Ημιμάθεια...

Εν τάξει, να σου ξεφύγει εν τη ρύμη του λόγου σου κι να πεις τους παγετούς, παγετώνες, μπορείς να το πεις κι ένα λάθος. Λάθος που στον προφορικό λόγο είναι συγγνωστό. Συγχωρείται.
Αλλά μια φορά, δυο φορές, τρεις φορές; Πόσες φορές μπορεί να συγχωρείται ένα λάθος που προδίδει μια δομική αμάθεια ενός δημοσίου προσώπου που διετέλεσε επί μακρόν πρωθυπουργός;
Ενός ανθρώπου, που από του βήματος της Βουλής, υποστήριξε ότι άλλαξε πολιτική κάνοντας στροφή 360 μοιρών – μηχανικός ων ο ίδιος!
Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που από το ίδιο βήμα προκαλούσε βουλευτές να του απαντήσουν, επιμένοντας: «Απαντήστε μου, ρητορική είναι η ερώτηση»!
Εκείνον που ήθελε να κάνει επίδειξη ταχείας εκμαθήσεως Αγγλικών, επιμένοντας να συνομιλήσει με τον Μπιλ Κλίντον σε ένα υψηλού επιπέδου forum, χωρίς διερμηνέα με αποτέλεσμα την γελοιοποίηση του.
Που παλιότερα μιλούσε για frozen war κι απειλούσε την καγκελάριο της Γερμανίας, φωνάζοντας της «Go back madame Merkel».

Ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο προφανώς μιλάμε, είχε άστρο. Έγινε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς στα 33 του, στη συνέχεια έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός της χώρας νέος για τα δεδομένα της χώρας.
Παρά την εμφανέστατη άγνοια του σχετικά με τα διεθνή δεδομένα, και κυρίως του τρόπου που «παίζεται το παιχνίδι» στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, θα μπορούσε να έχει μάθει τους κανόνες του. Το «φροντιστήριο», άλλωστε δεν κόστισε έρπη κι άγχος μόνο στον ίδιο, αλλά και κάποια (πολλά) δισεκατομμύρια στην χώρα, σε όλους μας δηλαδή.

Θα μπορούσε να είχε γίνει εν τω μεταξύ, εκμεταλλευόμενος και τον χρόνο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, κι ένας καλύτερος πολιτικός. Να είχε ξεχάσει τις κωλοτούμπες. Να είχε γίνει σοβαρός ώστε να ξεχαστούν παλιότερες δηλώσεις του για το ποιος θα βαρούσε το νταούλι για να χορεύουν οι αγορές, που θα μας παρακαλούσαν να μας… δανείσουν. Και θα μπορούσε έτσι να είχε επιτρέψει να ξεχαστεί ότι θα έσκιζε το Μνημόνιο με ένα Νόμο κι ένα άρθρο.
Αλλά, έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν. Ή, για να το πούμε με την γλώσσα που καταλαβαίνει, δυστυχώς για τον ίδιο, «δεν το έχει».

Ν.Α.

 

eep logo