Ώρα για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να γίνει το όραμα πραγματικότητα

1 lipasmata drapetsonas

του Ζαχαρία Ζούπη*

Η Ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων αποτελεί το μείζον θέμα για να αναβαθμιστεί αναπτυξιακά με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. και περιβαλλοντικά ,όχι μόνο το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Χρόνια ολόκληρα συζητάμε για αυτό και ακόμα αυτός ο στόχος φαίνεται τόσο μακρινός.

Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δύο θετικές εξελίξεις : Η κατάργηση των « ρυθμίσεων Μανιάτη » που έβγαλε από τον ορίζοντα τον κίνδυνο μετατροπής της περιοχής σε ζώνη βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και τσιμεντοποίησης – Το πέρασμα στον Δήμο 100 περίπου στρέματα της παράκτιας ζώνης εξαιρούμενα από την σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στην COSCO .Αυτά ήταν αποτελέσματα των παρεμβάσεων και του πρώην και του νυν Δημοτικού Συμβουλίου ,όπως και δραστήριων φορέων .Δεν αποτελούν επιτυχία μόνο ενός η μόνο κάποιων ,όπως συχνά εμφανίζεται.

Δυστυχώς όμως αυτά δεν αρκούν. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Θα με ρωτήσετε γιατί.Απαντάω:

1.Γιατί ακόμα κανένας φορέας ξεκινώντας από τον Δήμο η την Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτει κάποιο ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο για το τι ακριβώς θα πρέπει να φτιάξουμε εκεί και βέβαια με τι πόρους σε μια χώρα με ελάχιστες δυνατότητες δημοσίων επενδύσεων ,ενώ η αναφορά σε αξιοποίηση και ι διωτικών επενδύσεων είναι σχεδόν ενοχοποιήσιμη έννοια.
2. Γιατί – ως αποτέλεσμα του παραπάνω γεγονότος – όλα γίνονται αποσπασματικά. Για παράδειγμα παραχωρεί η Κυβέρνηση 100 περίπου στρέματα .Βγάζει μια Μελέτη ο Δήμος τι θα κάνει σ΄αυτά (λίγο πράσινο, καμια παιδική χαρά κ.λ.π). Όλα καλά είναι βέβαια, αλλά αν προχωράμε με την αντίληψη «τώρα έχω και αυτή την έκταση, ας φτιάξω αυτά και βλέπω» στον βαθμό που δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, στο τέλος θα βγει μια «κουρελού» χωρίς στίγμα και σίγουρα δίχως ανάπτυξη.
3. Γιατί υπάρχουν δυνάμεις που ακόμα πιστεύουν ότι όλα μπορούν να γίνουν μόνο πάρκο και αυτό εμποδίζει βήματα. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβαινε με το Ελληνικό. Οι ίδιες δυνάμεις κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως ο χώρος είναι περίπου 650 στρέματα και ότι ο Δήμος διαθέτει μετά και την παραχώρηση της παράκτιας ζώνης περίπου τα 200. Τα υπόλοιπα που είναι και τα κατά πολύ περισσότερα ανήκουν στην Εθνική, στην LAFARGE, στην MOBILONE. Τι θα γίνει μ΄αυτό το κεντρικής σημασίας θέμα; Ως πότε θα συζητάμε για το τι θα πράξουμε σε χώρο που ανήκει σε άλλους ; Νομίζουν κάποιοι ότι αν δεν τους αναγνωρίζει ο Δήμαρχος και κάποιοι άλλοι ως ιδιοκτήτες λύθηκε το πρόβλημα. Αυτό ονομάζεται στρουθοκαμηλισμός και οδηγεί σε μια χρονοτριβή και μόνο σε βάρος της περιοχής.

Θα μπορούσα να σταθώ και σε άλλα θέματα που υπάρχουν. Ωστόσο νομίζω ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι σε πολλά είμαστε πριν καν την εκκίνηση .

Γι αυτό και έχω προτείνει την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής ,με την συμμετοχή και πρώην δημάρχων, τεχνοκρατών ,εκπροσώπων φορέων που έχουν παλέψει για το θέμα που θα μπορούσε να βάλει κάτω και να παρακολουθεί όλο το πλάνο. Δυστυχώς ο Δήμαρχος την απέρριψε χωρίς και πολλές εξηγήσεις. Δεν καταλαβαίνω πως σκέφτεται. Πιστεύει αλήθεια ότι κάποιοι «δικοί του« από μόνοι τους μπορούν να φέρουν σε πέρας μια τέτοιας έκτασης παρέμβαση; Επίσης χρειάζεται μα στενή συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας, αρμόδιων Υπουργείων. Με απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο έχει περιγράψει περίπου τι δράσεις θα πρέπει να επιτρέπονται στον χώρο της Ανάπλασης. Με βάση αυτά θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του Ελληνικού αφού έχουμε διασφαλίσει συννενοήσεις με τους συνιδιοκτήτες του χώρου.

Διαφορετικά, απλά θα περιμένουμε κάτι που δεν θα έρχεται.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας – επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Pin It