«Γιατί εσύ κορίτσι μου;»

Του Νίκου Ιωσήφ*

Κάθε παιδί, πατέρας, αδελφός, άντρας, φίλος (εντός και εκτός εισαγωγικών), σιγοψιθυρίζει με χείλη ξεραμένα, κεφάλι στηριγμένο στις παλάμες, κάτω από υγρά μάτια και ανάμεσα σε ξαναμμένα μάγουλα, χαραγμένα, ίσως, από λιγοστά καυτά δάκρυα, μέσα σε ένα κοκτέιλ απόγνωσης, θλίψης και εκνευρισμού, ανάμεσα σε άηχες βλασφημίες και έντονες αλλά και θολές αναμνήσεις, με παράπονο και πίκρα, ένα “γιατί εσύ κορίτσι μου;”

Ένα “γιατί εσύ κορίτσι μου;” για κάθε φορά που χάνεται μια μάνα, μια κόρη, μια αδελφή, μια σύζυγος, μια φίλη (εντός και εκτός εισαγωγικών), από Καρκίνο του Μαστού.
Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως ο μήνας πρόληψης & ενημέρωσης για τον Καρκίνου του Μαστού. Με αφορμή την παγκόσμια αυτή καμπάνια δεν θα σταθώ στον αγώνα των γυναικών, αλλά θα καλέσω για αγώνα όλων μας, ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού.

Στις 25 Οκτωβρίου 2021 είναι και η εντόνως συναισθηματική προσωπικά, συγκινησιακή για όλους, επέτειος από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά*, από τον Καρκίνο του Μαστού. «Αν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», έλεγε η Φώφη!

Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας τόσο απέναντι στο Καρκίνο του Μαστού, όσο και απέναντι στο φόβο, δεν είναι αγώνας των γυναικών. Είναι αγώνας όλων!
Η νίκη στον διττό αυτό αγώνα, μπορεί να έρθει μόνο με την συστράτευση σε μια εκστρατεία με ονοματεπώνυμο. «Πρόληψη και Προσυμπτωματικός Έλεγχος». Όχι για την “επάρατη νόσο” όπως για χρόνια την αποκαλούσε η κοινωνία για να αποκρύψει το μείγμα του δικαιολογημένου φόβου και της αδικαιολόγητης ντροπής, πασχόντων, συγγενών και φίλων, αλλά για τον Καρκίνο του Μαστού που χωρίζει παρέες, οικογένειες, δεσμούς, ζωές ανθρώπων που αγαπήθηκαν, αγαπιούνται ή δεν θα προλάβουν να αγαπηθούν ποτέ!

Τα τελευταία χρόνια, η Επιστήμη της Ιατρικής έχει κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση της νόσου. Το ίδιο έχει συντελεστεί και στην Φαρμακευτική επιστήμη. Υπάρχουν πλέον Σύλλογοι Ασθενών που δείχνουν τον δρόμο σε όσες γυναίκες έχουν νοσήσει. Ακόμα και ο κόσμος της μόδας έχει ενεργοποιηθεί στο κομμάτι αυτό. Όλοι και όλα, στην υπηρεσία της κάθε γυναίκας για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν την κάνει λιγότερο γυναίκα αλλά “περισσότερο” άνθρωπο.
Όμως:
1 στις 8 περίπου γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
• Παγκοσμίως καταγράφονται 13 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως από καρκίνο του μαστού.
• Το 38,4% των Ελληνίδων δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία (επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Για τακτικά περιοδικά, ας μην το συζητήσουμε…
• Ο Καρκίνος, παραμένει “επάρατη νόσος” για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της σημερινής ελληνικής επαρχίας.
• Η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως ηλικίας, σταδίου νόσου και θεραπείας, είναι:
91% στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση
86% στα 10 χρόνια από τη διάγνωση και
80% στα 15 χρόνια από τη διάγνωση

Τα ποσοστά βελτιώνονται πολύ, πλησιάζοντας την πλήρη ίαση, σε περίπτωση πρώιμης διάγνωσης της νόσου. Αυτό να κρατήσουμε!

Και όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες να εστιάσουμε, συμμετέχοντας ενεργά, σε μια κοινή εκστρατεία Πρόληψης και Προσυμπτωματικού ελέγχου. Είναι “δουλειά” όλων μας. Της κάθε γυναίκας για τον εαυτό της και του καθενός από όλους εμάς που ανήκουμε στο περιβάλλον της εκάστοτε γυναίκας, όποια ιδιότητα και αν φέρει αυτή για εμάς, να την ενεργοποιήσουμε, να την στηρίξουμε, να γίνουμε αρωγοί της με όποιον τρόπο εκείνη χρειάζεται και επιθυμεί.

Κρατάμε κι αυτό! Για κάθε 45 γυναίκες που υπόκεινται σε Πληθυσμιακό Προσυμπτωματικό Έλεγχο, το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού της χώρας κερδίζει έναν χρόνο ζωής!
Η έννοια της εκπαίδευσης όλων μας στην "Πρόληψη & Αυτοφροντίδα" είναι στρατηγική Pull. Η εκπαίδευση δηλαδή των πολιτών σε μια κουλτούρα να νοιάζονται (Αυτοφροντίδα & Πρόληψη) οι ίδιοι για την δική τους υγεία αλλά και όλων όσων αγαπάνε. Με θεμελιώδη υιοθετούμενη συνήθεια, την ατομική τους προσέλευση, υπό τις οδηγίες του ιατρού τους, για προσυμπτωματικό έλεγχο στο σύστημα υγείας.

Η έννοια του "Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου" είναι στρατηγική Push. Το σύστημα υγείας, με εξειδικευμένα προγράμματα, έρχεται μαζικά στους πολίτες για έλεγχο, κυρίως για νοσήματα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Νόσημα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης είναι και ο Καρκίνος του Μαστού.

Το σύστημα υγείας ήρθε!

Σήμερα έχουμε, από τον Ιούνιο του 2022, σε εξέλιξη, το «Εθνικό Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού» με την επονομασία #Φωφή_Γεννηματά που απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της χώρας, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, από 50 έως 69 ετών με δωρεάν εξετάσεις ελέγχου:

• Ψηφιακή Μαστογραφία
• Ιατρική Επίσκεψη
• Υπερηχογράφημα Μαστού

Είναι χρέος όλων μας, όχι μόνο των γυναικών, να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε τους δικούς μας ανθρώπους.

Ευκαιρίες που δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες, γιατί διαφορετικά χάνονται άνθρωποι. Γυναίκες που δεν είναι αριθμοί και στατιστικά στοιχεία, αλλά πολύτιμο κομμάτι της δικής σου και της δικής μου ζωής.

Λοιπόν, θα νικήσουμε;

Να νικήσουμε!
Γιατί εγώ, δεν θέλω να πω ποτέ ξανά, μετά την 25η Οκτωβρίου 2021, “γιατί εσύ κορίτσι μου;”
Εσείς;

* Το ετήσιο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά θα γίνει 23/10, 11:45, Ά Νεκροταφείο Αθηνών

* Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο προσωπικό προφίλ του Νίκου Ιωσήφ στο facebook.
   Ο Νίκος Ιωσήφ είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της BRAINS Innovative Consulting Services