Το νόμιμο και το ηθικό…

Πάνε σχεδόν 15 χρόνια από τότε που η φράση του τίτλου κατεγράφη στο πολιτικό λεξιλόγιο της χώρας. Η σύζυγος του (ισχυρού, ακόμη τότε) υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βουλγαράκη, εμφανίστηκε να έχει -ως συμβολαιογράφος- ασχοληθεί με μια σειρά ανταλλαγής ιδιοκτησιών. Ήταν απολύτως νόμιμες επαγγελματικά πράξεις. Κι ο τότε υπουργός, αστόχαστα, υποστήριξε το περίφημο πως ότι «είναι νόμιμο, είναι και ηθικό»!

Η περίπτωση του Ανδρέα Πάτση, βουλευτή της μονοεδρικής Γρεβενών με τη ΝΔ. Έγινε γνωστός, λόγω της διαγραφής του. Μέχρι τότε και την αποκάλυψη ότι αίφνης με 4.3 εκατομμύρια ευρώ εξαγόρασε «κόκκινα δάνεια» ύψους κάπου 70 εκατομμυρίων, μάλλον δεν θα τον γνωρίζαμε οι μη ψηφοφόροι του.
Ήταν νόμιμη η πράξη του; Απολύτως. Ήταν ηθική; Απολύτως αμφισβητούμενο…

Έπρεπε να τον αποπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ; Μα δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει.
Άλλο είναι το ερώτημα – και δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα. Εν όψει εκλογών, πόσα τέτοια «μπουμπούκια» δεν θα κοσμούν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων; Κι εν τέλει ποια κόμματα θα φροντίσουν να βάλουν ένα ισχυρό φίλτρο στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους, τέτοιο που θα τους απαλλάξει από ένα μελλοντικό ανάλογο άγος;

Ν.Α.

eep logo