Όταν ο Βαρουφάκης δικαιώνει τα δομημένα ομόλογα!*

omologa

Στην Ελλάδα από διάφορες αιτίες, πολιτικές και κοινωνικές, αλλά ιδιαίτερα επειδή συνέφερε το κρατικοδίαιτο τραπεζικό κατεστημένο, καθυστέρησε αδικαιολόγητα η μεταφορά, εφαρμογή και κατανόηση της σύγχρονης εφαρμοσμένης παγκόσμια χρηματοοικονομικής επιστήμης. Η ελληνική κοινωνία βαθειά επηρεασμένη από την «αριστερή φρασεολογία» αιφνίδια ανακάλυψε το χρηματιστήριο όχι αντιλαμβανόμενη τις μετοχές ως επενδυτικό και αναπτυξιακό εργαλείο αλλά ως πηγή εύκολου άμεσου κέρδους.

Αβοήθητη και έντεχνα αποπροσανατολισμένη από επιτήδειους κερδοσκόπους πολιτικούς και τραπεζικούς η ελληνική κοινωνία απώλεσε ανεπίστρεπτα τεραστία ποσά.

Η ψυχρολουσία από τις μετοχές οδήγησε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως και τους μικροεπενδυτές, να τοποθετηθούν μαζικά στην υποτιθέμενη ασφάλεια των από εκείνη την εποχή απαξιωμένων παραδοσιακών ομολόγων εκδόσεως ελληνικού δημοσίου.
Απαξιωμένα, διότι η πλασματική τιμή τους εξαρτιόταν απόλυτα από τα γερμανικά ομολόγα με τα όποια ήταν συνδεδεμένα και από τον λόγο ΑΕΠ χρέους. Μια αναχρονιστική χρηματοοικονομικά επενδυτική επιλογή που επικροτήθηκε και από τις Κασσάνδρες της «αριστεράς» ως ιδεολογική της δικαίωση απέναντι στον υποτιθέμενο χρηματιστηριακό τζόγο.
Γιατί όμως οι διοικήσεις των ταμείων και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό δεν ενημερώθηκε από τους εξ αντικειμένου επενδυτικούς του συμβούλους, την τράπεζα της Ελλάδος υπό τον κύριο Θωμόπουλο, αλλά και τις τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνταν φορτικά με υπερπροσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών;

Η τράπεζα της Ελλάδος, παραβαίνοντας συστηματικά, ουσιαστικά και δεοντολογικά τους κανονισμούς του ευρω-συστήματος που καθορίζουν το ρόλο της ως ανταποκρίτρια κεντρική τράπεζα, μετέτρεπε τις καταθέσεις των ασφαλιστικών οργανισμών ΝΠΔΔ σε ομόλογα της αρεσκείας της, όταν ήθελε, στη τιμή που ήθελε και με την απόλυτη άγνοια εκείνων των διοικήσεων με ελλιπή κατάρτιση περί των χρηματοοικονομικών. Στην ίδια λογική και οι διοικήσεις κάποιων τραπεζών πουλούσαν στα συνταξιοδοτικά ταμεία τα παραδοσιακά ομόλογα σε προκαθορισμένη τιμή, προτού καν γίνει η δημοπρασία, προτού καν εκδοθούν. Ο λόγος που υπερφόρτωναν με ομόλογα «χαρτιά» τα ταμεία του κράτους είναι απλός.
Η Ελληνική δημοκρατία πλήρωνε πολύ υψηλότερους τόκους από τους τόκους που χρέωνε τις τράπεζες και την τράπεζα Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Να το πάρτι, αποτελέσματα χρήσης των τραπεζών με υψηλή κερδοφορία, μπόνους στα στελέχη, θαλασσοδάνεια στα κόμματα, χρυσοπληρωμένες διαφημίσεις όλα άψογα.
Εγγράφοντας τριπλή υποθήκη στον ελληνικό λαό μέσω του ΑΕΠ: η πρώτη διότι τα ομόλογα πληρώνονται εν τέλει ως μέρος του ΑΕΠ, η δεύτερη διότι ο εσωτερικός τους πλούτος είναι το ίδιο το ΑΕΠ, και ο τρίτος διότι τα έβαζαν ενέχυρο στη ΕΚΤ για νέο δανεισμό.

Όταν το 2007 η τότε κυβέρνηση, εν όψει του κινδύνου του υπερδανεισμού, προσπάθησε να αποσυνδέσει την διπλή σύνδεση του ΑΕΠ από τις ομολογιακές εκδόσεις του ελληνικού εκδίδοντας δομημένα ομόλογα - διότι τα συγκεκριμένα ως εσωτερικό πλούτο δεν έχουν το ΑΕΠ αλλά πανίσχυρους ευρωπαϊκούς δείκτες όπως euribor, libor ισοτιμίες στερλίνας ευρώ - έγινε εξέγερση από το τραπεζικό κατεστημένο, τα πολιτικά του φερέφωνα, έχοντας εξασφαλισμένη την αθόρυβη συμπαράσταση των τότε δανειστών και νυν πιστωτών επίδοξων διασωστών της Ελλάδος.
Εν τέλει έρχεται ο κ. Βαρουφάκης δικαιώνοντας τα δομημένα ομόλογα με τη πρόταση του να δομηθεί όλο το χρέος της χώρας ως σύνθετο ομόλογο (struction bond) υπό τη μορφή άληκτου ομολόγου (perpetual) με προσυμφωνημένες καταβολές έως την εξόφληση του.
Ας σημειωθεί ότι το ασφαλιστικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων έχει στη κατοχή του 5.000.000 ευρώ perpetual εκδόσεως ελληνικής τράπεζας από το 2005.
Εν τέλει εκείνο που προτάθηκε στους εταίρους ήταν εκείνη η λύση που σταδιακά είχε ξεκινήσει σωστά από το 2007 επί Καραμανλή. Ο οποίος παρά λίγο να ανατραπεί το 2007 από τη στημένη υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Τι ο κ. Ζορμπάς, τέως γραμματέας εξοπλισμών σε ρόλο αδιάφθορου, τι εξεταστικές χωρίς επικυρωμένο από το κοινοβούλιο πόρισμα , τι κόσμος στη φυλακή για να αποσπαστούν υπό το καθεστώς πίεσης «ομολογίες» .

Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων με την ένταξη στο PSI, ήταν μεγάλο το κόλπο και πολλά τα λεφτά, για κάποιους τόσα ώστε περίσσευαν και για τα τσιράκια.
Επειδή με δομημένα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο του κράτους δεν εφαρμόζεται κούρεμα, διότι αφ’ ενός υπόκεινται στο βρετανικό δίκαιο, αφ’ ετέρου έχουν τιμή πραγματική που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο πλούτος τους αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση όλης της ευρωζώνης, τι θα κούρευαν την οικονομία της ευρωζώνης;
Εάν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας, πρέπει πλήρως να αποκατασταθεί και η αξιοπρέπεια των πολιτικών και των πολιτών που ανυποχώρητα αγωνίστηκαν στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων για το καλό της.

*Ειδικού Συνεργάτη

eep logo