Ο κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ δεν αμφισβητείται. Είναι η ανάμνηση της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ; Το έλλειμμα πειστικού αφηγήματος του; Η ένδεια στρατηγικής του; Ίσως και όλα μαζί.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι λίγο πριν τα περσινά Χριστούγεννα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε προσφυγή στην κάλπη και λίγο αργότερα προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν «να αποδράσει» το Φθινόπωρο! Για να έλθει την προηγούμενη εβδομάδα να παραδεχθεί ότι αν γίνονταν εκλογές πριν το καλοκαίρι, θα ήταν πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει πρώτο κόμμα!! Προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «υποχρεώθηκε από τις συνθήκες» (ποιες;) να πάει σε κάλπες στο τέλος της τετραετίας, κατά την Άνοιξη!!!

Μοιραία, κάπως έτσι μπαίνουμε σε έναν δύσκολο χειμώνα που πάντως τίποτε δεν θεωρείται ότι μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό imperium του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και στην πολιτική «ποτέ μην λες ποτέ» δεν υπάρχουν ίχνη μιας ενδεχόμενης πολιτικής αυτοκτονίας εκ μέρους του πρωθυπουργού, που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού. Το μόνο λογικό ερώτημα είναι εάν στις επαναληπτικές εκλογές θα πετύχει αυτοδυναμία ή όχι.

Οπότε ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα; Ίσως μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ορατός αντίπαλος. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Η αντιπολίτευση χρειάζεται, όχι μόνο για να διεκδικεί την εξουσία, αλλά κυρίως για να την ελέγχει. Η απουσία της – ή για την ακρίβεια η μη πειστική παρουσία της - εγκυμονεί κινδύνους για την λειτουργία του πολιτεύματος. Κυρίως δε, αφήνει χώρο για την εκδήλωση φαινομένων αλαζονείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει (απο)δείξει ότι δεν υποφέρει από συμπτώματα πολιτικού αυτοκτονικού ιδεασμού. Αντίθετα, κυβέρνησε σε μια περίοδο διαρκών κρίσεων, τις οποίες μετέτρεψε σε ευκαιρίες για το κόμμα και την κυβέρνηση του. Παρ’ όλα αυτά η έλλειψη ικανού αντιπάλου και η αίσθηση παντοδυναμίας αποτελεί πάντα μια επικίνδυνη παγίδα. Και κάπως έτσι η παράλληλη είσοδος σε έναν δύσκολο χειμώνα διαμορφώνει ένα βαρετό και δεδομένο πολιτικό τοπίο σε ένα σε ένα ενδιαφέρον πολιτικό σκηνικό…

Ν.Α.