Νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στον Πειραιά…

lampridis christos

του Χρήστου Λαμπρίδη*

Μετά τις εκλογές της 15ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι πια το ίδιο κόμμα. Ο στόχος που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τρία περίπου χρόνια για την ένταξη στις γραμμές του κόμματος του 10% των ψηφοφόρων επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 23.000 μελών του 2016, έφτασε τις 60.000 μέλη πριν από ένα χρόνο περίπου και τις 172.000 με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της 15ης Μαίου.

Σε αντίθεση με τις διαδικασίες των άλλων κομμάτων, στις οποίες ήταν δυνατή η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες οποιουδήποτε πολίτη χωρίς περιορισμούς, η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεπαγόταν και την ένταξη των πολιτών στο μητρώο μελών του κόμματος. Γι΄ αυτό ακριβώς η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για το πολιτικό σκηνικό.

Στον Πειραιά (Α και Β Περιφέρεια) η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν εντυπωσιακή με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περιοχή να υπερδιπλασιάσει τα μέλη του. Ενεργοί πολίτες με σημαντική παρουσία σε συλλόγους, στην αυτοδιοίκηση, σε σωματεία, σε επαγγελματικούς χώρους και γενικότερα άνθρωποι που συνδιαμορφώνουν το «κοινωνικό γίγνεσθαι» στον Πειραιά είναι πλέον στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως μέλη.

Η συμμετοχή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα (και στον Πειραιά) δήλωνε, μαζί με την αγανάκτηση τους για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν, μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να έρθει η αναγκαία κυβερνητική αλλαγή διεξόδου για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Για ένα κόμμα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η δύναμη του είναι τα μέλη του. Τα μέλη του που είναι οι δέκτες της αγωνίας των πολιτών, οι συνδιαμορφωτές της πολιτικής του πρότασης και οι πομποί του δικού του μηνύματος στους πολίτες, απέναντι σε ένα μιντιακό κατεστημένο που «βλέπει» μόνο επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στη φτώχεια και στην ανεργία.

Στον Πειραιά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον στις γραμμές του χιλιάδες αποφασισμένους πολίτες οι οποίοι θα παλέψουν συστηματικά για ένα μέλλον με προοπτική. Ένα τέτοιο μέλλον δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με λάθος τρόπο.

Χαρακτηριστικό της οπτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι, την ώρα που οι λαϊκές γειτονιές του Πειραιά πλήττονται από την ακρίβεια, «βλέπει» ως μοναδικό δρόμο συγκράτησης της ανόδου των τιμών, τη μείωση της ζήτησης.

Αλήθεια, πόσο μπορεί ένα νοικοκυριό στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα, στην Κοκκινιά στη Σαλαμίνα, στα Καμίνια και αλλού να περιορίσει την κατανάλωση σε βασικά είδη διατροφής, στο ρεύμα, στις μετακινήσεις;

Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά οι οποίες στηρίζονται στη λαϊκή κατανάλωση, την ώρα που ολιγοπωλιακοί όμιλοι με την στήριξη της κυβέρνησης θεριεύουν εμφανίζοντας υπερκέρδη;

Τι προβλήματα θα δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά η κυβερνητική μεθόδευση, στη βάση της έκθεσης Πισσαρίδη, για συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κρίσιμους κλάδους για τον Πειραιά όπως η μεταποίηση, η ναυπηγοεπισκευή κλπ; Ποιες είναι οι ελπίδες επιβίωσης αυτών των επιχειρήσεων όταν με κυβερνητική ευθύνη ενισχύονται τα ολιγοπώλια και αποκλείονται από την τραπεζική και την κοινοτική χρηματοδότηση;

Ποιες είναι οι ελπίδες των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων που εργάζονται στην επισφάλεια (μπλοκάκια, delivery, τηλεργασία) για βελτίωση της ζωής τους την ώρα που η κυβέρνηση στοχεύει στη φτηνή ανάπτυξη με μείωση του εργατικού κόστους;

Ο κυβερνητικός στόχος για φτηνή ανάπτυξη με υποβάθμιση του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τι συνέπειες θα έχει για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που αποτελεί υποδοχέα ρυπογόνων δραστηριοτήτων, με τελευταίο παράδειγμα την προγραμματισμό εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Περιφερειακή Αρχή Πατούλη;

Η διάρθρωση της παραγωγικής βάσης του Πειραιά και η κοινωνική του διαστρωμάτωση δυστυχώς μαρτυρούν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι στην περιοχή μας ιδιαίτερα έντονες.

Με αυτά τα δεδομένα, τα οποία προδιαγράφουν ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Οι πολίτες που εντάχθηκαν στις 15 Μαίου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μαζί με εκείνους που είχαν κάνει ήδη αυτή την επιλογή, αποτελούν μια σημαντική πολιτική δύναμη και στον Πειραιά, προκειμένου τα ερωτήματα της μιζέριας, που θέτει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να απαντηθούν με προτάσεις βιώσιμης προοπτικής διεξόδου προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας της Πειραϊκής κοινωνίας.

*Ο Χρήστος Λαμπρίδης είναι Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

ETEKA_Desktop

eep logo