Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι καθυστερούν την επενδυτική αναβάθμιση της οικονομίας

του Βασίλη Κορκίδη

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα συγκρατείται από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, παρά την πρόοδο στο οικονομικό μέτωπο. Η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη κατά 1,5-2%, με το ονομαστικό ΑΕΠ να αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2011.

Η Moody's διατήρησε την αξιολόγησή του για το ελληνικό χρέος στο Ba3, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερή προοπτική. Η DBRS διατήρησε επίσης την αξιολόγησή της στο BB με σταθερή προοπτική, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της. Στη θετική πλευρά, οι οίκοι αξιολόγησης σημείωσαν τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία και τον καθαρισμό των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, επεσήμαναν τους κινδύνους που προκύπτουν από τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία. Η Εθνική αναθεώρησε σημαντικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2022 από 4% σε 5,5-6%, ενώ το επόμενο έτος φαίνεται στο 2-2,5%, μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τα 207 δις ευρώ για πρώτη φορά από το 2011, ωθώντας τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 170%. Το μη εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα επανήλθε σε πτωτική πορεία το δεύτερο τρίμηνο φέτος, υποχωρώντας στο 12,4% από 13,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 39,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη φιλοξενία και την εστίαση όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 128,8% σε ετήσια βάση. Άνοδο 28,1% σε ετήσια βάση κατέγραψε ο δείκτης τιμών εισαγωγής τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Η μέση αύξηση 12 μηνών ήταν 30% σε σύγκριση με 4,3% την προηγούμενη 12μηνη περίοδο. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να ανεβαίνουν, με τις βραχυπρόθεσμες λήξεις να δέχονται μεγαλύτερη πίεση καθώς οι αγορές αναμένουν περαιτέρω σύσφιξη από τη Fed. Οι ελληνικοί δείκτες αναφοράς στα μέσα της εβδομάδας ήταν 4,26% για το 10ετές και 3,39% για την πενταετία.

Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να διατηρήσει τον μηχανισμό απομάκρυνσης των υπερβολικών κερδών από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ εγκρίνουν την πρόταση της Επιτροπής για ανώτατο όριο €180/MWh στην παραγωγή μη φυσικού αερίου, που είναι μια παραλλαγή του υφιστάμενου ελληνικού συστήματος. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της υπέρ της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια με βάση τα κέρδη τους το 2022, ενώ σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο ακόμη και αν δεν συμφωνηθεί σε όλη την ΕΕ.

Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά μειώθηκε κατά -10% το πρώτο επτάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Το σύνολο ανήλθε σε 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι 2,8 εκατ. πέρυσι. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δημοσίευσε πρόταση για τη δημιουργία Δικτύου Έξυπνων Γεφυρών με βάση την τεχνολογία IoT. Το έργο έχει προϋπολογισμό 156,2 εκατ. ευρώ και υποστηρίζεται από κονδύλια του RRF. Έγκριση για το πρώτο λιμάνι υδροπλάνων στην Αττική στο λιμάνι του Λαυρίου έλαβε η εταιρία Ελληνικά Υδατοδρόμια. Το ΤΑΙΠΕΔ και η Εκκλησία της Ελλάδος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου logistics για την εκκλησιαστική περιουσία στο Σχιστό.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων ανακτά γρήγορα το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τις τιμές στην Αττική να αυξάνονται κατά 44,6% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και 18% από την κορύφωση του 2008. Οι τιμές σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 31,2%. Το όριο για την εξασφάλιση της χρυσής βίζας αυξάνεται από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να απελευθερώσει περισσότερα ακίνητα για τους Έλληνες που προσπαθούν να ανέβουν στην κλίμακα ακινήτων. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport παρουσίασαν αύξηση 2,2% στις αφίξεις επιβατών το πρώτο οκτάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 με το συνολικό αριθμό επιβατών να ανέρχεται σε 22,2 εκατ. Η Aegean Airlines επέστρεψε στην κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 171% από το 2021 και ο τζίρος αυξήθηκε κατά 201%. Η Goldman Sachs και Morgan Stanley εξέδωσαν σύσταση «αγοράς» μετοχών στις ελληνικές τράπεζες. Η έκθεση προσδιορίζει πέντε βασικά ζητήματα, όπως της βιωσιμότητας, της πρόσφατης πιστωτικής επέκτασης, της αύξησης των εσόδων από τόκους και της προοπτικής χαμηλότερης ανάπτυξης. Σοβαρά προβλήματα για τους δανειολήπτες δημιουργεί η συνεχής αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

 

 

eep logo