Οι ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις - Τι ισχύει

ellinikes omades

Στην εικοστή θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA έχει κατρακυλήσει πλέον η Ελλάδα. Ετσι, το πρωτάθλημά μας στην Ευρώπη θα εκπροσωπήσουν τη νέα σεζόν μόλις τέσσερις ομάδες: ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, που θα βρεθεί στα προκριματικά του Champions League, την ώρα που ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ θα βρεθούν στα προκριματικά του Conference League. Δείτε τι ισχύει και τι λένε τα προγνωστικά ποδοσφαίρου για τις ελπίδες πρόκρισης των ελληνικών ομάδων.

O Ολυμπιακός προέρχεται από δύο συνεχόμενες σεζόν, στις οποίες συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μετρά δέκα χρόνια στη σειρά με παρουσία στους ομίλους κάποιας διεθνούς διοργάνωσης. Βέβαια, τα πράγματα είναι φέτος πιο δύσκολα σε σχέση με πέρσι. Το προηγούμενο καλοκαίρι, οι «Ερυθρόλευκοι» χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν μόνο αντίπαλο στο προκριματικά για να περάσουν στους ομίλους, όμως τώρα θα κληθούν να ξεκινήσουν από τον δεύτερο προκριματικό, κάτι που σημαίνει τρια «σταυρώματα» με αντιπάλους πριν την πρόκριση στις 32 ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ (κάτι που ο Ολυμπιακός πέτυχε τη σεζόν 2019-20).

Η υπόθεση δεν είναι εύκολη και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις. H παρουσία του Ολυμπιακού στην κλήρωση της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρεται στο 2.25, ενώ ο αποκλεισμός βρίσκεται σε απόδοση φαβορί, στο 1.60. Αν αποκλειστεί από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πηγαίνει στο Γιουρόπα, ενώ και από εκεί μπορεί να υποβιβαστεί στο Κόνφερενς Λιγκ, τη νέα διοργάνωση της UEFA, που κάνει σέντρα στις 8 Ιουλίου με την προκριματική φάση. Μια χρονιά που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του θεσμού, αφού σε πρώτη φάση θα διεξαχθεί την επόμενη τριετία ώστε να δούμε «πώς πάει» μέχρι να αποφασιστεί η συνέχιση ή η διακοπή του. Στη δεύτερη προκριματική φάση θα μπουν στην εξίσωση και οι τρεις εκπρόσωποι της Ελλάδας: ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ.

Οι τρεις ελληνικές ομάδες θα πρέπει λοιπόν να πετύχουν τρεις προκρίσεις σε 41 μέρες, ώστε να βρεθούν στην παρθενική κλήρωση της φάσης των ομίλων του νέου Κυπέλλου της UEFA. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα είναι δεδομένα στους ισχυρούς σε δεύτερο και τρίτο προκριματικό, ενώ στον γύρο των πλέι οφ, όλα θα εξαρτηθούν από τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, ο Αρης θα είναι στους αδύναμους από την αρχή, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις πρόκρισης των τριών ελληνικών συλλόγων.

Ο ΠΑΟΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης, σύμφωνα με τις στοιχηματικές. Oι Κυπελλούχοι Ελλάδας προσφέρονται στο 1.50 ώστε να περάσουν νικηφόρα και από τους τρεις προκριματικούς ομίλους και να βρεθούν στην κληρωτίδα της φάσης των ομίλων. Αντίθετα, ο αποκλεισμός τους παίζει στο 2.50. Σαφώς πολλά θα κριθούν από την κλήρωση, γιατί στην πρώτη φάση σαφώς οι αντίπαλοι θα είναι βατοί, όμως αργότερα η τύχη θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Το ίδιο ισχύει και για την ΑΕΚ, η οποία θα ξεκινήσει ως ισχυρή την πορεία της στα προκριματικά. Η παρουσία του «Δικέφαλου» στους ομίλους της τρίτης κατά σειρά δυναμικής διοργάνωσης της UEFA δίνεται στο 1.70, την ώρα που ο αποκλεισμός παίζει στο 2.10.

Τα πράγματα για τον Αρη είναι διαφορετικά από πλευράς αποδόσεων, καθώς η τύχη στην κλήρωση είναι αναγκαία προϋπόθεση από τον δεύτερο κιόλας προκριματικό, από το σημείο εκκίνησης δηλαδή για τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Conference League. Η πρόκριση του Αρη στους τελικούς 32 που θα σχηματίσουν τους ομίλους προσφέρεται στο 3.00, ενώ ο αποκλεισμός είναι στο 1.35.

 

eep logo