Εποχική η διόρθωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο

1 korkidis

του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου ΕΣΕΕ και ΕΒΕΠ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον εποχικά διορθωμένος Δείκτη Κύκλου Εργασιών και Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο για τον φετινό Ιούνιο επιβεβαιώνουν ότι το αρχικά θετικό κλίμα μετά την 1η αξιολόγηση δεν είχε διάρκεια πέρα του Ιουνίου και ίσως του Ιουλίου λόγω έναρξης των θερινών εκπτώσεων.
Τα πρόσημα παρέμειναν αρνητικά και δείχνουν τη συρρίκνωση της εσωτερικής κατανάλωσης σε διαρκή και βασικά αγαθά. Στο "κόκκινο" βρίσκονται 11 κατηγορίες "ταχυκίνητων" προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ ενώ ο τζίρος και ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε 8% και 12% αντίστοιχα το επτάμηνο του 2016 και το "ψαλίδι" σε δαπάνες καθημερινών αναγκών μεγαλώνει συνεχώς.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το προσωρινά θετικό πρόσημο στην ένδυση- υπόδηση που επιβεβαιώνει ότι η αγορά εκτός από χρήμα είναι και κλίμα. Κρίμα που το κλίμα αυτό δεν είχε διάρκεια κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης που μας υποχρέωσε να καταβάλουμε τη τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου συνολικά 1,8 δις ευρώ για φόρους εκ των οποίων 700 εκ. ευρώ για τη 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και άλλα 1,1 δις ευρώ για τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναζητούνται από το δημόσιο έσοδα ύψους 19 δις ευρώ και από τις εμπορικές επιχειρήσεις καταναλωτές και κατανάλωση.

eep logo