Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας

του Βασίλη Κορκίδη*

«Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να τις σκεφτόμαστε μία ημέρα το χρόνο αλλά και τις 365... Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, οι χιλιάδες των θέσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις που πάλεψαν και επιβιώσαν από την υπερδεκαετή κρίση και παλεύουν ακόμη και σήμερα να επιβιώσουν σε ένα αντίξοο διεθνές οικονομικό περιβάλλον λόγω του ενεργειακού και όχι μόνο...5 στις 10 αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, 3 στις 10 διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα για ένα μήνα, 2 στις 10 δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα και πορεύονται μέρα με την ημέρα. Οι 5 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμα οφειλές προς το δημόσιο, 3 στις 10 έχουν πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο 2 στις 10 δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις.

Ξεκινάει και μια περίοδος φοροδότησης, βεβαίως παρατάθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για ένα μήνα όμως κοντά θα έρθει και η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούλιο και οι δόσεις της φορολογικής δήλωσης και ΕΝΦΙΑ και όποιες άλλες υποχρεώσεις.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα απλό και προβλέψιμο περιβάλλον για να μπορούν να διαχειριστούν αυτή την ακρίβεια, αυτό το κύμα της κρίσης. Και το χρειάζονται 365 ημέρες το χρόνο όχι στατικό, αλλά ευέλικτο, ώστε όσες μπορούν από τις 680.000 πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και να προστεθούν στις 40.000 μικρές και μεσαίες για να γιορτάζουμε την Ημέρα των ΜμΕ, όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.»

*Δήλωση Προέδρου ΕΒΕΠ για την Ημέρα των Μικρομεσαίων στις 27 Ιουνίου

eep logo