Η αντιμετώπιση της φτώχειας αποτελεσματικά

Γράφει ο Λεωνίδας Αθανασιάδης*

Η συνεχόμενη φτωχοποίηση των νοικοκυριών, η αυξανόμενη ανεργία και οι πενιχρές παροχές οδηγούν τους πολίτες, σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας. Άλλωστε η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει την πραγματικότητα που σήμερα όλοι μας βιώνουμε.. Ο πραγματικός μισθός για το 2022 όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά αντίθετα μειώθηκε κατά 7,4%.. Είναι κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διότι τότε λειτουργούσε το κράτος πρόνοιας κάτι που ο νεοφιλελευθερισμός στην κυριολεξία καταπολέμησε. Η μόνη διέξοδος σ' αυτήν την συνεχιζόμενη κρίση είναι η κοινωνική πολιτική με την κρατική παρέμβαση για την στήριξη των αδυνάτων. Είναι αναγκαίο να γίνει.

Η ακρίβεια σήμερα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπικής πολιτικής που εφαρμόστηκε για να κατευθύνεται η οικονομία προς τα εκεί. Εφόσον τα βασικά αγαθά που είναι η κατοικία, η ηλεκτρική ενέργεια και η διατροφή δεν τα διαχειρίζονται τα κράτη που μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες και τα διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι κερδοσκοπικές εταιρείες θα πρέπει να υπάρξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την απαλλαγή από αυτή τη μονόπλευρη πολιτική.
Πρόκειται για μια προκατασκευασμένη φτώχεια και ακρίβεια η οποία δεν αντιμετωπίζεται με μικροεπιδόματα τα οποία όπως είδαμε δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Ο κατώτερος μισθός παρόλο που αυξήθηκε κατά πολύ λίγο δεν φθάνει, όταν το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, όταν το ενοίκιο έχει ανέβει στα ύψη, τα βασικά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη. Η κυβέρνηση διεύρυνε τις ανισότητες και οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των ευάλωτων στρωμάτων και όχι μόνο.

Είναι ανάγκη να θεσπιστούν μια σειρά από μέτρα ώστε να φύγουν οι πολίτες από τη μέγγενη της φτωχοποίησης. Η κοινωνικοποίηση της κατοικίας ιδίους για τους νέους μας όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης είναι το πρώτο που μια υπεύθυνη πολιτική θα μπορούσε εφαρμοστεί.. Δηλαδή φθηνότερη κατοικία για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Φθηνό ρεύμα, καύσιμα και φθηνότερες μεταφορές. Είναι δικαίωμα του πολίτη. Διότι τα βασικά αγαθά έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας, πολύ περισσότερο από το διάστημα της κρίσης και μετά. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε ήταν πιο κοντά στους πολίτες, έδωσε την αρωγή του στα νοικοκυριά κι έχει ακόμη και τώρα μια σειρά από προτάσεις ως στήριγμα για την κοινωνική πολιτική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Μείωση ΦΠΑ στο 6 % σε βασικά αγαθά και είδη διατροφής όπως προτείνει και η Ε.Ε
  • Εντατικούς ελέγχους στη αγορά για πάταξη της αισχροκέρδειας
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ.
  • Νέο ΕΚΑΣ για 350000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Ρύθμιση 240 δόσεων για οφειλές που συσσωρεύτηκαν από τούς υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Έρχεται τώρα ξανά το πρόβλημα αυτό της αρωγής στο προσκήνιο. Αρωγή χρειάζεται ώστε να ανέβουν τα εισοδήματα και να αλλάξει το ζοφερό κλίμα της μεγάλης ανέχειας στην εργασία και στους μισθούς πείνας.

Αναζητούμε το λύση στο πρόβλημα της φτώχειας. Και η λύση είναι στην υλοποίση των προτάσεων του Κινήματος μας.
Υπάρχουν σπίτια και ολόκληρες πολυκατοικίες όπου δεν έχουν πια θέρμανση. Εκατοντάδες επαγγελματίες που ζουν με τη στήριξη από πενιχρά επιδόματα ίσα που μπορούν να συντηρηθούν. Σε μια υγιή κοινωνία αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να εκλείψουν αν θέλουμε να λεγόμαστε κοινωνία οργανωμένη χωρίς φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι που τείνουν υπό εξαφάνιση.

Και οι δύο κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την χώρα δεν έδωσαν καμία στήριξη στον τομέα αυτό της οικονομίας με αποτέλεσμα η αγορά να πεθαίνει.
Είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να παρθούν μέτρα κάτι που το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει στο πρόγραμμά του ώστε να κάνει την ανανέωση και την οικονομική άνθηση πραγματικότητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Κάτι που δεν έκαναν οι διάφορες πολιτικές μέχρι τώρα κλείνοντας τα μάτια στο πρόβλημα για χρόνια.
Ας μην σπαταλήσουμε κι άλλο την ευκαιρία να οδηγήσουμε την Ελληνική οικονομία σε σύγκλιση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ας αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δημιουργώντας καλές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τις νέες γενιές...

*Ο Λεωνίδας Αθανασιάδης είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στη Β΄ Πειραιά

 

eep logo