Σημείο αναφοράς ο Πειραιάς για την παγκόσμια ναυτιλία

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδη στην εκδήλωση του ΝΕΕ

Σε αυτή τη χώρα η θάλασσα φέρνει την ελπίδα και γεννά όνειρα. Αλλά δεν θα κομίσω γλαύκας καθώς όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την σημασία, το ρόλο και την ισχύ που μας δίνει η ναυτιλία των Ελλήνων. Η ισχυρότερη στον κόσμο. Ωστόσο οφείλω να τονίσω ότι η ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο πρέπει να έχει ένα σημείο αναφοράς. Ένα λιμάνι. Εν προκειμένω τον Πειραιά.

Και οφείλω να τονίσω ότι για να γίνουν πράξη η ελπίδα και τα όνειρα που φέρνει η θάλασσα απαιτείται συναντίληψη του συνόλου του cluster της ναυτιλίας και περί αυτήν και κυρίως της πολιτείας. Το θέμα ή η πρόκληση αν θέλετε, δεν είναι να αντιγράψουμε τη Σιγκαπούρη ή το Λονδίνο αλλά να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή βάση η οποία θα φέρει τον Πειραιά στην θέση που του πρέπει. Την πρώτη...

Και δεν θα κουραστώ να επισημαίνω ότι σήμερα οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας, και όχι μόνο, στο πεδίο της πράσινης μετάβασης.

Άλλωστε όπως έχουν υποστηρίξει επώνυμα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας «οι άνθρωποι της κάνουν την ναυτιλία», το στελεχιακό δυναμικό μετουσιώνει το επιχειρησιακό όραμα και τις ελπίδες στην επιτυχημένη πράξη. Ο Πειραιάς αποτελεί μια ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα «συστάδα» θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη... Και μία άλλη ευκαιρία που επίσης τώρα... δεν πρέπει να πάει χαμένη δεν είναι άλλη από εκείνη των ναυπηγείων.

Στα ναυπηγεία γεννιούνται τα πλοία, εκεί συντηρούνται και εκεί πεθαίνουν. Τα ναυπηγεία είναι η αρχή και το τέλος κάθε ονείρου στη ναυτιλιακή ζωή Θέλω να πιστεύω ότι στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε να βιώσουμε μία ευχάριστη περίοδο που βρίσκεται ενώπιον μας. Ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας της χώρας βρίσκεται ευτυχώς σε φάση ανάνηψης μετά από μετά από έναν κύκλο 25 ετών συνεχούς απώλειας της ανταγωνιστικότητάς του, μέχρι την ολική παρακμή που τον έριξε σε «κωματώδη» κατάσταση.

Οι ναυπηγικές μας μονάδες θα υποστηρίξουν την φορτηγό αλλά και την επιβατηγό ναυτιλία, την ακτοπλοΐα μας όχι μόνο στις επισκευές αλλά θέλω να πιστεύω και στην «πράσινη μετάβαση». Είναι σύνηθες σε εκδηλώσεις να ακούγονται ευχές. Εγώ θα τις περάσω στους παρευρισκόμενους στα αμπάρια αυτού, του ιστορικού για την ναυτιλία μας πλοίου, να είναι πάντα καλά, δυνατοί και πρωτοπόροι ώστε να καταστήσουν τον Πειραιά το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι.

Καλή και προσοδοφόρα χρονιά με ήρεμες θάλασσες!

 

 

eep logo