Πώς εξελίσσεται η πανδημία;

Του ιατρού Ιωσήφ Γαληνού

Κοντεύουμε να κλείσουμε 3 χρόνια από την στιγμή που μάθαμε ότι ένα στέλεχος ιού γνωστής κατηγορίας, που μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα, παραλλάχθηκε και προκαλεί σε ένα ποσοστό βαριά πνευμονία και κατά συνέπεια πολλούς θανάτους. Πέρασε καιρός μέχρι να μάθουμε περισσότερα για αυτόν, και να αποκτήσουμε μια ουσιαστική γνώση για την αντιμετώπιση του.


Στην πορεία ήρθαν τα εμβόλια, και κάποια από αυτά ήταν και είναι πρωτόγνωρα και διαφορετικά σε σχέση με τις μέχρι τότε κατηγορίες εμβολίων. Κι αναφέρομαι χαρακτηριστικά στα εμβόλια με το μηχανισμό m-Rna.Δηλαδή εμβόλια που μετέφεραν το κωδικοποιημένο μήνυμα της δημιουργίας της ακίδας με την οποία ο ιός προσκολλάται πάνω στα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου και εν  συνεχεία προκαλεί την ζημιά, δηλαδή την πνευμονία.
Σηκώθηκε μεγάλος κουρνιαχτός και διατυπώθηκαν χιλιάδες επιχειρήματα υπέρ και κατά.


Η ψύχραιμη και ρεαλιστική εκτίμηση της τωρινής κατάστασης είναι ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός τροποποίησε τη νόσο κι από ένας ιός που δυνητικά προκαλούσε και πνευμονία, εξελίσσεται σιγά σιγά σε έναν ιό του κοινού κρυολογήματος . Είμαστε μακρά για να πούμε ότι τελείωσε η πανδημία, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι προκύπτουν καθημερινά αρκετές μολύνσεις αλλά τα συμπτώματα τους είναι ελάχιστα, από λίγο πυρετό έως και τίποτα. Προκύπτουν και νοσηλείες, συνήθως μεγάλων ατόμων, άνω των 80 ετών, αλλά οι νοσηλείες τους εξελίσσονται απρόσκοπτα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές και σε πέντε ημέρες το πολύ παίρνουν εξιτήριο. Στην εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν τα εμβόλια.


Κι έρχομαι τώρα στο θέμα του εμβολιασμού την τρέχουσα χρονική στιγμή:
Τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι επικαιροποιημένα σε σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν το 2020-2021.
Δηλαδή συμπεριέλαβαν στοιχεία από τις μεταλλάξεις που προήλθαν στην πορεία του χρόνου κ συγκεκριμένα από τα Β στελέχη.
Ο ιός, όπως και κάθε ιός, στην αγωνία του για να επιβιώσει μεταλλάσσεται κι έτσι ειδικοί και μη ειδικοί εξοικειωθήκαμε με Β κ Ο στελέχη κι ούτω καθεξής.
Η διάχυση αυτής της πληροφορίας έφερε και σύγχυση και συχνά γίνομαι δέκτης ερωτήσεων, όπως "πότε να κάνουμε το εμβόλιο", "ποια αναμνηστική δόση να κάνουμε" και "ποιο είδους εμβολίου να κάνουμε".
Το εμβόλιο οφείλουμε να το κάνουμε όλοι, ιδίως από 40 χρόνων και άνω, αλλά και μικρότερες ηλικίες με προβλήματα υγείας, εάν έχουν περάσει 3 μήνες και πλέον στην περίπτωση που νοσήσαμε κι 6 μήνες και πλέον από τον τελευταίο εμβολιασμό.
Αυτή θα είναι η τελευταία αναμνηστική δόση για την περίοδο 2022-2023.


Έχει νόημα να περιμένουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο με την μετάλλαξη Ο;
Η απάντηση είναι όχι και θα σας εξηγήσω περιληπτικά το γιατί.
Τα εμβόλια μας προστατεύουν με δύο τρόπους. Πρώτον παράγουν άμεσα τα λεγόμενα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία μας προφυλάσσουν από την πιθανή μόλυνση λίγο ή πολύ και δεύτερον επάγουν, δηλαδή ενεργοποιούν ένα μηχανισμό ανοσολογικής μνήμης (μία διαδικασία που ο οργανισμός θυμάται τον ιό σε κάθε μελλοντική επαφή με αυτόν).
Ποια διαδικασία είναι ποιο προστατευτική από τις δύο;
Είναι η δεύτερη, γιατί αυτή είναι που αποτρέπει την εκδήλωση της βαριάς νόσησης, που είναι η πνευμονία.
Άρα αυτό που έχει σημασία εν όψει του επερχόμενου χειμώνα είναι να κάνουμε το διαθέσιμο εμβόλιο που υπάρχει αυτή την στιγμή γιατί με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ανοσία μνήμης.


Η πανδημία άλλαξε κατά πολύ την ζωή μας ο ορθός επιστημονικός όμως λόγος, εξάλειψε τον φόβο κι έδωσε διέξοδο στην απελπισία του πρώτου καιρού.
Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα: φροντίστε να κάνετε την αναμνηστική δόση του εμβολίου, την τελευταία για την χρονική περίοδο 2022-2023.
Και μια τελευταία παρατήρηση: δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία χρονική συσχέτιση του εμβολίου κατά της γρίπης και αυτού κατά του covid.
Γίνονται και μαζί και χώρια χωρίς να προηγείται ή να έπεται κάποιο και συγκεκριμένες ημέρες.
Ας αισιοδοξούμε, τα δύσκολα πέρασαν.
Φροντίστε να εμβολιαστείτε!

*Ο Ιωσήφ Γαληνός είναι Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ