Εκλογές στον ορίζοντα;

kalpi 3

του Ζαχαρία Ζούπη

Κάτι κινείται στην ελληνική κοινωνία, κάτι κινείται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Όσοι αναλυτές αναρωτιόντουσαν φωναχτά πως είναι δυνατόν να προωθεί η Κυβέρνηση τέτοιας έκτασης και βιαιότητας μέτρα και κανείς να μην μιλάει, βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε ένα δυναμικό, πολύχρωμο κίνημα αμφισβήτησης. Βιάστηκαν, όπως βιάστηκαν και πολλοί να εμφανίσουν ως Μεγαλέξανδρο και ανίκητο τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του. Αυτοί βιάστηκαν και η Κυβέρνηση ξαφνιάστηκε, αιφνιδιάστηκε. Μάλλον νόμιζε ότι όταν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψεκασμένη εκδοχή της ακροδεξιάς και κάνει, λέει ότι θέλει, ο λαός θα χειροκροτάει και θα είναι ευτυχισμένος που ζούμε σχεδόν στον σοσιαλισμό...

Είναι αιφνιδιασμένη λοιπόν η Κυβέρνηση, αιφνιδιασμένη, ζαλισμένη και αδύναμη. Γι αυτό και προχωράει σε σπασμωδικές κινήσεις, λέει ανοησίες, προκαλεί. Η σύγχυση πάντως παρ΄ολο το θράσος κυβερνητικών αξιωματούχων δεν κρύβεται.

- Η κ. Γεροβασίλη για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες προσπάθησε να μας κάνει άσκηση Αλτσχάιμερ δηλώνοντας ότι μένει κατάπληκτη από τα γιουχαΐσματα κυβερνητικών στελεχών από πολίτες ,κάτι που κατά την ίδια δεν έχει ξαναγίνει ( sic ! ). Αποτελεί πρόκληση και δείχνει θράσος να αναφέρει κάτι τέτοιο η συγκεκριμένη κυρία ,όταν όλοι θυμόμαστε τους κατά συρροή προπηλακισμούς κατά στελεχών προηγούμενων Κυβερνήσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ,τους ξυλοδαρμούς , τις αλήτικες ύβρεις , τα γιαουρτώματα ,τους προπηλακισμούς ,τα ντου σε σημεία που μπορεί ακόμα και να έτρωγαν η να έπιναν καφέ .

- Κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης μετά την μεγάλη απεργία της Πέμπτης .Ανακαλύπτουν ύποπτα παιχνίδια των ΜΜΕ! Κάνουν πως ξεχνούν ότι το τμήμα εργατικής πολιτικής καλούσε σε συμμετοχή στην απεργία ,προφανώς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην ξεκοπεί από το κοινωνικό κίνημα . Κάνουν ότι ξεχνούν πως τον πιο δεικτικό πρωτοσέλιδο τίτλο την επομένη της απεργίας τον είχε η « ΑΥΓΗ » ( « Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο » ) .Αυτά τα κυβερνητικά στελέχη δεν κατανοούν ότι όταν ένα τρικ το χρησιμοποιείς μια ,δυο, τρεις , δεκατρείς φορές , χάνει την αξία του ,καταλήγει ανέκδοτο. Τώρα όλοι ξέρουμε : Όταν η Κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα , καταγγέλει συνωμοσίες και υπόγεια παιχνίδια των ΜΜΕ ,ενώ εξαγγέλει για χιλιοστή φορά πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής . Στο ενδιάμεσο κάνει και «σκληρή διαπραγμάτευση, για να μην ξεχνιόμαστε .Τελικά έχει πλάκα …

Η κυβέρνηση είναι σε οφθαλμοφανή δύσκολη θέση. Η τακτική της διπλής γλώσσας ( άλλα λέμε στο εσωτερικό ,άλλα λέμε στο εξωτερικό ) έχει αγγίξει τα όριά της και της γυρνάει πια μπούμερανγκ .Στο εσωτερικό μιλούσε για « ταξική πολιτική » ( μετάφρασε, πολιτική για να εξυπηρετήσει τα στρώματα που την στήριξαν ) και βλέπει απέναντί της άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες , φοιτητές , δικηγόροι ,όλους μα όλους . Η Κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να πείσει για οτιδήποτε ,όμηρος των αλλεπάλληλων ψεμάτων της που την κατέστησαν αναξιόπιστη και της έφεραν μια γρήγορη φθορά. Έτσι κι αλλιώς ήταν Κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό δεν την απασχόλησε καθόλου. Κατήγγειλε κάθε σκέψη για Κυβέρνηση ειδικού σκοπού η Οικουμενική χαρακτηρίζοντας αυτές τις προτάσεις ως περίπου ύποπτες. Φερόταν και μιλούσε αλαζονικά ,αυταρχικά , υβριστικά ενώ δεν τα κατάφερνε και δεν τα καταφέρνει σε κανένα τομέα. Αυτοαπομονόταν καταγγέλοντας τους πάντες .Φερόταν και φέρεται καθεστωτικά ,δείχνοντας να τα καταφέρνει καλά μόνο στον διορισμό δικών της μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένειας , στον έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών , αλλά και στο κουκούλωμα υποθέσεων ηθικής τάξης ( π.χ για τα πόθεν έσχες στελεχών της ).Όλα αυτά της κοστίζουν και στο επίπεδο της δυνατότητας συμμαχιών. Πρέπει να είσαι Φώτης για να επιλέξεις αυτή την ώρα για να συμμαχήσεις η να συνεργαστείς με τον ΣΥΡΙΖΑ . Πόσοι να είναι όλοι αυτοί όμως; Δεν της φτάνουν για να ξαναβγεί .Άντε να της φτάνουν για να παραμένει φθαρμένη, αναξιόπιστη, δίχως βέβαια κανένα αριστερό στο πολιτικό παιχνίδι. Η Κυβέρνηση φθείρεται καθημερινά όχι γιατί την πολεμάει κανείς ,αλλά γιατί γρήγορα φάνηκε πως ότι έλεγε δεν στεκόταν, ότι όλα ήταν ψέματα, ότι δεν έχει σχέδιο και ικανότητα διοίκησης ,ότι δεν τα πάει καλά με την πραγματικότητα και την αλήθεια .Πορεύεται επομένως αδύναμη ,αλλά και αγχωμένη μην της λακίσουν και βουλευτές.

Στο εξωτερικό ,άστα καλύτερα. Επανερχόμαστε ταχύτατα σε στιγμές που φοβάμαι θα θυμίζουν Άνοιξη 2015. Η αξιολόγηση καρκινοβατεί , η συζήτηση για το χρέος παραπέμπεται στο κάποτε , κανείς δεν ξέρει τι ασφαλιστικό θα έρθει τελικά στην Βουλή και αν βέβαια ψηφιστεί , ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα έξω από την Σένγκεν είναι ορατός, η ανάπτυξη είναι αόρατη ,οι επιχειρήσεις καταρρέουν ενώ ξένοι επενδυτές δεν πείθονται. Την ίδια ώρα οι 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην χώρα το 2014, έγιναν 850.000 το 2015 και 55.000 μόλις τον Ιανουάριο του 2016 ! Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που την ξεπερνάει, ενώ χώρες συζητούν να κλείσουν τα σύνορα . Όλα αυτά θα οδηγήσουν πιθανότητα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αδιεξόδων . Δύσκολες καταστάσεις ,πολύ δύσκολες που κανείς δεν ξέρει ,δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει . Θα μπορούσε βέβαια να έχει φτιαχτεί Κυβέρνηση ευρύτερης βάσης που θα τα αντιμετώπιζε κατά τεκμήριο καλύτερα. Όμως είπαμε. Αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν « ύποπτα » και όπως υπερηφάνως τόνιζε ο Πρωθυπουργός « Το καραβάνι προχωράει και τα σκυλιά γαυγίζουν ». Τόσο αυταρέσκεια, τόση αυτάρκεια !!!

Εν ολίγοις , η Κυβέρνηση βρίσκεται όλο και πιο γρήγορα σε μεγάλα αδιέξοδα. Πιστεύει κανείς ότι θα τα αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά ; Προσωπικά δεν το πιστεύω .Άλλοι το πιστεύουν… Η ζωή θα δείξει. Προς το παρόν , αν φαινόταν να έρχεται ένα τσουνάμι , τώρα φαίνεται να έρχονται πολλά ενώ υπάρχει μια Κυβέρνηση που βρίσκεται στην θάλασσα με πιρόγα . Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν μονόδρομος. Όχι γιατί κάποιοι θα ρίξουν την Κυβέρνηση ,αλλά γιατί η η Κυβέρνηση θα πέσει με αφορμή την καταψήφιση κάποιου Νομοσχεδίου η γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει σε εκλογές για να ξεφύγει, για να αποδράσει , για να επιτύχει μια ηρωική έξοδο καταγγέλοντας « τον ανηλεή πόλεμο ντόπιων και ξένων κέντρων » μήπως και πείσει και κανένα δήθεν αριστερό και ιδιαίτερα αυτούς που ευνοήθηκαν …..

Η χώρα βρίσκεται δυστυχώς μπροστά σε περιπέτειες .Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα περάσει στην ιστορία. Αν μη τι άλλο γιατί μέσα σε ένα χρόνο και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης οδήγησε με δική του ευθύνη την χώρα σίγουρα τρεις και πιθανότατα τέσσερις φορές σε εκλογές . Και η χώρα ; Που να ξέρω… Ένα γνωρίζω. Όσο ο Έλληνας επιλέγει όποιους τον χαιδεύουν ,όσους του υπόσχονται μαγικές λύσεις και αλλαγή της ζωής του με ένα Νόμο η και ένα άρθρο, ποιος νοήμων μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον μιας χώρας που αν και πτωχευμένη, γονατισμένη και σε πλήρη παρακμή συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στην αλήθεια;