Από την αισιοδοξία στους προβληματισμούς

harris makris• Ανάλυση του Χάρη Μακρή, Investment Adviser στην Guradian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Η εβδομάδα άρχισε με περισσή αισιοδοξία από την ταχύτατη κινητικότητα των επαφών που είχαν οι δυο ισχυροί άντρες της κυβέρνησης (Τσίπρας - Βαρουφάκης) σε σειρά επαφών που είχαν με αξιωματούχους εταίρους με σκοπό την παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης και ανεύρεσης συμμαχιών που είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την εκρηκτική και ιστορικών διαστάσεων άνοδο του ΧΑΑ.

Ώσπου η απόφαση της ΕΚΤ το βράδυ της 4ης Φεβρουάριου να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αιφνιδίασε τους πάντες. 
Τη νύχτα της 4ης Φεβρουαρίου η ΕΚΤ επιβεβαίωσε για ακόμη φορά ότι μπορεί να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι πιστωτές.

Αυτό που συνέβη την Τετάρτη το βράδυ δεν είναι κατ’ ανάγκη καταστροφικό σενάριο της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και αυτό γιατί από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα στην κατοχή τους περί τα 21 δις ευρώ ελληνικών κρατικών τίτλων και αυτοί οι τίτλοι υποβάλλονται ήδη σε haircut έως 40% όταν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.  
Περαιτέρω κάθε απώλεια ρευστότητας θα καλυφθεί πλήρως από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας από την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα τον γνωστό σε όλους ELA με μια μικρή λεπτομέρεια, το χρήμα θα είναι πολύ πιο ακριβό, από 0,05•/• το κόστος χρηματοδότησης απο την ΕΚΤ στο 1,5•/• από την τράπεζα της Ελλάδος  μέσω του ELA

Η απόφαση ήταν πολιτική και το μήνυμα σαφές, ότι οι διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει γρήγορα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η απόφαση αυτή επιταχύνει ήδη το πιεσμένο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα για την επίλυση του χρέους ασκώντας πίεση συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
 
Η Ελλάδα πιέζεται να ενεργοποιήσει τις δομικές της μεταρρυθμίσεις
Και μετά από όλα αυτά , μια ημέρα πριν από την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του euro group για την Ελλάδα με στόχο να εξεταστούν οι θέσεις της Ελλάδος προκειμένου να προετοιμαστούν οι ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής και αφού η κυβέρνηση έχει αναγγείλει τις προγραμματικές της δηλώσεις την Κυριακή.
 
Η ελληνική πλευρά ζητά μια συμφωνία γέφυρα ως τον Μάιο με την έκδοση δυο νέων τύπων ομολόγων. 
Η εβδομάδα που έρχεται είναι παρά πολύ κρίσιμη για την χώρα μας. 
Θα την παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον αρχίζοντας με τις εξαγγελίες των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού.

Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα για ανάλυση και σχολιασμό των πεπραγμένων της οικονομίας

eep logo