Και τώρα τι κάνουμε;

ventouris andreasΤου Ανδρέα Βεντούρη

Ας αναρωτηθούμε γιατί και πώς φτάσαμε έως εδώ. Η κρίση δημιουργήθηκε το 2009 ή την έφερε το μνημόνιο; Αν θέλουμε να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας η απάντηση είναι εύκολη. Την κρίση την έφερε το μνημόνιο και όλα καλά. Το σκίζουμε και καθαρίσαμε.
Αν θέλουμε να αποτυπώσουμε ψύχραιμα τι συνέβη, θα συμφωνήσουμε ότι τα συσσωρευμένα λάθη όλων των προηγούμενων χρόνων και κυρίως η καταστροφική διακυβέρνηση και αδιαφορία κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004 – 2009 δημιούργησαν την κρίση.

Και το μνημόνιο ήταν απλά η μόνη πρόταση για να μη βιώσουμε καταστάσεις που ούτε καν θέλουμε να σκεφτόμαστε.
Λάθη τεράστια και αδικίες πολλές έγιναν και μετά το 2009. Όμως, η απόφαση για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ήταν η μόνη επιλογή. Ποιες ήταν οι εναλλακτικές; Αντιμνημονιακές κορώνες και “Ζάππεια”. Θυμόμαστε τι υπόσχονταν τα “Ζάππεια”; Εκπληκτικές μεθόδους διαπραγμάτευσης, δραστικές λύσεις που θα τελείωναν την κρίση στο πι και φι και θα έφερναν ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, αυξήσεις…
Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή από αυτή που εφαρμόστηκε. Και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είπε “Ουδείς αναμάρτητος” και προχώρησε… Είχε προλάβει όμως να σπείρει αγανάκτηση (και Αγανακτισμένους…) και να θερίσει αντιμνημονιακή συνείδηση.
Τι μας τάζουν σήμερα οι όψιμοι “Μεσσίες”; Αύξηση μισθών και συντάξεων, προσλήψεις στο Δημόσιο… Μπορούμε; Όχι. “Τσαμπουκάς” στους Ευρωπαίους και μυστικά κόλπα διαπραγμάτευσης… Τα πιστεύουμε; Όχι. Επιστροφή στο παρελθόν και σε όσα δημιούργησαν τα προβλήματα… Τα θέλουμε; Όχι!
Ο λόγος και οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θυμίζουν τη Νέα Δημοκρατία του χθες… Και το ΠΑΣΟΚ; Τα έκανε όλα σωστά; Φυσικά και όχι. Έκανε τεράστια και πολλά λάθη. Συμμετείχε σε αδικίες. Έχασε τον προσανατολισμό του κάποιες φορές.
Από τη στιγμή όμως που αποτυπώθηκε η αληθινή έκταση της κρίσης, πορεύθηκε υπεύθυνα. Δεν κατέφυγε στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Δε μοίρασε υποσχέσεις που ήξερε ότι δεν μπορεί να τηρήσει. Δεν παρουσίασε μία βελούδινη πραγματικότητα. Έκανε και κάνει επιλογές που εμπόδισαν την κατάρρευση. Που αργά αλλά σταθερά δίνουν λύσεις και παράγουν αποτελέσματα.
Αναζήτησε και σε πολλές περιπτώσεις επέβαλλε προοδευτικές κατευθύνσεις. Κήρυξε ανένδοτο αγώνα ενάντια στο τέρας του ναζισμού και του φασισμού, το οποίο οι “Μπαλτάκοι” επιχειρούσαν να προσεγγίσουν. Επέβαλλε τη διαύγεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πέτυχε ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη ανέργων, μείωση τιμών στα εισιτήρια ΟΑΣΑ και επανεκκίνηση οδικών έργων, σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας και της πρωτογενούς παραγωγής, μέτρα για την προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Ανεξάρτητα αν συμφωνούσε κανείς ή όχι, ο πολιτικός του λόγος συνιστούσε επιστροφή της πολιτικής.
Και σήμερα, η αφήγησή του για το μέλλον παραμένει η πλέον σοβαρή και υπεύθυνη. Για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και η κατάσταση στη χώρα, να υπάρξει κοινωνική συνοχή, βιώσιμη ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας και των ανισοτήτων, δημιουργία (επιτέλους) ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και να διορθωθούν οι αδικίες. Για να αποφευχθεί ο νέος δικομματισμός που δεν μας εκφράζει και δεν οδηγεί πουθενά.
Τις επόμενες μέρες πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα σε μοιραίες πιθανόν εκλογές. Με το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να αποκλείουν τις συναινέσεις, το ναζιστικό μόρφωμα να εξαιρείται φυσικά, το ΚΚΕ να έχει χαράξει τη δική του διαφορετική πορεία και το (απολιτίκ συνονθύλευμα διάσπαρτων ετερόκλητων οντοτήτων) Ποτάμι να μην ξέρει τι θέλει, τι ζητάει και τι πρεσβεύει, καθίσταται σαφές πόσο κομβικός είναι ο ρόλος ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ.
Ενός ΠΑΣΟΚ που στην πορεία βέβαια πρέπει να ανανεωθεί, να αλλάξει και να επανεξετάσει πολλά ζητήματα. Ενός ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε το κόστος πολύ δύσκολων αποφάσεων. Και το πλήρωσε όσο κανείς άλλος. Ταλανίστηκε και ταλανίζεται από τεράστια εσωτερικά προβλήματα και συμπεριφορές που το διέσπασαν.
Αλήθεια μας χωρίζουν τόσα πολλά ώστε να μην μπορούμε να είμαστε μαζί; Τα μικρομεσαία στελέχη πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση. Σύντομα, θα ξαναβρεθούμε σε κοινούς αγώνες…
Το ΠΑΣΟΚ δεν έταξε, αλλά πραγματοποιούσε. Όσα μπορούσε. Όχι όταν μπορούσε. Πάντα. Σε κάθε συγκυρία. Για αυτό και τώρα ΠΑΣΟΚ!

* Ο Ανδρέας Βεντούρης είναι Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επικοινωνίας, Προβολής & ΜΜΕ, Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Πειραιά