Όταν δουλεύει το Ταμείο Ανάκαμψης..

Απάντηση με αριθμούς από το Διοικητή του, Ν. Ματζούφα

Ειδικού Συνεργάτη

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ήδη πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν – και καταγγέλλουν – την κυβέρνηση της ΝΔ για εσφαλμένη και άδικη, υπέρ των «μεγάλων συμφερόντων» κατανομή των πόρων του Ταμείου. Ζητούν δε με κάθε ευκαιρία την ανακατεύθυνση αυτών των πόρων.

Πέρα από το γεγονός όμως ότι τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά – μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να γίνει η όποια ανακατανομή – υπάρχει και η αλήθεια των αριθμών που τεκμηριώνουν με αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ταμείο «δουλεύει». Αποτελεί δηλαδή ένα εργαλείο που λειτουργεί κάτι παραπάνω από πολύ ικανοποιητικά για τα ελληνικά δεδομένα, σε ότι αφορά την απορρόφηση των πολύτιμων για την εθνική οικονομία αυτών πόρων.

Ο Νίκος Ματζούφας είναι Διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών. Ας σημειωθεί ότι ο Ν. Ματζούφας είναι τεχνοκράτης που υπηρετούσε ως ανώτερο στέλεχος και τελευταία ως Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ συνεχώς σε όλες τις κυβερνήσεις, από του Γιώργου Παπανδρέου έως σήμερα (δηλαδή και Παπαδήμα, Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη).

Πρόσφατα, απαντώντας σε αιτιάσεις που δέχθηκε το Ταμείο από τον Νίκο Χριστοδουλάκη, υπεύθυνο του Οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών του Κ. Σημίτη, ο Ν. Ματζούφας έδωσε την εξής τεκμηριωμένη απάντηση:

Στοιχεία εξέλιξης δανείων Ταμείου Ανάκαμψης 31/5/2023.

178 υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις π/υ 6,8 δις με αξιοποίηση 2,72 δις δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

- Τον Ιούνιο του 2022 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση με π/υ επένδυσης 10εκ.
- Ένα έτος μετά, φτάσαμε στις 178 συμβάσεις, π/υ 6,8 δις.

Σκεφτείτε μόνο ότι εντός 12 μηνών μπήκαν μπροστά ιδιωτικές επενδύσεις 6,8 δις, τι σημαίνει αυτό για απασχόληση και οικονομία.

Σημαντική σημείωση: από τα 6,8 δις π/υ επενδύσεων, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 2,72 δις, τα οποία:

- δεν είναι εγγυημένα από το δημόσιο και είναι με τους ίδιους απολύτως όρους με τον εμπορικό δανεισμό, με χαμηλότερο επιτόκιο ως ενίσχυση.

- Έχουμε 0% NPL μέχρι σήμερα

- Έχουν αξιολογηθεί από το μητρώο των 12 ορκωτών ελεγκτών για επιλεξιμότητα/κρατικές ενισχύσεις

- Αφορούν πολλούς κλάδους: ενδεικτικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (και με πολλές ενεργειακές κοινότητες), εξοικονόμηση Ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, βιομηχανική παραγωγή, γεωργική μεταποίηση, φαρμακευτική βιομηχανική παραγωγή, τουρισμός, logistics, εμπόριο, ψηφιοποίηση, κα.

Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μακράν ότι πιο σημαντικό, μη γραφειοκρατικό, διαφανές, αποτελεσματικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
Πολλά περισσότερα έρχονται..

 

eep logo