Το τελευταίο «βιράζ»…

Ο μεγάλος Γιάννης Διακογιάννης, μας είχε συστήσει, ως Γαλλομαθής, την φράση «μπαίνουμε στο τελευταίο βιράζ». Όχι, ακριβώς την τελική ευθεία, αλλά τα τελευταία σχεδόν διακόσια μέτρα. Κάπου εκεί στην τελευταία στροφή.

Εκεί, λοιπόν, στους αγώνες δρόμους του στίβου, οι αθλητές δίνουν την μεγάλη μάχη. Εκείνοι που προηγούνται προσπαθούν να διατηρήσουν το προβάδισμα που έχουν ούτως ώστε στην τελική ευθεία να καταφέρουν να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Κάπου εκεί είμαστε. Μιλώντας με πολιτικούς όρους, μετά την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ έχουμε μπει στο τελευταίο βιράζ. Η τελική ευθεία θα ξεκινήσει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου – λογικά λίγο μετά τα Χριστούγεννα και πριν το Πάσχα. ¨Όμως οι δρομείς ήδη από τώρα, στην τελευταία στροφή, προσπαθούν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους.



Και είναι πλέον σαφές ότι μεταξύ των αγωνιζομένων τρίτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μπορεί να μην θέλει να το παραδεχθεί και προς τιμήν του να αγωνίζεται να μπει «σφήνα» ανάμεσα στους δύο, αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ή και διευρύνει το προβάδισμα που έχει από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος αλλάζει «τέμπο» κι εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής στην Θεσσαλονίκη, απευθυνόμενος έτσι σε ευρύτερα κοινά, αλλά πάλι δεν φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα που φέρνουν την Νέα Δημοκρατία καθαρά πρώτη.



Το «γιατί» θα αναλυθεί πλέον μετά τον τερματισμό. Ήδη, υπάρχουν λογικές εξηγήσεις γιατί από το 2016 σε όλες τις δημοσκοπήσεις και όλες τις κάλπες που στήθηκαν ενδιαμέσως η ΝΔ ήταν και παραμένει πρώτη, αλλά πλέον οι περεταίρω αναλύσεις είναι πολυτέλεια. Τουλάχιστον για τους ίδιους τους δρομείς και τα επιτελεία τους.

Για τους ψύχραιμους παρατηρητές της κούρσας πάντως, για εκείνους που με την ασφάλεια της απόστασης παρατηρούν την εξέλιξη της, η εικόνα είναι καθαρή. Και την αποτυπώνουν τα διαγράμματα τριών δημοσκοπήσεων, μετά την ΔΕΘ. Πάνω – κάτω τις ίδιες μέρες, πάνω – κάτω τα ίδια αποτελέσματα. Πάνω – κάτω με την διαφορά στα μεγέθη του 2019 και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αισθητά ανεβασμένο. Στην πρώτη κάλπη. Γιατί, στην δεύτερη…
Τότε, ο τρίτος συνήθως πιέζεται…

Ν.Α.