. Κάπως έτσι πολλοί «κυκλώνουν» στο ημερολόγιο τους την Κυριακή 2 Απριλίου, κάτι που θα σήμαινε ότι οι επαναληπτικές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 7 Μαΐου. Τα πλεονεκτήματα αυτού του σεναρίου αρκετά. Η ίδια η έξοδος στην επαρχία θα μεταφέρει το κλίμα και στο τελευταίο χωριό της χώρας. Ενώ την 1η Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Τρίτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Μόλις μια βδομάδα πριν τις δεύτερες κάλπες!

Βέβαια, τελευταία διακινείται κι ένα σενάριο αιφνιδιασμού. Για παράδειγμα το Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατραπεί σε απολογισμό των πεπραγμένων των τελευταίων τρεισήμισι ετών και ορισμό της ημερομηνίας κάπου στους πρώτους μήνες του έτους.

Αλλά, όταν δεν έχουμε κάτι ποιο σοβαρό πολιτικοί και δημοσιογράφοι γινόμαστε σεναριογράφοι. Και σενάρια εναλλακτικά υπάρχουν πολλά. Αλλά, όπως είπαμε και στον τίτλο : τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…

Ν.Α.

 

eep logo