Οι φορολογικές δηλώσεις και οι πολλαπλές δόσεις

του Βασίλη Κορκίδη

Αρχής γενομένης με την πρώτη διπλή δόση της φορολογίας επιχειρήσεων θα πρέπει να πληρωθούν ανελλιπώς έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 όλες οι υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις οφειλών σε ρύθμιση και η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Την επομένη λοιπόν μετά από την λήξη της διορίας υποβολής δηλώσεων ξεκίνησε για τους Έλληνες φορολογούμενους ένα δύσκολο εξάμηνο πληρωμών στην εφορία σε συνδυασμό και με τις αυξημένες ανάγκες από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Όμως, οι άμεσοι φόροι εισοδήματος αφορούν την μειοψηφία των φορολογουμένων αφού μόνο το 35% των 6,3 εκατ. φορολογουμένων θα πληρώσει εφέτος φόρους 2,97 δις ευρώ, το 52% δεν πληρώνει και το 13% παίρνει επιστροφή φόρων 363 εκ. ευρώ. Το σύνολο των φόρων αυξήθηκε από πέρυσι κατά 188 εκ. ευρώ, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων κατά σχεδόν 86.000, εξ αυτών τα 3 εκ. έχουν εισοδήματα από ακίνητα και το 1,5 εκ. από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τόσο ο φόρος εισοδήματος, όσο και ο ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δις ευρώ, μπορούν να πληρωθούν με περισσότερες καταβολές, μέσω πιστωτικών καρτών ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθούν σε παραπάνω δόσεις μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών. Το γεγονός της τριπλής επιλογής πληρωμής μπορεί να βοηθά, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με αποτέλεσμα την διαρκή αύξηση από έτος σε έτος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, μετά από τη μηνιαία παράταση οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα την 30/8 ή για τεχνικούς λόγους εώς 2/9. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μαζί και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών. Αν καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου. Η εκκίνηση της «φορολογικής διαδρομής» τέλος Αυγούστου, ήταν δύσκολη, αφού έπρεπε να πληρωθούν μαζεμένα, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση Επιστρεπτέων Προκαταβολών από περίπου 700.000 επιχειρήσεις και οι δύο πρώτες δόσεις από τους φορολογουμένους. Βεβαίως, στη πορεία πρέπει να προστεθούν τα αυξημένα για φέτος κονδύλια που θα πληρώσουν για ΦΠΑ και ΕΦΚ, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για να αποπληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες με το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Στις 31 Αυγούστου 2022 έληξε και η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως οφειλή κρατικού δανείου που εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μαζική επιστροφή του ενός τρίτου σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις. Το γεγονός δικαιολογεί και την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου καθώς δείχνει ότι βελτιώνεται το επιχειρησιακό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων που οφείλεται στην φορολογική συνέπεια των φορολογουμένων συνεχίστηκε και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έδωσε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει το «πακέτο» της ΔΕΘ χωρίς δημοσιονομικό κίνδυνο.

Πάντως, οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν τελειώνουν εδώ για την επιχειρηματικότητα, καθώς τους επόμενους μήνες για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία έρχονται τα μερίσματα με την εφάπαξ καταβολή επιπλέον φόρου 5%. Στην πορεία θα πρέπει να προστεθεί σε όλους τους παραπάνω φόρους και το ποσό άνω του 1 δις ευρώ για τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για το επόμενο έτος, στο τέλος του 2022. Οι υπέρογκες για φέτος ενεργειακές δαπάνες, που βεβαίως πληρώνουν υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και ακόμα υψηλότερο ΕΦΚ, θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα από έμεσους φόρους. Συγκεκριμένα ο κύκλος των ανατιμήσεων στην αγορά, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα φουσκώσουν τα έσοδα από ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης με τα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών να αναμένεται πως θα ξεπεράσουν το 2022 τα 28 δις ευρώ. Άρα οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το φορολογικό έτος 2022, μέσα σε έξι μήνες, 28+3+2,3+1+Χ > 35 δις ευρώ, όπου Χ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

eep logo