78 χρόνια από την ιστορική μάχη της Ηλεκτρικής

Του Χρήστου Βρεττάκου

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μην ξεχνάμε…
Το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο- που λέει κι ο Χικμέτ- ήταν ότι αυτή η μάχη δόθηκε ταυτόχρονα με την απελευθέρωση.
Η Αθήνα είχε απελευθερωθεί.
Οι ΕΛΑΣίτες είχαν γλιτώσει απ’τον θάνατο, κι όμως αυτοί πολέμησαν.

Σήμερα είναι μια μέρα τιμής καθώς συμπληρώνονται 78 χρόνια από την εμβληματική μάχη για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής. Με σεβασμό θυμόμαστε και τιμάμε τους νεκρούς ήρωες της. Η μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, φωτεινό και επίκαιρο παράδειγμα αγώνα και αυτοθυσίας.

Ήταν η τελευταία σύγκρουση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με τους Ναζί για τη διάσωση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής, την ώρα που η τύχη του πολέμου είχε κριθεί υπέρ των αντιφασιστικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, δεν αρκέστηκαν στην τεράστια νίκη, αλλά έδωσαν μια τελευταία και κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, μάχη. Εκείνη η ηρωική θυσία των αγωνιστών, συνεχίζει να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα πατριωτισμού και κοινωνικής προσφοράς, μια αφετηρία διδαγμάτων, που συμβάλλει στη χάραξη ενός αγωνιστικού και δημιουργικού μέλλοντος.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί και μία ακόμη συντριπτική νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων απέναντι στο ναζισμό, αυτή την απάνθρωπη ιδεολογία που εξακολουθεί να έρπεται ανά τον κόσμο υπενθυμίζοντας μας τους κινδύνους που κρύβει ο εφησυχασμός και η υποτίμηση του «φιδιού». Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από δολοφονικά τάγματα εφόδου, να εξαλείψουμε το φασισμό στη ρίζα του.

Παράλληλα, η παρακαταθήκη της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα μηνύματα της μάχης της Ηλεκτρικής. Η ενεργειακή κρίση και οι τρομακτικές συνέπειες που αφήνει στους συμπολίτες μας, έδειξαν με το πιο σκληρό τρόπο, την αναγκαιότητα μιας ΔΕΗ που θα είναι στραμμένη στις ανάγκες της κοινωνίας. Προς το παρόν και μετά την ιδιωτικοποίηση της, βιώνουμε μια άνευ προηγούμενου επιδότηση της αισχροκέρδειας και μια προκλητική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, με καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία την ίδια στιγμή που το κράτος στερείται έναν βασικό πυλώνα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ο Δήμος μας και η δημοτική Αρχή για ακόμη μία χρονιά τίμησαν αυτή την επέτειο με πολύμορφες δράσεις, έχοντας πάντα ως οδηγό το ότι «Μαθαίνοντας το παρελθόν, αγωνίζεσαι για το μέλλον» και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε πάντοτε με σεβασμό στους ιστορικούς και νικηφόρους αγώνες αυτού του τόπου.