Στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει η Δημοκρατία, κινδυνεύει η σοβαρότητα

Του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη*

Ποιος αλήθεια μπορεί να φανταστεί μετά από 51 χρόνια πραγματικής Δημοκρατίας στη χώρα μας, της καλύτερης δημοκρατίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας, ότι στην Ελλάδα του 2023 υπάρχει θέμα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου;

Αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση με πρόταση της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών για την υποτιθέμενη διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Μία πρόταση που υποστήριξε πολύ θερμά και η ευρωπαϊκή Αριστερά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι, ασφαλώς, τόπος διαλόγου. Τόπος Δημοκρατίας. Δεν είναι τόπος, όμως, δυσφήμησης και διασυρμού της χώρας σου. Προσδοκώντας να αποκομίσεις μικροκομματικά οφέλη στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προσφέρεται για κατάθεση ερωτήσεων που κατηγορούν τη χώρα σου με απίθανα fake news. Δεν είναι τόπος κοινοβουλευτικού ακτιβισμού. Όπως η ερώτηση Ελλήνων συναδέλφων που κατηγόρησαν τη δήθεν απάνθρωπη Ελλάδα ότι ευθύνεται για το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού σε νησίδα του Έβρου τον περασμένο Αύγουστο. Μία υπόθεση γεμάτη ψέματα και ανακρίβειες για την οποία το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ζήτησε συγνώμη. Επειδή υιοθέτησε εκ παραδρομής fake news. Οι συνάδελφοι και το κόμμα τους, που το έκαναν σημαία στην Ελλάδα, δεν ζήτησαν ποτέ μία συγνώμη. Για το διασυρμό της χώρας τους.

Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα από το 1974, από την Μεταπολίτευση, δεν υποχώρησαν ποτέ. Αντίθετα έκαναν σημαντικά βήματα προόδου.

Η ελευθερία του Τύπου ασφαλώς και δεν δοκιμάζεται στην Ελλάδα. Ό,τι και αν γράψει. Ό,τι και αν πει. Τα παραδείγματα δεκάδες. Η κυβέρνηση δέχεται, και πρέπει να δέχεται, αυστηρή κριτική από πάρα πολλά μέσα. Το θέμα των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Σε αυτή τη Δικαιοσύνη που κάποια πολιτικά κόμματα την θεωρούν ανεξάρτητη όταν οι αποφάσεις της θεωρούν ότι τους εξυπηρετούν. Και την ίδια ώρα χειραγωγούμενη όταν οι αποφάσεις της δεν τους βολεύουν στα μικροκομματικά τους σχέδια.

Αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν ότι έχει οπισθοχωρήσει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι αυτοί. Που διέσυραν 10 κορυφαίους πολιτικούς τους αντιπάλους στην υπόθεση Novartis. Με τη χρήση δήθεν προστατευόμενων μαρτύρων, χωρίς στοιχεία, έστησαν σόου διαπόμπευσης δύο πρώην πρωθυπουργών, ενός πρώην Επιτρόπου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και σημαντικών πρώην υπουργών. Απλά για την ενημέρωσή σας ο ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες είναι σήμερα προφυλακισμένος για διακεκριμένες απάτες.

Αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου προσπάθησαν να στήσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που κατέπεσε στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας. Για να ελέγξουν το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Αλήθεια θέλει πολύ πολιτικό θράσος αυτοί που προσπάθησαν να στείλουν φυλακή τους πολιτικούς τους αντιπάλους με ατιμωτικές κατηγορίες. Αυτοί που προσπάθησαν να στήσουν κομματικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα…

Να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για διάβρωση του Κράτους Δικαίου.

Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Και σίγουρα δεν κινδυνεύει από την Παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Μάλλον κινδυνεύει η σοβαρότητα.

*Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

eep logo