«Σαβούρα»…

Η σαβούρα :
1. Το σύνολο των βαρών που τοποθετούνται στα πλοία ( ή υποβρύχια) και αερόστατα , προκειμένου να αυξηθεί η ευστάθεια τους. Συνώνυμα : έρμα.
2. (Μεταφορικά) Κάθε άχρηστο πνευματικό ή υλικό προϊόν
Ξεσαβουρώνω: 1. Αφαιρώ την σαβούρα
2.(Μεταφορικά) Αφαιρώ κάτι το περιττό.

Η περίπτωση Πάτση (αλλά όχι αποκλειστικά) στη Νέα Δημοκρατία, αλλά – για να είμαστε δίκαιοι- και αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα κόμματα. Σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Κάποιες περιπτώσεις πάντως είναι πιο χαρακτηριστικές. Ή αλλιώς «βγάζουν μάτι».

Για την περίπτωση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρεβενών έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι άλλο να γράψει. Έχοντας διανύσει μια διαδρομή από το ΚΚΕ στα νιάτα του, στο ΠΑΣΟΚ κι από εκεί στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ίσως το μόνο που έχει αξία να αναρωτηθεί κανείς είναι : «μα καλά, δεν τον βλέπανε»;

Κι αν στην Πειραιώς δεν είναι φυσιογνωμιστές, δεν είχαν παρακολουθήσει την διαδρομή του (όχι την πολιτική), πριν τον εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους; Αν ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας που ανέβασε μια ιστορική ομάδα (τη Νίκη Βόλου) στην Α’ Εθνική και λίγο μετά την άφησε να υποβιβαστεί λόγω χρεών δεν κινεί «υποψίες» για το ποιόν του, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά στα αρμόδια όργανα του κόμματος που επιλέγουν τους υποψηφίους του. Κι ως, εκ τούτου, η πιθανότητα να υπάρχουν κι άλλα «μπουμπούκια» αναλόγου φυράματος, είναι αυξημένη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σε όλες τις δημοκοπήσεις, όχι μόνο της ανεπάρκειας του Αλέξη Τσίπρα και των συγκρίσεων που αυτόματα κάνεις ο πολίτης. Αλλά και γιατί κατάφερε, σε μια περίοδο που οι κρίσεις είναι η νέα κανονικότητα, να αποδείξει πως είναι ικανότερος διαχειριστής τους. Έβρος, Πανδημία, ένταση στις Ελληνο- τουρκικές σχέσεις, κρίση στο Αιγαίο και πόλεμος στην Ουκρανία. Αν όλα τα παραπάνω φτάνουν για να αναγορευθεί σε ικανό κυβερνήτη, καλό είναι να θυμάται ότι αρμοδιότητα του καπετάνιου είναι και το ξεσαβούρωμα.

Ν.Α.

 

 

 

 

eep logo